SHL

”Har bland annat varit i kontakt med Djurgården”

ANNONS

Han är alltjämt kontraktslös, samtidigt som säsongen kommer allt närmare. Men någon oro känner inte Sebastian Lauritzen, som vid 30 års ålder känner en större hunger än någonsin att spela hockey.
– Det känns som att jag kan ta ett steg till, säger han till hockeysverige.se.

Efter sex framgångsrika år i Gävle, med SM-guldet 2012 som höjdpunkt, blev Sebastian Lauritzens kontrakt med Brynäs inte förlängt efter den gångna säsongen. Den 30-åriga forwarden fick därför ge sig ut på marknaden, men trots att vi kommer till mitten av juli är ingen ny klubbadress klar.

Någon oro känner Sebastian emellertid inte, när hockeysverige.se når honom på söndagseftermiddagen.
– Nej, orolig är jag inte. Jag kanske borde vara det, men det är jag inte. Jag har tränat på bra på egen hand och gjort det jag kan göra. Nu hoppas jag bara någon klubb vågar ta mig, med tanke på min skadehistorik. Nu vill jag ha chansen att visa att jag fortfarande är en bra hockeyspelare.

För han tänker vara hockeyspelare även i höst. Några andra planer finns inte.
– Nej, det är absolut inte aktuellt att lägga av redan nu. Jag har fått en ny personlig tränare i form av Andreas (Öhgren), och vi har lagt om träningen helt och hållet. Min kropp ser helt annorlunda ut nu, när det gäller rörlighet och sådana bitar.
– Känslan är att jag har köpt mig fem-sex års ytterligare hockeyspelande nu när jag tagit hjälp av Andreas.

Kan du ångra att du inte plockat in en personlig tränare tidigare?
– Ja, det kan jag absolut göra. Det kan jag vara lite bitter för, att jag inte tog hjälp tidigare. Men det är lätt att vara efterklok, och samtidigt känner jag att det var bättre att ta den hjälpen nu, än att aldrig göra det.

BB111003PF010

Foto: Bildbyrån

Och det är en hungrig Sebastian Lauritzen som laddar inför kommande säsong, efter att ha haft ännu ett skadefyllt år i Brynäströjan. Totalt blev det 27 SHL-matcher, efter att en operation spolierat halva säsongen.
– Det gick bra för mig så länge jag kunde spela, men man har ju ledsnat lite på att vara skadad, om jag säger så. Men samtidigt var det skönt att göra operationen och kliva av, i stället för att bita ihop och köra på som jag gjorde året innan.

Blev operationen bra, eller satte den några spår i kroppen?
– Nej, den blev jättebra. Jag blev av med besvären i magen, eller i bukhinnan, och jag mådde jättebra. Så jag är verkligen glad att jag gjorde operationen.

Och efter att ha sett större delen av Brynäs, förvisso korta, slutspel har han svaret på varför mästarna från 2012 hade ännu ett fiaskoartat slutspel.
– Vi blev helt sönderlästa av Färjestad. Vi var för naiva i vårt spel, helt enkelt. Det blev lite tjurskalle från vår sida, vi tyckte vi skulle spela vidare med vår gameplan som faktiskt inte fungerade.
– Vi ändrade vårt spel till match fyra, och den vann vi ju. Men det borde ha gjorts mycket tidigare. Vi kom ingenvart de tre första matcherna, säger Lauritzen som bara fick istid i en av de fem kvartsfinalerna mot Färjestad.

”Vi har kommit en bit på vägen”

Sebastian stod kanske på sin topp guldsäsongen 2011/2012, när han noterade 31 poäng på 40 matcher, innan kroppen sa stopp. Det blev inget spel i slutspelet, och skadeproblemen gjorde att pucktrollaren inte vågade hoppa på det KHL-tåg som då stod på perrongen och väntade.
– Jag hade en del anbud från Ryssland det året, men det kändes inte så aktuellt då. Jag hade precis opererat mig och kände att jag snarare behövde tryggheten. Dessutom trivdes jag jäkligt bra i Brynäs, och tyckte vi hade bra grejer på gång där.

Är det aktuellt i nuläget att testa utomlands, eller är det Sverige som gäller?
– Självklart skulle jag någon gång vilja prova på att spela utomlands. Och det jag känner just nu är att om jag skulle göra en bra säsong i Sverige nu så kanske den dörren öppnar sig igen.

Men frågan är alltjämt i vilken klubb Sebastian Laurtizen kommer spela kommande säsong. Det har talats om Örebro och Djurgården, och Njurundasonen gör ingen hemlighet att dessa båda klubbar har varit i kontakt med honom.
– Vi har varit i kontakt med många klubbar, och du nämner två av dom där. Men jag har inget kontrakt klart någonstans i nuläget, utan det hoppas jag blir klart snart.
– Säsongen drar ju faktiskt igång om inte alltför lång tid, och då ska jag vara med någonstans. Det är målsättningen. Men vi har kommit en bit på vägen, så jag hoppas det ska vara klart någonstans snart.

Jag gissar att du inte vill gå in på vilken klubb som ligger närmast?
– Haha nej, det slipper jag helst.

Kan du tänka dig att gå ned och spela i Allsvenskan? Med tanke på din bakgrund är det rätt naturligt att placera dig i Timrå.
– Nej, jag vill spela på högsta nivå. Så länge jag själv känner att jag kan leverera är det det som gäller.
– Vad gäller Timrå är det inte aktuellt. Jag har inte pratat med dom på väldigt länge, säger Lauritzen som spelade sin juniorhockey i klubben.

Du fyller 31 år i september. I vilket skede av karriären känner du själv att du är?
– Jag tror jag kan nå högre höjder, helt klart. Jag känner att jag är redo att ta ett steg nu, med den nya träningen, och fortsätta utvecklas som hockeyspelare.
-Den dagen jag känner att jag inte kan utvecklas lägger jag nog av. Jag vill inte åka runt och vara dålig. Men just nu älskar jag att spela ishockey, avslutar Sebastian Lauritzen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL