Christian Djoos.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han är bara 19 år men nämns redan som en tänkbar ersättare till powerplay-kungen Ryan Gunderson. Christian Djoos ser inte sig själv som den frälsaren, men han vill gärna bli backen som leder Brynäs nästa säsong.
– Jag vill vara där – spela PP och spela som honom, säger Christian Djoos till hockeysverige.se.

GÄVLE (Hockeysverige.se)
Det är många som, med all rätt, har hyllat och har stora förväntningar på Brynäs 19-åriga back Christian Djoos. I år växte han ut till en av Brynäs bästa backar och gjorde dessutom en mycket fin JVM-turnering i Malmö kring nyårshelgen. När nu Ryan Gunderson lämnar Brynäs är det många som hoppas att just Djoos ska axla hans mantel.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Förväntningarna blir inte heller mindre  av att hans pappa är tidigare storspelaren Pär Djoos. Men några speciella förväntningar på sig själv känner han inte av just det skälet.
– Nej, det tycker jag inte. Han har haft sin karriär och nu har jag min karriär. Klart att många pratar om att han gjorde det bra, men jag försöker göra så bra jag kan och han peppar mig, berättar Christian Djoos för hockeysverige.se när vi träffar honom i Läkerol Arena.
– Det är några som frågar om det där med pappa och det har jag inga problem med. Han har tagit SM-guld och hade en bra karriär.

Hann du se pappa spela någonting?
– Ja, det gjorde jag väl. Jag kommer inte ihåg allt, men jag hann väl se några landskamper och några matcher här också.

Vad har han betytt för dig som spelare?
– Man kanske har det lite i blodet, om man säger så, skrattat Christian Djoos och fortsätter:
– Han har alltid varit där och lägger sig inte i så mycket vad jag gör där ute. Han kommer med lite småtips, tänk på det här och det här. Det är inte så att han säger att det här ska du göra. Det är mer värdefulla småtips han kommer med.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”FÄRJESTAD SPELADE MER SLUTSPELSHOCKEY”

Brynäs förlorade i kvartsfinalserien mot Färjestad vilket var en besvikelse givetvis för Christian Djoos, Brynäs och alla fans till klubben.
– Vi ville spela en fartfylld hockey som går fort, gå till anfall mycket och ta pucken framåt. Färjestad gjorde det bra som ställde upp och var ett mer defensivt lag. Jag tycker att dom gjorde det riktigt bra och det var först efter tredje matchen som vi ändrade i vårt spel. Då vann vi också fjärde matchen, men vi räckte inte hela vägen.
– Färjestad spelade kanske lite mer slutspelshockey än vad vi gjorde i första tre matcherna. Sedan är det tuff att ligga under med 3-0 i matcher i en kvartsfinalserie mot Färjestad som är en erkänt bra slutspelslag.

Laget fick under säsongen mycket kritik utifrån, men den har inte Christian Djoos lagt speciellt mycket energi på. Han menar att man ska kunna ha höga krav på Brynäs som lag.
– Nu har jag faktiskt inte så bra koll på den här kritiken, men vi var kanske lite ojämna ett tag i serien. Våra fans vill att vi ska vinna varje match och det vill vi också. Fansen har rätt att ha höga krav på oss, men att komma fyra i SHL tycker vi är bra.

Ett stort avbräck för Brynäs var givetvis att den skickliga offensiva backen Ryan Gunderson inte kunde vara med i slutspelet.
– Det betydde mycket. Han var bästa back i SHL under den här säsongen och gjorde 41 poäng. Han saknas rejält kan man väl säga. Nu fick vi andra kliva fram och försöka fylla luckan vilket inte var så lätt.

Många talar om att du är spelaren som ska fylla luckan efter Ryan Gunderson till nästa säsong, hur tänker du kring det?
– Det kanske inte är så lätt. Jag är 19 år nu, men jag vill ändå vara där. Jag vill spela PP och jag vill spela som honom. Någon gång lär vara den första att testa det. Det ska bli kul.
– Vi är inte klara med laget, vilka backar vi blir och så vidare. Det blir konkurrens från första träningen i augusti. Sedan får vi spela om det allihop.

Vad känner du själv att du måste utveckla i spelet till nästa säsong för att ta nästa kliv?
– Nu ska jag väl inte vara tråkig och säga allt, men det är väl så. Jag måste bli större, starkare, känna av spelet bättre kanske och vara jämn över 55 omgångar. Att hålla ut en hel säsong.

Hur fungerar dialogen för utvecklingen av er backar i Brynäs?
– Det är Janne Larsson som är backtränare hos oss. Han var själv forward, men han är bra, har lirat själv och vet vad det handlar om. Sedan har vi Ove (Molin) och ”Dacke” (Andreas Dackell) som är med på träningar och kommer med extra övningar.

AKTUELL FÖR NHL-KONTRAKT

Foto: Ronnie Rönnkvist

För två år sedan draftades Christian Djoos av Washington Capitals. Ska NHL-klubben nu behålla rättigheterna till Djoos måste man skriva kontrakt med honom innan sommaren.
– Det skulle vara grymt kul att få sajna med Washington. Det där sköter min agent. När han har någonting, om vi ska sajna, då ringer han mig. Han löser det där.

Har du fått några signaler av Washington eller din agent att det är på gång eller hur ditt hockeyliv kommer att se ut i framtiden?
– Jag har kontrakt här i Brynäs nästa år och blir kvar här. Sedan vet jag att Washington och min agent har pratat lite, men sedan vet jag inte så mycket mer. Den biten får han ta.

I Capitals finns som bekant redan tidigare brynäsaren Nicklas Bäckström, men Christian Djoos har inte haft någon direkt dialog med honom om hur det är att spela och leva i Washington.
– Nej, faktiskt inte. Jag träffade Nicklas nu i somras. Vi hejade på varandra och pratade lite, men inget mer än så. Han bor där borta och det är mest Anders (Bäckström), hans pappa, och min pappa som surrar med varandra.

För två säsonger sedan var Christian Djoos över till Washingtons camp tillsammans med bland andra Filip Forsberg.
– Om jag blir sajnad tror jag att man åker över till campen i år. Jag och Filip var över första året. Det var grymt. Vi var i deras träningshall och fysade och sånt. Det var verkligen en upplevelse.
– Jag och Filip träffades på Arlanda. Sedan flög vi dit och blev upphämtade på flygplatsen. Det var inte direkt som man var van med direkt. Vi bodde på ett fint hotell och jag tror att vi var där i sju dagar.
– Vi tränade, fysade, spelade match och fick se hur det var att träna som en i Washington. Då var vi bara 17 år och det var verkligen coolt som fan.

Var det skönt att ha Filip Forsberg med sig över?
– Ja, det var bra. Vi kände varandra bra sedan tidigare och är fortfarande bra polare. Det var skönt att ha honom med sig.

Blev du överraskad när Washington trejdade Filip Forsberg till Nashville?
– Ja, faktiskt. Han var trots allt en förstarunda. Jag trodde inte att det skulle ske.

Även om slutspelet är i full gång så är sommaruppehåll för Brynäs nu, men när börjar du träningen inför nästa säsong?
– Laget börjar träna den 22 april. Vi har fått en ny fystränare, Magnus Ågren. Jag har inte träffat honom själv, men jag har bara hört gott om honom. Vi kan behöva en riktig sommarträning nu och bygga på oss så att vi kommer ut ännu starkare i augusti.

One thought on “Pekas ut som Gundersons ersättare: ”Vill spela som honom”

  1. Pingback: Christian Djoos Talks About Contract Negotiations With Caps, Surprised GMGM Traded Forsberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *