Erik Gustafsson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Efter sju år i Nordamerika lämnar Erik Gustafsson och flyttar till KHL. På fredagen presenterades han som en av flera nyförvärv i Avangards nysatsning för att ta sig tillbaka till toppen av KHL.

Erik Gustafssons kontrakt med Philadelphia går ut och den svenske VM-backen har haft en tung säsong där det bara blev 31 matcher i NHL, på vilka han sköt tio poäng – hans visserligen hittills högsta poängnotering i ligan.
Men säsongen har även inneburit skador och en roll utanför laguppställningen.

På fredagen blev det klart att han kommer att spela för Avangard i KHL nästa säsong. Det stod klart när klubben höll en stor presskonferens på fredagen och utöver Gustafsson presenterade förre SSK- och Frölundabacken Kristián Kudroč samt målvakten från Jokerit, Leland Irving.

25-årige Gustafsson hamnade i NHL via lyckosamt collegespel vid Northern Michigan i Marquette har tillhört Philadelphia de fyra senaste säsongerna och gjort 91 matcher i ligan.

Nu kommer han till ett Avangard som, för tredje sejouren, ska tränas av ökände Raimo Summanen. Klubben är normalt sett en av de stora klubbarna i KHL, men hade en mörk säsong senast och missade slutspel.

Gustafsson blir den blott andra svensken genom tiderna att representera klubben. Henrik Karlsson, som kom till klubben i vintras men inte blir kvar nästa säsong, var den första.