• Publicerat 19 maj, 2014
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
André Burakovsky.Foto: All Over Press

Flytten till Nordamerika blev precis det lyftet André Burakovsky hade hoppats på. Efter sin succé i OHL med Erie Otters siktar 19-åringen nu in sig på att ta en plats i Washington Capitals redan till hösten.
– De har sagt att jag är nära att slå mig in i truppen, säger Burakovsky till hockeysverige.se.

Sedan två veckor tillbaka är André Burakovsky tillbaka i föräldrahemmet i Malmö för första gången sedan JVM under jul- och nyårshelgen. Den senaste säsongen tillbringade forwarden i Pennsylvania i USA med Erie Otters i juniorligan OHL. Det tog tid innan Burakovsky beslutade sig för att Erie var rätt destination för honom, men med facit i hand kan han inte vara annat än nöjd med hur säsongen förlöpte.
– Absolut, det här var det bästa året i min karriär. Bortsett från en dipp efter JVM spelade jag riktigt bra hela säsongen, säger André Burakovsky när hockeysverige.se når honom efter ett barmarkspass med sin personliga tränare Jonas Morin.
– På förhand var jag osäker på vilken nivå hockeyn höll, men den var mycket bättre än jag hade trott. Det här är världens bästa juniorliga och man förstår varför den kallas ”lilla NHL”. Det är fullt på läktarna och jäkligt högljutt.

Burakovsky satte svenskt rekord i en kanadensisk juniorliga genom att svara för 87 poäng (41+46) på 57 matcher och följde upp det med att skjuta tio mål på 14 slutspelsmatcher när Erie tog sig till konferensfinal där de blivande mästarna Guelph Storm blev för svåra. När han nu är tillbaka i Malmö är siktet inställt på höstens träningsläger med Washington Capitals. Han har haft täta kontakter med NHL-klubben som draftade honom som 23:e spelare i första rundan förra sommaren och feedbacken har varit väldigt positiv.
– Scouterna har varit mycket nöjda med min utveckling och tycker att jag har tagit enorma kliv. De har sagt att jag är nära att slå mig in i truppen, säger Burakovsky som inspireras av lovorden.
– Det känns grymt att höra det. NHL är ju en stor dröm och nu känner jag att jag är ganska nära den. Det ger extra motivation nu när jag tränar inför nästa säsong.


Foto: Glenn Gervais

”KAN TÄNKA MIG SPEL I SVERIGE”

André Burakovsky var nära en NHL-debut redan förra hösten. Då valde Washington att skicka honom till Erie sent omsider. Den här gången tror han att chanserna till NHL-spel är bättre.
– Som junior kan du få chansen i nio NHL-matcher på hösten utan att NHL-kontraktet tickar i gång och jag kan tänka mig att jag kommer att få det nu. Men då gäller det att jag gör en riktigt bra camp först. Det gjorde jag i fjol, säger han.

Eftersom André Burakovsky draftades från Europa och inte Nordamerika kan han spela AHL-hockey trots att han fortfarande är junior. Så kan det bli om han inte tar plats i Washington i höst.
– Hershey (Bears, farmarlag åt Capitals) kan vara ett alternativ, men det är naturligtvis inte dit jag vill. NHL är målet och jag vet att det kommer att bli tufft, men det är min prio ett. Hershey är nästa alternativ efter det.

Sverige?
– Jag kan tänka mig Sverige också, men det är Washington beslut i så fall. Det är de som bestämmer vad som är bäst för mig.

Innan höstens allvar ska 19-åringen avverka ett träningsläger i Washington Capitals regi i sommar. Till dess hoppas han ha kunnat göra sig kvitt den axelskada han ådrog sig i säsongens allra sista match.
– Jag blev tacklad efter att de hade gjort mål och fick en separerad axel. Jag skulle bli borta i fyra-fem veckor, men det känns redan mycket bättre. Jag har bara inte kunnat träna överkroppen utan fått fokusera mycket på benen, säger André Burakovsky som har en sommar av rigorös träning framför sig.
– Ska jag slå mig in i NHL måste jag bli starkare i hela kroppen så att jag både kan stå emot och dela ut en smäll.