Nyheter

Pontus Åberg jagar NHL-plats: ”Jag lär få börja i AHL och jobba mig uppåt”

ANNONS

Efter en uppmärksammad övergång från Djurgården till Färjestad upplevde Pontus Åberg en stark säsong i sitt nya lag. Nu tar han klivet över Atlanten, för att jaga en plats i den nya svenskkolonin Nashville Predators.
– Det är alltid skönt att ha några att snacka svenska med, säger Åberg till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nashville tycks bli rena svensk kolonien i samma anda som Detroit varit tidigare. Trots att klubben sålt iväg Patric Hörnqvist till Pittsburgh finns Mattias Ekholm, Filip Forsberg, Viktor Stålberg, Calle Järnkrok, Magnus Hellberg, Johan Alm, Viktor Arvidsson, Patrik Cehlin och Pontus Åberg kvar i klubben.

Den sistnämnde, Pontus Åberg, är uppväxt i Älvsjö i södra Stockholm och fostrad i Djurgården. Senaste säsongen valde han att lämna huvudstaden för spel med Färjestad.
– Jag utvecklades ganska mycket i Färjestad. Det var annat tänk på fysen jämfört med Djurgården och jag blev också starkare i kroppen. Fysträningen var mer bålanpassad vilket gjorde att jag kände mig starkare på isen, berättar Pontus Åberg när hockeysverige.se träffar honom utanför Globen.
– Jag fick ta det här steget upp i SHL, få en bra roll och spela både powerplay och boxplay. Just boxplay trodde jag faktiskt inte att jag skulle få spela. Nu fick jag det vilket var väldigt utvecklande.
– Att jag just fick ta det här klivet upp och visa att jag kunde spela på högsta nivå i Sverige och prestera där är något som var utvecklande för mig.

Gav det även en extra boost i självförtroendet när du kände att du blev starkare fysiskt med fjolårets sommarträning?
– Jo, men lite i alla fall. Man fick ett bättre självförtroende och vågade hålla i pucken lite extra i lite svåra lägen.

Förra säsongen var en stor framgång för Pontus Åberg i Färjestad. På 52 matcher svarade han för 15 mål och totalt 31 poäng. På det kom han tvåa i Färjestads poängliga efter Joakim Hillding som svarade för 18 mål och totalt 41 poäng.
– Jag började bra när säsongen drog igång, första matcherna. Sedan hade vi en ganska tung period med laget och samtidigt gick det lite tyngre även för mig. Efter jul lossnade det ordentligt både för mig och laget. Vi gick också från kvalplats till en femteplats.
– Ser jag på säsongen så här efteråt så var det lite berg och dalbana även om säsongen var jämnare för mig än vad den har varit tidigare år.

Att bo som hockeyspelare i Stockholm jämfört med i Karlstad kan vara en ganska stor kontrast enligt Pontus Åberg.
– Det är lite annorlunda. I Karlstad är det folk som känner igen dig på stan och det är ett litet annat tryck. Det har sina fördelar och det är kul att det kommer fram lite folk och vill prata ibland. På det viset är det är lite skillnad mot Stockholm.

Beskriv uttrycket ”Färjestadsfamiljen”.
– Jo, men det är verkligen så. Det blir en väldigt tajt grupp och även med Håkan Loob, Thomas Rundqvist och dom här också. Dom är också nere i omklädningsrummet och runt omkring laget. Loob och Rundqvist är två sköna personer.

I början av maj kommer beskedet att Pontus Åberg lämnar Färjestad för att prova på lyckan hos Nashville Predators.
– Anledningen till att jag tar det här steget nu är att jag vill se vad jag klarar av. Nu har jag haft tre säsonger här i Sverige på elitnivå. Nu får vi se vad jag klarar av på liten rink och med lite snabbare spel. Sedan vill jag verkligen se om jag kan ta ytterligare ett steg i min karriär.

BB140417BB243

Åberg i Färjestads mundering.

Vad sa Färjestads sportchef, Leif Carlsson, när du meddelade att du skulle åka över till NHL?
– Det lät på honom att han redan innan förstod att jag skulle åka över. När tidningarna i Karlstad frågade om det så sa Leffe att han trodde att det skulle bli så.
– Det här var mitt sista år som jag kunde skriva kontrakt med Nashville. Efter att jag hade skrivit kontraktet tyckte jag inte att jag hade något annat val än att åka över. Leffe förstod det också, så det var inga problem.

Vad vet du om Nashvilles organisation?
– Inte så jättemycket. Jag pratade lite med Patric Hörnqvist, men jag vet inte så mycket mer än vad han berättade. Självklart vet jag att det är många svenskar i Nashville, men även att det är många rightare precis som jag.

Det är alltså inte mindre än nio svenskar som har möjlighet att slå sig in i Nashville redan från början. Att det just är många svenskar i organisationen är också något som Pontus Åberg tycker är kul.
– Det var en hel del svenskar med redan på första campen i somras. Det är alltid skönt att ha några som man kan snacka svenska med också så man inte blir helt själv där borta just när man flyttat dit.

Hur stod sig de svenska killarna på campen jämförelsevis?
– Jag tycker att dom stod sig bra. På första campen var det bara spelarna som hade blivit draftade och inte dom riktiga NHL-proffsen. Man ser att vi är lite bättre med puck och så vidare, men amerikanarna och kanadensarna har det här gnugget som vi kanske borde ta efter lite mer.

DSC_0753

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på möjligheterna att ta en NHL-plats redan från start?
– Det vet jag inte riktigt. Det lär väl bli AHL från början och sedan får jag jobba mig uppåt för att ta en plats. Chansen finns förhoppningsvis ändå. Det gäller att åka dit och göra sitt jobb och sitt bästa. Sedan får vi se var det tar vägen.

Är du indirekt inställd på att det ska bli AHL från start för din del?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag antar att jag får börja i AHL och, som jag sa, sedan får man jobba sig uppåt. Vi får ta campen först så får vi se vad som händer
. – Vi var över med Färjestad i vintras och spelade mot (AHL) All Star laget och Toronto Marlies. Det går lite snabbare och det gäller att vara med. Det kanske inte blir så många lugna stunder som det kan bli i SHL ibland.

Hur upplevde du resan med Färjestad till Kanada för dom här två matcherna?
– Det var kul att få möta andra lag på en liten rink och även vara med i All Star-köret. Vi stod oss ganska bra mot Marlies, men vi hade inte en chans mot All Star-laget.
– Jag tror att vi skulle slå lagen där på stor rink och tvärtom på liten rink. Vi står oss ganska bra jämfört med lagen där borta.

Coach i Nashville är Peter Laviolette som närmast kommer fem säsonger i Philadelphia och som head coach för USA:s lag i OS och VM.
– Jag vet egentligen ingenting om honom. Vi hade ett exit meeting på slutet av campen. Han var med där inne, men han sa inte så mycket. Det var mest dom andra tränarna, scouterna och fystränaren som pratade.

Har man pratade med dig någonting om din roll i organisationen?
– Man vill ju ha offensiva spelare som tycker om att spela en offensiv hockey. Jag tror att jag och dom andra spelarna man draftat in ska passa in i deras nya tänk. Det ska bli spännande att se vad som händer, avslutar Pontus Åberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL