Oscar Lindberg.Foto: Bildbyrån

Efter en hel säsong av AHL-spel hoppas Oscar Lindberg nu på att han inte behöver återvända dit. Nu siktar han på att ta en ordinarie tröja i nästa års New York Rangers, som ska försöka överträffa årets Stanley Cup-final.
– Nu har jag gjort en hel säsong där borta, och vet vad som händer, säger Lindberg till hockeysverige.se.

Efter en succésäsong i Skellefteå, som slutade med SM-guld, VM-guld och Stefan Liv Memorial Trophy var Oscar Lindberg redo att försöka knipa en plats i New York Rangers när förra säsongen inleddes.

Men det blev inget spel i NHL den gångna säsongen. I stället fick Lindberg spendera året i AHL och Hartford Wolf Pack, trots att rapporterna från Nordamerika pekade på att han skulle få chansen att inleda säsongen i NHL.
– Det gick ju riktigt bra på rookielägret tycker jag. Då kände jag mig i kanonform och jag gjorde verkligen bra ifrån sig. Men sen är det ju en training-camp också, och där gick det halvtrögt.
– Jag tycker ändå att det gick bättre och bättre efter den tröga inledningen, men det räckte inte för att ta en plats.

Vilka signaler fick du från Rangers, där och då?
– Under rookielägret fick jag höra att de var nöjda, men på campen säger de inte så mycket. Där är det bara att köra på, egentligen.

Vad tror du det var som gjorde att du inte fick chansen i Rangers direkt?
– Jag var för ojämn. Som jag sa, det gick riktigt bra till att börja med, men när jag var för dålig var jag alldeles för dålig. Det håller inte.

Trots att Rangers hade en del jobbiga skador under NHL-säsongen fick Oscar Lindberg inte chansen att debutera i NHL. Men i slutspelet var det nära.
– Ja, det blev en del skador där. Och framför allt var det väl en del småskador på spelare som var osäkra på om de skulle kunna spela. Men jag visste att det skulle krävas mycket för att någon inte skulle kunna vara med också. Man kastar inte gärna in handduken under slutspelet.

Men under serien mot Montréal fanns du med i laget.
– Ja, det var riktigt lärorikt att få följa Rangers i slutspelet, och få vara med och kolla hur det var. Så jag var ju med och tränade i serien mot Montréal, och det var bra så man fick lite kött på benen.
– Jag var med ifall något skulle hända, men jag fick ändå veta ganska tidigt att jag inte skulle få spela något. Men jag är ändå nöjd att jag fick vara med runt laget då.

Det blev 18 mål, och totalt 44 poäng, för Oscar Lindberg på sina 75 matcher. Ett facit han inte är helt nöjd med.
– Som helhet var det väl helt okej ändå, men inte mer. Jag är lite besviken så här i efterhand. Jag ville egentligen spela i NHL, men nu blev det som det blev.
– Men jag känner ändå att det var väldigt lärorikt att få spela en säsong i AHL också.

1

Foto: Theahl.com

Tror du att du har utvecklats mer som spelare nu, med ditt förtroende i NHL, jämfört med att få några minuter här och där, i NHL?
– Både och. Självklart är det väldigt utvecklade att, som du säger, få mycket förtroende i AHL, och spela 20 minuter per match. Jag fick stort förtroende i både powerplay och boxplay, och det är klart att det utvecklar mig, och ger mig självförtroende. Så det kan absolut ha varit mer nyttigt för mig att göra ett år i AHL.

 

Man får ju höra en del skräckhistorier om livet som AHL-spelare. Berätta din bild av det.
– Jag har faktiskt ingenting att klaga på. Det var någon lång bussresa kanske, men annars hade vi som mest tre timmar i buss tror jag.
– Och vi hade en fin rink, där boendet låg precis intill. Och framför allt var det väldigt bra killar i laget, som jag har trivts med sen dag ett.

Fanns det som alternativ att åka hem och slutföra säsongen i Skellefteå?
– Nej, jag tänkte faktiskt aldrig ens tanken. Jag trivdes väldigt bra där borta och, som jag sa, i laget.

Hörde Skellefteå av sig till dig någon gång under säsongen?
– Nej, inte det heller.

Till nästa säsong har Rangers tappat spelare som Benoit Poulliot och Brad Richards. Hur ser du på dina chanser att ta en plats i laget?
– Ja, de har ju tappat någon forward och ett par centrar, så det är klart att jag har goda chanser att lyckas slå mig in och ta en plats nästa säsong.
– Dessutom har jag ju gjort en säsong här borta, så nu kommer jag komma ännu bättre förberedd. Nu vet jag vad som väntar.

Har du hört något från Rangers under sommaren, hur de ser på kommande säsong?
– Nja, jag har väl pratat en del med Anders Hedberg, som hört lite från dom. Men de vill mest att jag ska koncentrera mig på min träning, och låter mig köra på med det schema jag fått av dom.

BB130506JM060

Foto: Bildbyrån

Ja, hur ser sommaren ut för dig nu?
– Jag har som sagt fått ett program av Rangers som jag ska följa, och vi är ett helt gäng här hemma i Sverige som försöker hålla igång tillsammans nu under sommaren. Sen är väl tanken att jag åker tillbaka till USA i slutet av augusti och tränar någon vecka där, innan träningslägret drar igång.

Oscar Lindberg har ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt med Rangers, men en framtida kontraktsförhandling är ingenting han tänker på just nu.
– Jag har inte haft någon kontakt med Rangers om just det, så jag vet inte riktigt hur de tänker. Men jag ser det som att det är upp till mig att visa att jag förtjänar ett kontrakt. Nu är det upp till mig att visa hur det kontraktet ska se ut.
– Men det är ingenting jag tänker på, utan det känns rätt långt bort att börja prata om det faktiskt.

Till sist, Oscar, vad tror du om ditt Skellefteå nästa säsong?
– Dom har ju tappat en hel del spelare, så det är klart att det ser lite oroväckande ut. Men ärligt talat är jag inte speciellt orolig för Skellefteå. Jag tror dom kommer lösa det på ett bra sätt.

One thought on “”Har en bra möjlighet att ta plats i Rangers”

  1. Pingback: Who Will Step in for Injured Rangers Center Derek Stepan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *