SHL

Tellqvist: ”Vill att Djurgården ska bygga som Skellefteå”

ANNONS

Mikael Tellqvist är tillbaka i Djurgården och det på helt andra premisser än när han lämnade klubben 2001. Då var det som svenska mästare – nu som nykomling. Veteranmålvakten hoppas att Djurgården ska kunna bygga något i stil med vad Skellefteå har gjort de senaste åren.
– Vi kommer ha ett ungt lag, men det är viktigt att vi får in den här djurgårdsandan hos dom här unga killarna, att det här är en vinnande organisation, säger han till hockeysverige.se.

I går kom beskedet många hade väntat på. Guldmålvakten från 2001, Mikael Tellqvist, återvänder till SHL-nykomlingen Djurgården efter 13 års frånvaro. Det var alltså redan 2001 som han lämnade Stockholm. Sedan dess har han spelat i bland annat NHL, KHL och finska ligan men även gjort en säsong i Modo.

Närmast kommer Tellqvist från två säsonger med Dinamo Riga i KHL.
– Rent personligen är jag supernöjd med mina båda senaste säsonger. Klart att lagmässigt var förra säsongen bättre eftersom vi satte poängrekord. Sedan fortsatte vi på avslutet från det året in i den här säsongen, berättar Mikael Tellqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
– Riga är verkligen en hockeystad. Hela Lettland är egentligen ett hockeyland, men när det går bra för Dinamo Riga känns det som ekonomin går bra i hela Riga. Allting hör ihop på något sätt. Det har varit fantastiska år att få spela där.

Vad fick dig att återvända till Sverige inför nästa säsong?
– Jag känner själv att jag har mer kvar att ge inom hockeyn. Nu ska vi ha ett barn till samtidigt som Djurgården kom med den här otroliga chansen genom att ge mig ett treårskontrakt, vilket jag är evigt tacksam för. Då var det ett mycket enklare beslut att ta.
– Visst, hade jag varit själv hade jag naturligtvis kunnat välja att vara kvar utomlands och tjäna betydligt mer pengar. Det kändes ändå som att det räcker och när Djurgården ger mig den här chansen vill jag försöka ge någonting tillbaka till den klubb som gjorde att jag lyckades i början. Plus då att vi kan ha familjen samlad på ett ställe nu. Min son ska gå på dagis och vi får en helt annan trygghet med barnpassning och sådana grejer. Det vet alla småbarnsföräldrar hur viktigt det är.

Kommer du inte sakna den ryska rödbetssoppan som jag har hört är lite av en favorit hos dig?
– Jo, det kommer jag att göra. Borsjtj heter den. Det är en av sakerna jag kommer att sakna. Soljanka finns det en annan soppa som heter och som också är riktigt bra. Nu åker man inte dit för att käka mat direkt, men visst finns det vissa grejer som är bra och som man kommer att sakna.
– Sedan är hockeyn som spelas där fantastiskt rolig och publikvänlig. Det är inte så mycket försvarsspel utan man kör.


Foto: All Over Press

”JAG KOMMER ATT PUSHA DOM YNGRE”

Mikael Tellqvist spelade sin senaste match med Djurgården 13 april 2001.
– Det var Färjestad borta och vi vann sjunde och avgörande SM-finalen. ”Danne” Tjärnqvist avgjorde på övertid. Det som jag kommer ihåg bäst från just den matchen är egentligen när ”Challe” (Berglund) kommer in efter första övertidsperioden och säger: ”Jag orkar fan inte spela mer så nu får ni sätta dit pucken fort”, eller något liknade, skrattar Tellqvist och fortsätter:
– Han var helt slut. Då började alla att asskratta och sedan gick vi bara ut och avgjorde. Självklart kommer jag också euforin när vi vinner. Alla åker runt och bara skriker. Det vill jag gärna uppleva igen.

Trots att det är 14 säsonger sedan Mikael Tellqvist spelade i Djurgården så har han haft bra koll på hur det gått för laget varje säsong.
– Jag följer alltid Djurgården, vare sig det är fotboll eller hockey. Sedan följer jag hockeyn mer än fotbollen. Jag ser till att kolla highlights efter varje match Djurgården har spelat så jag har koll på vad som har hänt.

Vilka förväntningar har du på återkomsten till Djurgården?
– På mig själv är det att prestera som förra säsongen. Jag vill kunna spela på en hög nivå och vara en ledare för laget. Mitt mål när jag spelar är alltid att vinna. Något annat tycker inte jag att man ska syssla med.
– Är det sedan realistiskt att kräva att vi ska vinna SM-guld kan man fråga sig? Nja, kanske inte, men man måste ändå ha den målsättningen. Vi kommer ha ett ungt lag, men det är viktigt att vi får in den här djurgårdsandan hos dom här unga killarna, att det här är en vinnande organisation.
– Det är så Skellefteå har byggt sin organisation redan från allsvenskan. Man har byggt och byggt och nu är man dominerande. Det här vill jag att Djurgården ska komma tillbaka till, som det var i början på 2000-talet när vi var dominerande i svensk hockey. Jag kommer pusha dom unga och även dom äldre killarna men även mig själv till att sträva mot framgång.

Hur väl känner du Mantas Armalis och Johan Mattsson sedan tidigare?
– Jag hälsade på dom igår när jag var och provade skor. Jag kommer att behöva namnlappar ett tag eftersom det är ganska många som jag inte känner igen. Namnen känner jag igen, men inte personerna.
– Det kommer att bli mycket nya namn att lära sig, men det kommer att gå jättebra. Som äldre spelare är det härligt med yngre spelar. Jag kommer ihåg hur man själv var i den åldern och det kom in äldre spelare som jag kände igen.

Mikael Tellqvist vann OS-guld 2006 och sin senaste VM-turnering spelade han 2008. Han hade hoppats på att få en chans att spela i Tre Kronor även senaste säsongerna, men mer än några samtal med förbundskaptenerna har det inte blivit.
– Jag trodde att jag skulle få en chans förra året, men det blev aldrig så. Jag hade, som sagt var, ett kanonår. Vi hade något samtal men det blev aldrig mer än så. Varför vet jag inte, men det är som det är. Så länge jag tycker att det kul att spela på en hög nivå och presterar vill jag vara med i landslaget om man vill att jag ska spela där naturligtvis.

Du har nyss kommit hem från Ryssland, hur ser dagarna ut som nyligen hemkommen svensk?
– Det är mycket att fixa och dona. Inte minst här i Sverige. Det är sjukförsäkringar, läkarundersökningar och så vidare. Normalt brukar alla sådana här grejer hända i juli redan, men det blir lite tidigare i år. Samtidigt får jag vara hela sommaren i Sverige. Det är fantastiskt skönt. Många kan tycka att det är smågrejer att få vara hemma en sommar, men för mig som varit utomlands i fjorton år kommer det bli fantastiskt.
– Jag ser fram mot julen redan nu. Tänk att få fira jul i sitt eget hus, bara det är härligt. Sedan det här med att få äta julbord. Det är inte ofta man tänker på det i maj, men va fan det är som det är ha ha…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch