• Publicerat 9 maj, 2014
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 1 Kommentar
Jonas Frögren.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Han är uppvuxen utanför Ludvika i Dalarna men har inte spelat hemmavid sedan han lämnade moderklubben för spel i Färjestad som 15-åring. Nu återvänder Jonas Frögren till Dalarna som 33-åring. I dag blev han klar för Leksand.
– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse att bli leksing, säger Frögren.

Det är bara några veckor sedan som Jonas Frögren vann sitt fjärde SM-tecken i karriären. Efter att ha tillbringat fjolåret i KHL skrev han på för Skellefteå och följde med dem på deras överlägsna resa genom SHL-säsongen, där det blev guld efter finalsegern mot hans tidigare klubb Färjestad.

Det stod ganska tidigt klart att det bara skulle bli en säsong för Frögren i Skellefteå. Nu fortsätter han i stället karriären i Leksand. I dag meddelade klubben att man har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben.
– Jonas är en härlig kille med stor pondus. Som är en Timander-typ och lite pappa till laget. Jag försökte få honom till oss i Leksand redan förra året, så jag är jätteglad att få hit honom nu, säger sportchefen Tommy Salo.

”DET VAR ALLTID SOM ATT KOMMA HEM”

För Frögren blir det på sätt och vis en hemkomst. Han växte upp i byn Gonäs utanför Ludvika, men har inte företrätt någon klubb i Dalarna sedan han lämnade moderklubben för spel i Färjestad 1995.
– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse att bli leksing. Som mas är det särskilt hedrande. Det känns som att jag får spela, inte bara för Leksand, utan för hela Dalarna, säger Frögren som alltid har gillat att spela i Leksand.
– Det var alltid som att komma hem. Dels för att det är otroligt fint och dels för att jag hade släkt och vänner på läktaren.

Den defensive backbjässen gjorde sin poängmässigt sett bästa säsong på tio år i SHL. Han svarade för tio poäng (3+7) på 50 matcher i Skellefteå. Det är en tangering av hans personbästa från säsongen 2003/04. På 524 SHL-matcher har det blivit 58 poäng (23+35). I årets slutspel hade han två assist på 13 matcher.