Timmy PetterssonFoto: Ronnie Rönnkvist

I våras var Timmy Pettersson en av Djurgårdens stoltaste och gladaste spelare efter det stod klart att han varit med och tagit upp dom mesta mästarna till SHL. Men när Djurgården premiärspelar ikväll mot Växjö kommer han att sitta på läktaren för att följa matchen.
– Jag tyckte att det kändes bra att kliva av efter förra säsongen. Jag har haft problem senaste åren med skador samtidigt som jag vill kunna sluta på eget bevåg och inte förstöra mig helt, säger han till hockeysverige.se.

Finns det några tankar på att göra comeback i din moderklubb Gislaved exempelvis?
– Nej, det gör det inte. Jag bor här i Stockholm och kommer att fortsätta bo här, så några sådana turer blir det inte.

Dock håller Timmy Pettersson lite på glänt för att eventuellt kliva in i en ledarroll i framtiden.
– Det finns lite i bakhuvudet på grund av att det är något som man känner väl igen. Det är som ledare man på något sätt kan utnyttja sina erfarenheter, men i dagsläget känns det inte aktuellt att träna eller coacha ett lag. Det där kan väl ändra sig och jag stänger inga dörrar egentligen.

En dörr som dock är stängd hemma hos Timmy Pettersson är den som spelare.
– Jag känner mig bra och idag har jag inga problem med några skador, men jag kommer inte att spela den här säsongen.

Hur minns du tillbaka på den där aprilkvällen då Djurgården blev klara för spel i SHL?
– Den kvällen minns jag naturligt vis väl, skrattar Timmy Pettersson och fortsätter:
– Det var en omtumlande kväll och en närmast euforisk känsla.

Vi talas vid efter matchen medan statsminister Fredrik Reinfeldt stod i kön av gratulanter. Kan du klä ord på dina känslor du hade just då efter att du fått vara med om att ta tillbaka Djurgården till högsta serien?
– Det är jättesvårt att beskriva och sätta ord på det. Man är upprymd men samtidigt blir det ganska tomt. Det händer så mycket så man kan inte ta in allting.
– Naturligtvis är man jätteglad. Det är ett stort mål som man uppnått och man känner en stor lättnadskänsla naturligtvis, men även stolthet. Man blir även ödmjuk inför alla fans som lever för detta. Som ni förstår är det jättemånga känslor som inte går att beskriva i en mening eller två.

Timmy Pettersson

När i själva matchen mot Västerås förstod du att det här skulle kunna gå?
– Inte innan det var slut egentligen. Vi fick inte reda på någonting under matchen även om folk på läktaren trodde att vi hade koll.
– Jag fick en hint av (Stefan) Nyman när det var någon minut kvar. Han sa att vi hade två mål upp eller något liknande och att det kunde gå vägen. Trots allt var det ändå inte helt klart när vår match var slut. Det fanns fortfarande en liten osäkerhetsfaktor där. Jag kände mig helt säker först när båda matcherna var färdigspelade.

Djurgården inledde fjolårssäsongen ojämnt och hade svårt att vinna matcher. Varför det blev så kan inte Timmy Pettersson riktigt sätta fingret på.
– Vi hade lite svårt att hitta vårt spel. Istället anpassade vi oss lite för mycket till motståndarna. Vilket gjorde i sin tur gjorde att vi spelade ganska många oavgjorda matcher. Vi hade svårt att avgöra.
– Det blev att vi fokuserade mycket på vårt spel utan puck och jag tycker att vi gjorde det ganska bra. Vi hade tydliga roller för vad vi skulle göra när motståndarna hade puck. Samtidigt betydde det att det låste sig för oss offensivt. Vi hade inte riktigt den offensiva kreativiteten.
– Till slut lyckades vi vända det och få ett självförtroende i det offensiva spelet. Vi vågade släppa lite bakåt för att vinna något framåt.

Om du ser på årets lag, även om du inte är med kring laget, känns killarna redo för spel i SHL?
– Ja, det tycker jag givetvis. När man tagit det här steget och gått upp så är man också det bäst rustade laget av dom som kommer underifrån. Sedan tycker jag att Djurgården gjort bra förstärkningar och kompletteringar.
– Självklart finns det även en del osäkerhet eftersom det finns många i gruppen som aldrig har spelat i SHL eller elitserien tidigare. Det blir en tempohöjning naturligtvis och det är många som måste ta ett kliv till.
– Jag var nere och pratade med killarna igår (läs: fredag) och tittade lite på träningen och jag tycker att det såg bra ut. Man byggde en grund i tränarstaben redan förra säsongen. Nu har man möjligheten att utveckla den.
– Djurgården ser rustade ut, men sedan är det jättesvårt naturligtvis. Jag har sett i tidningarna att vi är nederlagstippade och tippade i botten. Man måste vara ödmjuk för det kommer att bli jättetufft och förutsättningarna är mycket bättre i många andra lag, men jag tror att killarna är medvetna om vad som väntar.

Ikväll ställs Djurgården mot guldfavoriten Växjö. Trots att allt favoritskap ligger på smålandslaget är Timmy Pettersson optimistisk.
– Jag förväntar mig att Växjö kommer att ta tag i taktpinnen. Även om dom nu kommer till Hovet och får spela en bortamatch känns dom stärkta av vinsten senast och är lite favorittippade.
– Växjö kommer antagligen ha lite mer puck känns det som. För Djurgården är det första hemmamatchen i högsta serien på ett tag samtidigt som man har många nya spelare, men även kommer att vara taggade. Jag tror att det kommer bli ett böljande fram och tillbaka, vilket gör att det antagligen blir en rolig match att titta på.
– Resultatförväntningar är alltid svåra, men jag tror att Djurgården har spetsat till laget och kommer behålla det här fina försvarsspelet man började bygga förra säsongen. Jag säger att Växjö gör två mål och att Djurgården gör tre.