Jakub KlepisFoto: All Over Press

Färjestad gjorde på torsdagen klart med en tung värvning till sitt lagbygge. Tvåfaldige Gagarin Cup-vinnaren och världsmästaren Jakub Klepiš har skrivit på för klubben.
– Han är en spelskicklig center, kanske en av Europas bästa centrar. Hans största tillgång är att har en väldig god spelförståelse.  Han har en möjlighet att bli en tongivande spelare, säger förre FBK-målvakten Alexander Salák.

Färjestad landade på torsdagen ett namnkunnigt nyförvärv till sin trupp. Milan Gulaš kommer få sällskap av en landsman i truppen. FBK har skrivit ett ettårskontrakt med VM-spelaren Jakub Klepiš.
– Vi känner nu att vi har fått en stor kraft som kan leda laget tillsammans med de andra på ett mycket bra sätt, säger Färjestads sportchef Leif Carlsson till klubbens hemsida.

30-åringen draftades som nummer 16 totalt 2002, men lyfte aldrig som NHL-spelare. Han gjorde bara 66 matcher för Washington innan han flyttade hem till Tjeckien 2008 och avslutade säsongen i moderklubben Slavia.

Världsmästare och poängbäst 2010

Sedan dess har han spelat sin hockey i KHL där han spelat för Avangard, Salavat Julajev, Dinamo Moskva och de två senaste säsongerna i Lev från Prag, där han hade skadeproblem förra säsongen och bara spelade 38 ligamatcher och fyra av de 22 slutspelsmatcherna.
Totalt blev det 17 poäng på de 38 matcherna, men redan säsongen innan gjorde han karriärhögsta 38 poäng (20+18) på 45 matcher.

Klepiš har spelat fyra VM-turneringar för Tjeckien. Han var med i årets turnering och blev dessutom världsmästare 2010 när han tillsammans med Jaromír Jágr var poängkung i laget den turneringen.

2011 och 2012 blev han dessutom Gagarin Cup-mästare. Med två olika klubbar. Först med Salavat Julajev och därefter med Dinamo Moskva.
– Han är en spelskicklig center, kanske en av Europas bästa centrar. Hans största tillgång är att har en väldig god spelförståelse.  Han har en möjlighet att bli en tongivande spelare, säger förre FBK-målvakten Alexander Salák om sin landsman.