Pittsburgh

Henke i sjunde himlen – knäckte Penguins stjärnor

ANNONS

En sjunde och avgörande match. Då kan man lita på Henrik Lundqvist. I natt fullbordade New York Rangers sin magnifika vändning i serien mot Pittsburgh Penguins. Och det var naturligtvis Henke som lyste som mest i 2-1-segern.
– Hans 35 räddningar är skillnaden i matchen, så lyft på hatten åt honom och hur han spelade, säger Pittsburgsh coach Dan Bylsma.

Det är bara en vecka sedan som New York Rangers var uträknade i Stanley Cup-slutspelet. Inte nog med att man hade förlorat tre raka matcher mot Pittsburgh Penguins och låg under med 1-3 i matcher, laget uppträdde både förvirrat och blekt på isen.

Sedan kom vändningen. Lagets stjärna Martin St-Louis nåddes av beskedet att hans mamma hade gått bort och plötsligt vaknade Rangers upp ur sin dvala. De samlades kring St-Louis och hans sorg och började vinna igen.

Efter två raka vinster var serien utjämnad och i natt var det för andra serien i följd dags för Rangers att spela en sjunde och avgörande match i Consol Energy Center. För Henrik Lundqvist var det ljuv musik. Det är nämligen med kniven mot strupen han trivs som bäst, det visade han ånyo i natt. Lundqvist stoppade 35 av 36 skott, utsågs till matchens första stjärna och satte nytt NHL-rekord när Rangers vann med 2-1 och fullbordade sin imponerande vändning. Han är nämligen den första NHL-målvakten i historien som har vunnit match sju fem raka gånger i rad.
– Jag var så fruktansvärt trött där på slutet. Men det var en fantastisk känsla att veta att det är klart och att vi hade klarat det, sade en både stolt och mycket glad Henrik Lundqvist till AP efter matchen.

STOPPADE 102 AV 105 SKOTT

Lundqvist stoppade 102 av 105 skott i de de tre sista matcherna i serien och var kanske den enskilt största faktorn i Rangers vändning. Hans facit i matcher där Rangers står inför risken att bli utslaget är tio segrar och blott två förluster.
– Lundqvist stoppade 35 skott och var väldigt bra. Hans 35 räddningar är skillnaden i matchen, så lyft på hatten åt honom och hur han spelade, sade Penguins coach Dan Bylsma till nhl.com efter matchen.

Rangers tog ledningen tidigt i matchen när lagets checking-kedja fick utdelning. Brian Boyle slog in 1-0 mellan benen på Marc-André Fleury efter starkt förarbete av Derek Dorsett och Dominic Moore. Penguins svarade i den andra perioden när Jussi Jokinen kvitterade efter att ha tagit hand om Lundqvists retur sedan landsmannen Olli Määttä klämt i väg ett hårt skott från blålinjen.

MÖTER BRUINS ELLER CANADIENS

Ironiskt nog föll avgörandet i powerplay, en spelform som New York Rangers haft så svårt att hantera under slutspelet. Brad Richards, som har levt upp i slutspelet, tog emot en passning från gamle Tampa Bay-kollegan Martin St-Louis och tryckte in 2-1 som om det vore 2004 igen.
– Richards och Marty har kommit in här och lugnat ned allting. De har klivit fram och levererat på ett storslaget sätt. Deras spel säger en hel del på isen och det har smittat oss andra. Vi försöker följa dem, säger Brian Boyle.

Efter 2-1-målet skötte Henrik Lundqvist resten. Han blev hårt ansatt i slutet av matchen, men stoppade skott efter skott och höll sig hela tiden lugn trots att Penguins forwards gjorde sitt yttersta för att störa hans tillvaro i målgården.
– När de tog sitt spel till en annan nivå i tredje perioden tog vår målvakt sitt spel till en annan nivå. Han lyckades stoppa en hel drös med målchanser. Han var skillnaden i match sju, säger coachen Alain Vigneault.

Nu får Rangers invänta besked om det blir Boston Bruins eller Montréal Canadiens man ställs emot i den östra konferensfinalen. Lagen möts i en sjunde och avgörande batalj i TD Garden i Boston i natt. Oavsett motståndare får Rangers inleda den tredje rundan på bortais eftersom de var rankade sämre än båda lagen i grundserien.

Pittsburgh – N Y Rangers 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)
Pittsburgh:
Jussi Jokinen (7).
N Y Rangers: Brian Boyle (2), Brad Richards (4).
New York Rangers vidare efter 4-3 i matcher.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games