VM 2014

Tre Kronor avslutade gruppspelet med PP-show

ANNONS

Tre Kronor avslutade VM:s gruppspel på ett bra sätt. Tre spelare som inte gjort mål fick näta och lagets andra PP-formation fick utdelning i massor. Dessutom levererade Linus Klasen fyra assist.
– Det är kul att vi får göra mål i powerplay. Att Klasen var på spelhumör. Det var bra att även den andra PP-formationen fick göra mål också och att vi inte fick några skador, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

Italien spelar i B-VM nästa år. Det hade behövts seger mot Tre Kronor för att man skulle förpassa Danmark dit. Men så blev det inte. Tre Kronor vann matchen enkelt med 5-1 och Italien, som var nykomling, får lämna direkt.

Ändå var Italien det lag i hela VM-turneringen som hade bäst statistik i att döda utvisningar inför matchen mot Tre Kronor. Man hade bara släppt in två mål på 27 numerära underlägen.
Samtidigt tillhörde Tre Kronor knappast något av de starkare lagen i PP-spelet med fem mål på 28 försök.

Men allt det där kom att ändras när Tre Kronor spelade sin sista match inför kvartsfinalen på torsdag.
Bland de fem målen man gjorde kom fyra i numerära överlägen – och det på bara fem försök. Det man misslyckades in hann bara gå 16 sekunder innan Oscar Möller drog på sig en utvisning.

De fyra svenska PP-målen tog Tre Kronor från 1-1 till 5-1 i matchen. Bara det första målet var i spel med lika manskap på isen. Linus Klasen slet förtjänstfullt i egen zon och frispelade Gustav Nyquist som lade in 1-0 mellan benen på Daniel Bellissimo redan efter 48 sekunder.
– Jag har väl några saker jag försöker göra, men det var skönt att sätta dit den, sade Gustav Nyquist till TV4 om hur han tänkte vid sitt friläge.

Och det var väldigt mycket Linus Klasens match. Han angav tonen med det hårda försvarsjobbet och frispelningen på första målet och svarade sedan för tre assist till i matchen. Till Mattias Ekholms 2-1, Gustav Nyquists 3-1 och Nicklas Danielssons 4-1.
– Jag jobbar ihop det. Många passningar i många av matcherna och tagit den istiden jag fått. Då kommer poängen till slut också, säger Linus Klasen.

Utöver det starka svenska PP-spelet för dagen var det även glädjande för svensk del att Nicklas Danielsson, Mattias Ekholm och även Jimmie Ericsson fick sätta sina första mål i turneringen.
– Det är kul att vi får göra mål i powerplay. Att Klasen var på spelhumör. Det var bra att även den andra PP-formationen fick göra mål också och att vi inte fick några skador. Så det fanns väl ganska mycket positivt, konstaterade förbundskaptenen Pär Mårts.

Den svenske förbundskaptenen var nöjd med gruppspelet, där man av allt att döma blir grupptvåa bakom Kanada förutsatt att Kanada vinner mot Norge imorgon i sin sista match.
– Utav 21 poäng så har vi 18. Vi har inte förlorat på ordinarie tid mot någon och spelat bra mot de bra lagen. Vi spelar skapligt när vi är fokuserade. Vi har bra boxplay och även PP har funkat bra.

Förutsatt att Tre Kronor blir tvåa i sin grupp och USA tar poäng mot Tyskland imorgon, så kommer Tre Kronor ställas mot Vitryssland i torsdagens kvartsfinal.
– Det klart att det ska bli grymt kul (med kvartsfinal). Då får vi spela i den stora arenan i så fall inför full hemmanation, säger Linus Klasen.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games