Tom WandellFoto: Bildbyrån

Erik Gustafsson blir inte ensam svensk i Avangard nästa säsong. Han kommer få sällskap av Tom Wandell, som efter en säsong i Spartak flyttar österut för spel med Avangard.
– Det känns väldigt inspirerande, det är en toppklubb som tänker satsa hårt för att vinna mästerskapet så det känns jävligt roligt, säger Wandell till LT.se.

Det blir en fortsättning i KHL för centern Tom Wandell, vars kontrakt med Spartak Moskva bröts tidigare i år sedan klubben haft stora ekonomiska problem och inte kunnat betala ut lönerna.

Nu är han istället klar för spel i Avangard från Omsk, samma klubb som tidigare gjort klart med VM-backen Erik Gustafsson.
– Det känns väldigt inspirerande, det är en toppklubb som tänker satsa hårt för att vinna mästerskapet så det känns jävligt roligt, säger Wandell till LT.se.

27-åringen sköt 14 poäng (5+9) på 50 matcher för Spartak under sin första fulla säsong i ligan. Året innan lockoutspelade han med Severstal och gjorde nio poäng på 26 matcher.
Men den låga poängnoteringen till trots hade han en stor roll i Spartak och spelade näst mest av anfallarna i laget.
– Jag ska ju vara en offensiv, producerande spelare. Vi har inte pratat så mycket om min roll, men jag ska spela center i alla fall, säger han om vad han vill få ut av sin framtid i Avangard.

Avangard missade överraskande slutspelet den gångna säsongen efter att ha tillhört ligans främsta lag under ett par år. Man vann bland annat KHL:s grundserie 10/11 och var i final och förlorade mot Dinamo Moskva 2012.
Att klubben – för tredje sejouren på ganska kort tid – kommer tränas av Raimo Summanen är inget som oroar Wandell. Tvärtom. Än så länge.
– Jag var över i Helsingfors och träffade honom, vi fick bra kontakt. Visst är det ökänd coach men jag gillar tränare som ställer höga krav på spelarna. Det känns bara roligt.

Innan 2014 inleddes hade ingen svensk spelare någonsin representerat Avangard. Sedan dess har Henrik Karlsson, Erik Gustafsson och Tom Wandell skrivit på för klubben.