Nyheter

”Han ville att man skulle rulla ut röda mattan”

ANNONS

Han var en av de bästa poängplockarna bland AHL:s backar. Ändå blir det ingen fortsättning för Adam Almqvist i Detroit Red Wings organisation. 23-åringen valde i stället att fortsätta karriären i KHL.
– Adam får ju resonera från sin sida, men han ville att man skulle rulla ut röda mattan och säga ”Snälla Adam, kom hit, här får du ett envägskontrakt”, säger Detroits scout Håkan Andersson till hockeysverige.se.

Adam Almqvist gjorde succé i AHL den gångna säsongen. Med sina 53 poäng (4+49) på 73 matcher var han den tredje bästa backen poängmässigt i hela ligan och blev i slutändan uttagen i ligans andra All-Star-lag.

Men trots att HV71-produkten imponerade och till och med blev målskytt för Detroit Red Wings i en av de två NHL-matcher han spelade förra säsongen blir det ingen fortsättning i organisationen. Härom veckan skrev han på för Severstal Tjerepovets där han återförenas med tidigare HV71-kompisen David Ullström.

För en månad förklarade Almqvist i en intervju med Jönköpings-Posten att han inte var intresserad av att göra en säsong till i farmarligan.
– Jag har spelat två säsonger i AHL nu och det är inte målet att spela där igen. Det är ingen dålig liga alls, men jag känner att jag vill vidare och ta nya steg, sade han då.

Eftersom Red Wings inte erbjöd honom något envägskontrakt blev KHL det naturliga valet för backen. Detroits svenska scout Håkan Andersson är imponerad av vad Almqvist har lyckats åstadkomma, men menar samtidigt att det är svårt för backar av hans storlek att få ett snabbt genombrott i NHL.
– Adam har gjort det fantastiskt bra. Han draftades som näst sista spelare i draften 2009 och att gå så långt så att man kommer med i ett All-Star-lag i AHL och får lira NHL-matcher, det är fantastiskt, säger Andersson när hockeysverige.se träffar honom vid NHL-draften i Philadelphia.

”HANS SPELSINNE RÄCKER TILL FÖR ATT SPELA I NHL”

– Men – och det har inte med Adam Almqvist att göra – om man är 181 centimeter lång, lite tunn och europé, då kommer man alltid att behöva bevisa sig. Även om man får in foten helt i NHL kommer man hela tiden att bli utmanad.
– Där tror jag att vissa signaler som Adam skickade inte var riktigt så gedigna som de borde ha varit. Nu har inte jag varit involverad i beslutet att inte ge honom något kontrakt, men jag har hört hur tankegångarna har gått och vi råkar ha några andra backar som är på gång och ser ganska bra ut. Jag tror att det spelade in, fortsätter Andersson.

Håkan Andersson hade hoppats att Adam Almqvist skulle ge Detroit en säsong till och verkligen visa att han var värd ett envägskontrakt.
– Adam hade kanske kunnat övertyga Detroit om han hade sagt ”Vet ni vad? Jag tar ett ettårskontrakt till och kommer komma hit bättre fit än någonsin och verkligen slåss om en plats”. Då hade nog några sagt ”Wow, han vill verkligen det här”, säger Andersson.
– Adam får ju resonera från sin sida, men han ville att man skulle rulla ut röda mattan och säga ”Snälla Adam, kom hit, här får du ett envägskontrakt”. Trots att han gjorde så mycket poäng därnere kände väl inte management att han övertygade så mycket att så blev fallet.

Adam Almqvists kontrakt med Severstal Tjerepovets löper över de två kommande säsongerna. Håkan Andersson hoppas att tiden i KHL ska hjälpa honom att ta nästa steg så att han får en ny chans i NHL.
– Jag hoppas för Adams skull att det går skitbra i KHL så att han får en andra chans i NHL. Hans spelsinne räcker till för att spela i NHL, så är det bara.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL