Jakub KlepisFoto: All Over Press

Färjestad gjorde på torsdagen klart med en tung värvning till sitt lagbygge. Tvåfaldige Gagarin Cup-vinnaren och världsmästaren Jakub Klepiš har skrivit på för klubben.
– Han är en spelskicklig center, kanske en av Europas bästa centrar. Hans största tillgång är att har en väldig god spelförståelse.  Han har en möjlighet att bli en tongivande spelare, säger förre FBK-målvakten Alexander Salák.

Färjestad landade på torsdagen ett namnkunnigt nyförvärv till sin trupp. Milan Gulaš kommer få sällskap av en landsman i truppen. FBK har skrivit ett ettårskontrakt med VM-spelaren Jakub Klepiš.
– Vi känner nu att vi har fått en stor kraft som kan leda laget tillsammans med de andra på ett mycket bra sätt, säger Färjestads sportchef Leif Carlsson till klubbens hemsida.

30-åringen draftades som nummer 16 totalt 2002, men lyfte aldrig som NHL-spelare. Han gjorde bara 66 matcher för Washington innan han flyttade hem till Tjeckien 2008 och avslutade säsongen i moderklubben Slavia.

Världsmästare och poängbäst 2010

Sedan dess har han spelat sin hockey i KHL där han spelat för Avangard, Salavat Julajev, Dinamo Moskva och de två senaste säsongerna i Lev från Prag, där han hade skadeproblem förra säsongen och bara spelade 38 ligamatcher och fyra av de 22 slutspelsmatcherna.
Totalt blev det 17 poäng på de 38 matcherna, men redan säsongen innan gjorde han karriärhögsta 38 poäng (20+18) på 45 matcher.

Klepiš har spelat fyra VM-turneringar för Tjeckien. Han var med i årets turnering och blev dessutom världsmästare 2010 när han tillsammans med Jaromír Jágr var poängkung i laget den turneringen.

2011 och 2012 blev han dessutom Gagarin Cup-mästare. Med två olika klubbar. Först med Salavat Julajev och därefter med Dinamo Moskva.
– Han är en spelskicklig center, kanske en av Europas bästa centrar. Hans största tillgång är att har en väldig god spelförståelse.  Han har en möjlighet att bli en tongivande spelare, säger förre FBK-målvakten Alexander Salák om sin landsman.

 

28 thoughts on “Tjeckisk stjärna klar för FBK: ”Kanske en av Europas bästa”

 1. Ojojoj! Utan tvekan en av SHLs tyngsta värvningar! Laget ser på pappret bättre ut än förra året 🙂 det enda man kan vara lite orolig över är det offensiva bland backarna

 2. Som sagt, grym värvning men jag fattar den inte. Varför drar en toppcenter i KHL i bra ålder till Färjestad? Det handlar ju knappast om det beryktade hjärtat och inte heller pengapungen då Ryssarnas pungar väger bra mycket mer. Förstår inte varför han väljer att ta det här steget.

   • Säkert. St Petersburg är dock säkerligen en klart mycket bättre klubb att spela i för att nämna någon och han lär tjäna minst tre gånger så mycket där. Fattar inget.

    • SKA lär iofs knappast vara intresserade av att ha honom i laget. Det kan ju vara så enkelt att han känner att det är segt att resa runt i KHL efter sex års flängande där? Dessutom lär väl alternativen vara relativt begränsade. Tror inte att speciellt många toppklubbar är sugna och det är ju fullt möjligt att han själv inte känner att det är så lockande att – trots mkt mer pengar – kuska runt i ett sämre lag.

     • Nä SKA var bara ett exempel. De har säkert ännu bättre, tänkte bara göra en poäng. Ser inte varför det skulle vara mindre segt med SHL än KHL, speciellt när hans kvalitéer skulle garantera honom en fin faktor mer stålar där än här. Som sagt, jag tycker det är kul (faktiskt! Trots att han blir en konkurrent) men jag kan inte påstå att jag förstår hans tänk. Eller han kanske drömt om Färjestad som liten grabb, precis som Klasen om Lugano?

      Edit
      Läste fel. Resa runt blir det ju inte lika mycket av i SHL, nej, men kan någon på denna jord tycka det är värt så många miljoner per år att slippa? Kanske…

     • Det var ett evigt tjat om pengar måste jag säga. För det första är det ju mycket möjligt att pengar inte är allt för Klepis, dessutom är jag ganska säker på att han redan hunnit tjäna en ganska saftig slant under sin karriär. Som det sedan tidigare har pekats ut så ska han inom en snar framtid bli pappa. Klubben som han närmast kommer ifrån, Prag, dras med ekonomiska problem, därför känns det kanske inte jättelockande att stanna där med familjen.
      När han senare blir pappa så är jag ganska säker på att han vill ha så nära till familjen som möjligt. Det skulle han inte ha i KHL med tanke på alla långa resor.
      Sen har såväl Salak som Sevc och Gulas påverkat hans val när de pratat gott om både laget och staden. Med tanke på hur Ryssland ser ut så är det nog betydligt mer lockande att uppfostra ett barn i Sverige.

     • Nu syftar jag främst på deras omänskliga syn vad gäller homosexuella och/eller oliktänkande. Tror vi båda vet att Ryssland inte är känt för sin människoempati.

     • Gäller det alla ryssar, och på vilket sätt påverkar det ett nyfött barn under dess första halvår?

      Är det tänkt att Jakubs barn ska gå på dagis redan under första halvåret, eftersom det är så viktigt med människoempatin som ju ALLA svenskar har och INGA ryssar har?

      När var du i Ryssland senast?

     • Nej, som vanligt PK-folk väljer du att totalt misstolka det jag skriver bara för att få skapa en diskussion om ingenting.
      Jag pratade om Ryssland som land, inte om befolkningen. Jag har varken sagt att alla ryssar saknar empati eller att ALLA svenskar besitter empati. Ingenstans stod det något dylikt.
      Det jag sa är att Sverige har kommit bra mycket längre i sitt tänk när det gäller allas lika värde och mänskliga rättigheter än vad Ryssland gjort.

      Givetvis är det här med största sannolikhet ingenting som kommer påverka ett spädbarns första sex månader. Kontraktet är skrivet på ett år, ja. Efter den här säsongen vet ingen vad som händer. Det var samma sak med Gulas. Men han trivdes så pass bra i Färjestad och Karlstad att han valde att stanna här med sin familj. Samma scenario kan utspela sig med Klepis och hans familj. Ingen av oss vet hur han tänker om framtiden. Säger bara att det kanske är mer lockande att ge ett land som Sverige en chans i stället för att fortsätta Ryssland med tanke på hans familjära situation.

      Och för att svara på din fråga: Nej, jag har aldrig varit i Ryssland. Men jag är övertygad om att det finns fantastiskt trevliga människor där. Däremot är inte deras regering och deras lagar fullt lika trevliga.

     • Jo, i stora drag är det ju faktiskt det du påstår när du sitter och skriver det du skriver.

      Att hänvisa till att ”Ryssland” har en omänsklig syn på homosexuella och oliktänkande och att ”Ryssland” inte är känt för sin människoempati är ju bara märkligt.
      I synnerhet om du inte menar folket, utan LANDET, som GIVETVIS inte har varken någon syn eller känsla överhuvudtaget eftersom ett land inte har det.

     • Det är väldigt roande hur du väljer att lägga ord i munnen på mig när dina egna argument tar slut.

      Ryssland som land, skrev jag. Eller hur? Så långt är du med, hoppas jag? Det innebär alltså Ryssland och dess befolkning överlag. Dessutom kan inte du sitta där och påstå att Ryssland har samma mänskliga rättigheter som Sverige har.

      Men som du säkert själv märker så har du fått den här diskussionen att totalt spåra ur. Jag beklagar djupt om jag på något sätt kränkte dig när jag skrev att Sverige är ett bättre land att leva i än vad Ryssland är sett till de mänskliga rättigheterna.
      Jag försökte bara peka på olika faktorer som kan ha fått herr Klepis att välja just Sverige och Färjestad.

     • Jag förklarar bara för dig hur orimligt det är att skriva det du skriver och sen påstå att du inte skrivit det jag skriver att du skrivit. För att du minsann inte skrivit att ryssarna som FOLK är såna, utan att det är LANDET Ryssland som ”är sånt”.

      Du ser inte själv det orimliga där? Att tycka att folket i Ryssland inte är fel, men att man ändå inte kan bo där eftersom LANDET är elakt?

      Du gick bort dig när du började beskylla landet för sin elakhet och sitter nu och försöker bortförklara dig med att hävda att MÄNNISKORNA inte är sådana, utan bara att landet är sånt. Landet ogillar människor och man kan inte låta barn växa upp där för att LANDET är homofientligt. Inte att människorna är det. För det är de tydligen inte. Det är bara LANDET som är det.

      Och sen blev det ”Ryssland och dess befolkning överlag” av det hela. Men ändå inte folket i sig, bara ”överlag”. Ett land där det bor 150 miljoner människor.

      Vad är det för mänskliga rättigheter Jakub och hans familj inte har i Ryssland? Är han homosexuell?

     • Snälla.. Du försöker du ju bara vända och vrida på allt jag skrivit så att det ska passa dig. Har aldrig varit med om en sådan omogen person.

      Landet Ryssland, med dess regering i spetsen, ja. Jag påstår inte att träden, stenarna och jorden i Ryssland är dumma i huvudet. Det förstår du också. Men din översittarattityd får dig att bortse från det.
      Jag sa att jag är övertygad om att det finns väldigt trevliga människor i Ryssland, ja. Men det är inte det ”vanliga folket” som kan göra något åt sitt lands lagar, åtminstone inte i Ryssland som i närmast är en diktatur.
      Sen säger jag absolut inte att alla i Sverige är bra människor heller. För så är det verkligen inte. Men ska man välja mellan Sverige och Ryssland är det inte något svårt val för min del åtminstone.

      Hur lockande tycker du själv som journalist det är att flytta till Ryssland? Ett land med otroligt begränsad yttrandefrihet, ett land som kränker och förföljer sin egen befolkning. Dessutom ska vi inte glömma att Ryssland, med dess regering i spetsen stått på randen till krig med Ukraina.

      Nej, jag förstår Klepis att han inte vill dra dit sin familj.

     • På vilket sätt påverkas Jakubs barn av homofientligheten som ”Ryssland” har?

      Jag är ganska säker på att varenda svensk som befinner sig i Ryssland och arbetar skriver och tycker exakt vad de vill och att de inte blir speciellt förföljda alls.

      Jakub har bott i Ryssland i fyra år. Tror du verkligen att han avskydde landet och hade stora problem med att man inte får ha homopropaganda offentligt där? Eller med all förföljelse han tvingades genomlida av LANDET Ryssland?

      De flesta som kommer dit och spelar hockey har inga som helst problem med det du sitter och skriver om. Det är liksom därför de blir kvar år efter år.

     • Säger inte att hans barn påverkas. Säger bara att han kanske inte vill att hans unge ska växa upp i ett land som Ryssland.

      Vi vet båda två att regeringskritiska journalister dödats i Ryssland. Det är liksom ingen hemlighet.

      Var någonstans har jag någonsin påstått att Jakub avskyr Ryssland? Nej, exakt. Ingenstans. Allt jag någonsin har sagt är att han kanske anser att Sverige är ett mer stabilt land än vad Ryssland är.
      Sen att du använder ord som ”homopropaganda” känns ju ganska.. fel. Kanske är så att herr Pettersson också har lite svårt för HBTQ-personer? Är det så jag ska tolka det?
      Dessutom är det inte okänt att homosexuella människor i Ryssland blivit både förföljda, misshandlade och till och med dödade just för sin läggning. Men du kanske menar att det inte är ryssar som utför just de dåden? De kanske hyr in människor från andra länder som tar hand om den biten? Sunt tänkande, verkligen.
      Har aldrig heller påstått att Jakub eller någon i hans familj är homosexuell, jag tog just homofientligheten i Ryssland som ett exempel på deras brist på mänskliga rättigheter när det kommer till vissa punkter.

      Och jag har aldrig någonsin heller skrivit om någon annan spelare än just Kovars i den här diskussionen. Du fortsätter med dina omogna, irrelevanta argument. Jag har aldrig påstått att han har något emot varken ryssar, Ryssland eller KHL. Allt jag gjorde var att SPEKULERA i varför han möjligtvis kan ha valt SHL i stället för KHL.

     • Jag skriver att man i Ryssland inte får sprida homopropaganda. Vilket är den korrekta benämningen på det du insinuerar är att ”förbjuda homosexualitet”.

      Hur lyckas man ens få det till att JAG är homofientlig? För att jag skriver som det är och korrigerar din inkorrekta syn på Rysslands lagar.

      Och jo, det är att sprida homopropaganda som är otillåtet i Ryssland. Att påstå att det är fel att skriva vad som gäller känns ju rimligt. Men vad gör man inte i hopp om att försöka vända det till att vara en homofientlig kommentar?

      Det finns iofs folk som blir förföljda, misshandlade och till och med dödade för sin läggning i Sverige också.
      Så Jakub kanske ska ge fan i att flytta hit också?
      För att inte tala om USA. Är USA ett land som alla från Europa ska vägra flytta till eftersom de har en så hemskt människosyn där? Folk dödas ju för sin läggning där. Och deras vapenlagar. Herregud. Vilken människosyn. Hur kan folk ens åka till NHL?

      Men Jakub ska alltså vara sannolik att skita i att bo i Ryssland för att man hatar homosexuella där. Trots att han har bott i landet i fyra år tidigare och gett blanka fan i just det faktumet? Och trots att han varit i Ryssland åtskilliga dagar över de senaste sex åren av sitt liv?

      Jag är ganska säker på att han inte är speciellt brydd i vad det finns för rättigheter för ryska människor överlag. Vi snackar trots allt om en människa som gärna kör bil rattfull, försöker köra ifrån polisen och kvaddar sin bil. Så det är ju inte direkt en människa med moral som sitt adelsmärke vi snackar om.

      Att han skulle skippa Ryssland har nog väldigt lite (sannolikt ingenting alls) med vilken människosyn ”Ryssland” har.

      Men hur blev ordet homopropaganda ett homohatande ord? ”Lagen om homopropagande” är vad som gäller. Men jag måste använda andra ord (helst inkorrekta mytbildningen ”det är olagligt att vara homosexuell”) för annars är jag homohatare?

      Jag rekommenderar dig att du lägger ner ditt jävla tramsande om att insinuera att man är homofientlig för att man använder korrekt ordbruk om vad lagen i Ryssland handlar om.
      Även om jag inte förväntar mig stordåd från någon som sitter och stinker av rasistiska utspel och förklarar hur ”Ryssland” är.

      Eller från någon som öppnar med ”det var då ett jävla tjat om pengar” bara för att EN person EN gång ifrågasätter varför en spelare utan koppling till Sverige eller klubben nobbar pengarna i KHL för FBK.

      Känns som du gärna vill överdriva saker. Precis som när du förklarar hur ”Ryssland” är och att killen nobbar Ryssland för att där kan man ju inte bo med ett barn som inte kan gå eller prata. De hatar ju homosexuella i det landet. Och alla saknar empati. Så hur ska man kunna bo där med ett barn?

     • Vem är det som överdriver saker egentligen, Robert? Nu är jag tydligen rasist också. Du som är så stor på orden och använder, som du själv beskriver det, korrekt svenska borde ju rimligtvis också vet vad rasism innebär.
      När jag anmärkte på att du använde just ordet ”homopropaganda” gjorde jag det just för att bevisa en poäng. Du valde (ja, valde) att misstolka det jag skrev om och om igen. Därför valde även jag att tyda ditt språkbruk som det behagade mig. Förstår du vilken hjärndöd diskussion det blir när båda parter gör så? För det är just vad du gjort under hela den här diskussionen.

      Jag tänker inte ta att någon kallar mig rasist. Rasism innebär att man hatar någon enbart utifrån personens hudfärg eller dess etnicitet. Inget annat. Jag pratade om attityd och personlighet. Men jag bara väntade på att raskortet skulle komma fram. Så gör alltid ni journalister när era argument tar slut. Nu råkade jag trycka på vissa saker jag tycker är fel med ett land, i det här fallet Ryssland, och då är jag minsann rasist! Bra tänkt där, Robert.

      Och som sagt: Vad det gäller Jakub Kovars har jag inte sagt att något av de motiven om varför han väljer just Sverige och SHL stämmer. Det är som jag redan påpekat bara rena spekulationer från min sida. Och jag sa också att just det här med homofobin i Ryssland bara var ett sätt att lyfta fram en del av den kassa människosyn som förekommer i Ryssland. Klart att inte alla ryssar delar, det vore väldigt ologiskt.

      Men jag tänker inte fortsätta den här diskussionen med dig längre. En människa som är på den låga nivån som du är som måste dra fram raskortet och inte kan acceptera att hela världen inte delar din världsbild är helt enkelt inte värd att lägga ner tid på.

     • Nej du, att förklara att ”Ryssland” är på ett visst sätt är i högsta grad rasistiskt.
      Att tro att rasism bara handlar om hudfärg är ganska förlegat.

      Den kassa människosyn som finns i ”Ryssland” finns även i Sverige. Finns mängder med folk som ogillar homosexuella i Sverige. Finns mängder med folk som saknar empati i Sverige. Ska vi dra alla svenskar över en kam och hävda att ”Sverige” är på det sättet därmed?

      Du skulle bevisa en poäng i att om man skriver det korrekta ordet att det är förbjudet att sprida homopropaganda i Ryssland, så är man emot homosexuella?
      Bra poäng.

     • Kallar dom dig ”papegojan”? Allt det du rabblade upp har redan avhandlats. Det är väl rätt tydligt att pengar bevisligen inte är allt för Klepis? Vidare har jag redan accepterat barnsituationen som en vettig förklaring. Varför ta allt en vända till?

   • Missförstå mig rätt. FBK är säkert en av de bättre klubbarna att spela i om man ska spela i SHL men det säger ingenting om hur bra klubben är att spela i relativt andra ligor och vilka pengar det rör sig om. I sammanhanget är FBK en fjärt, därav förundran över att han gick dit när han kunde ha det bättre på andra orter och tjäna mångdubbelt med stålar. Han har ju ingen som helst koppling till Värmland, det gör det hela så sjukt. Men kul för FBK och kul för SHL!

  • Han ska få ett barn och ville att barnet skulle födas på ett bra ställe och tyckte Karlstad var bästa alternativet eftersom Sevc som fick ett barn här sa att det var ett bra ställe.

 3. Läste någonstans att Skaik ska ha sagt nej till Jakub så bollklubben lär vara hans andraval. =) Spekulationer visst men lär vara rätt troligt. Kul för ES att han hamnar i Sverige. FBKare verkar ha en rätt sne bild om sin klubb och stad förövrigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *