SHL

NHL-drömmen lever för Thuresson: ”Det finns intresse”

ANNONS

Det har pratats om spel i Färjestad till nästa säsong för Brynäs stjärnforward Andreas Thuresson. Själv har han dock siktet högre inställt. Den målfarlige skåningen bär fortfarande på en NHL-dröm som mycket väl kan komma att besannas.
– Jag vet att det finns intresserade NHL-klubbar, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Det har gått drygt tio dagar sedan Brynäs slogs ut ur SM-slutspelet av Färjestad. Gävlelaget grävde sig en grop man aldrig tog sig upp ur genom att tidigt hamna i 3-0-underläge i matchserien. Just inledningen var det som fällde avgörandet enligt Andreas Thuresson.
– Vi spelade inte bra de första matcherna, men hade bättre tryck i grejerna i fjärde mötet i Karlstad. Tyvärr var vi inte riktigt vakna från början i matchserien och det fällde avgörandet, säger Brynäsforwarden till hockeysverige.se.

Men ni har ändå väntat en hel grundserie på att få spela slutspel, hur kan det då komma sig att man inte är med från start?
– Det är många faktorer som spelar in och det är klart att det i efterhand är svårt att säga varför det blev som det blev. Hade vi vetat varför vi inte var med de första matcherna hade vi självklart gjort något åt det tidigare.

Thuresson åkte själv på en tung tackling från Ole-Kristian Tollefsen och tvingades utgå i match tre. Något fel med smällen han åkte på ser dock inte skåningen.
– Det var en klockren propp, det finns inte mycket mer än så att säga. Det ska smälla i slutspel och det gäller att vara med. Det var absolut ingen ojuste i den tacklingen.

Bortsett från det tråkiga slutet på säsongen har det mesta annars gått Thuressons väg de senaste månaderna. 26-åringen nära fördubblade sin poängskörd från fjolårssäsongen och de 37 pinnar (17+20) han samlade ihop på 52 matcher var långt mer än vad han någonsin varit i närheten av tidigare.
– Jag har haft en fin kemi med mina kedjekompisar och fick en bra start på säsongen. Det gav självförtroende och sedan har det bara flutit på, säger Thuresson.

Vad är det som gjort att du passat så bra med just Greg Scott och Anton Rödin?
– Vi har alla spelat i Nordamerika och spelar på ett liknande sätt. Vi kommer alltid med fart och väljer ibland att dumpa snarare än att alltid välja den mest kreativa lösningen.
– Vi hittade varandra bra redan på försäsongen och sedan byggde vi bara vidare på det. Framgången födde ny framgång och sedan rullade det på.

I slutet av veckan som kommer ska Tre Kronor möta Schweiz i en dubbellandskamp. Thuresson fick det glädjande beskedet att han kommit med i truppen och är med och konkurrerar om en plats till VM. Några problem att hålla igång efter att säsongen snöpligt tog slut har det heller inte varit för forwarden.
– Vi är fyra från Brynäs som är med i truppen och vi har kunnat hålla igång bra tillsammans. Sedan har jag varit med och tränat med juniorlaget en del och så också.
– Nu gäller det bara att göra så bra ifrån sig som man bara kan och sedan får man se hur långt det tar en. Det är självklart mycket som spelar in om man ska ha en chans på en VM-plats, hur många som kommer från NHL bland annat. Men att få spela ett VM skulle helt klart vara grymt stort.

Foto: All Over Press.

NHL-SPEL ÄR FORTFARANDE MÅLET
Att han sitter på ett utgående kontrakt och just nu inte vet vilken klubb han kommer representera nästa säsong är inte något som Thuresson ser som ett problem för tillfället.
– Just nu sätter jag det åt sidan och fokuserar i stället på att bara ha så kul som möjligt med landslaget.

Det har pratats om att Färjestad är intresserade av dig till nästa år. Hur mycket följer du med i skriverierna och störs du som spelare av att det är mycket rykten?
– Det är media som skriver upp allting och skapar rykten hit och dit. Det är klart att det är extra kul för media att rapportera om att FBK är intresserade när vi ska spela mot just dem i slutspelet, det skapar säkerligen extra intresse. Det känns som att mycket handlar om att få en att tappa fokus och det är mycket rykten som inte stämmer.
– Man hamnar lite i en tråkig sits där man helt plötsligt får höra från både fans och journalister om uppgifter som det över huvud taget kanske inte finns någon sanning i.

Vad säger du då om Färjestads rapporterade intresse? De rapporteras ju ha varit intresserade även när du flyttade hem till Sverige.
– Det jag har sagt är att jag ska vänta tills jag är helt färdigspelad innan jag sätter mig ner och tar något beslut om var jag ska spela nästa säsong. Jag stänger inte dörren för en fortsättning i Brynäs och jag stänger inte dörren för några andra alternativ heller.
– Färjestad var en av klubbarna som kontaktade mig när jag skulle flytta hem från Nordamerika. Jag hade dock tidigt en bra kontakt med Michael Sundlöv och det kändes som den bästa lösningen. Att jag valde Brynäs är heller aldrig något som jag ångrat.

Just nu är dock varken Brynäs eller Färjestad den målfarlige forwardens högsta prioritet. Thuresson gör nämligen ingen hemlighet av att han vill tillbaka till Nordamerika och NHL-intresse finns.
– Det är helt klart så att jag helst skulle vilja återvända till NHL och jag vet att det finns intresserade klubbar. Sedan är det självklart ett stort steg att det ska gå från intresse till att faktiskt resultera i ett erbjudande också.

Vad krävs för att du själv ska känna att det är värt att ta chansen igen?
– För att jag ska åka över igen vill jag ändå veta att jag gör det till ett lag som tror på mig. Jag är inte sugen på spel i AHL igen, det har jag redan klarat av. Ska jag åka över ska det vara med ett kontrakt som visar att en NHL-klubb vill satsa på mig.
– Om det sedan blir så beror nog också en del på hur det går med landslaget, hur länge jag är kvar i jakten på en VM-plats och så vidare. Desto längre jag är med, desto större chans att en klubb ser mig som en spelare som de kanske vill satsa på, avslutar 26-åringen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga