KLURAR PÅ LÖSNINGAR. Tommy Jonsson funderar på om han vill ta över Björklöven.
SHL

Ingen panik i Brynäs: ”Vi känner att vi kommer vända på det här”

ANNONS

Fyra raka förluster och till råga på allt en tung smäll mot rivalen Leksand senast. Brynäs tränare Tommy Jonsson letar efter ett sätt att få sitt lag att spela den hockey som gjorde dem starka tidigare under säsongen.
– Jag tycker att vi var för blöta i vissa situationer i en så pass speciell match. Det var derby och vi hade förlorat tre raka. Att vi då inte bjöd till bättre gjorde mig besviken, säger han till hockeysverige.se om förlusten mot Leksand.

Brynäs har haft några tuffa dagar med fyra raka förluster nedstoppade i ryggsäcken. Förlusten i senaste omgången mot Leksand sved extra mycket för tränaren Tommy Jonsson och hans lag. Det märkte man inte minst på intervjuerna i C More där Jonsson uttryckligen sa sig vara förbannad över lagets prestation.

Hockeysverige.se fick tag på Tommy Jonsson dagen efter Leksandsmatchen och frågade honom om han kan utveckla varför han var så förbannad efter gårdagens match.
– (Skratt) Jag var besviken och hade förväntningar på att vi skulle göra en bättre insats än vad vi gjorde mot Leksand. Jag är, utifrån på det sätt vi spelar, besviken på oss som lag och som helhet.
– Jag är också besviken på mig själv att jag inte lyckades få fram mitt budskap och få killarna så pass inspirerade som jag ville att dom skulle vara. Det är även en bitterhet riktad mot mig själv.

Ni kom till matchen efter tre raka förluster, hur gick då snacket i gruppen inför den här matchen?
– Vi har pratat i termer att vi ska stabilisera vårt spel. Vi tycker att vi haft en jäkla hög högstanivå, men mot slutet har vi haft en för låg lägstanivå. Sedan har vi försökt att få en bättre balans mellan försvars- och anfallsspel. Jag tycker inte att vi lyckades med det mot Leksand.
– Sedan hade vi en nivå till i den matchen som jag inte tycker att vi haft tidigare. Jag tycker att vi var för blöta i vissa situationer i en så pass speciell match. Det var derby och vi hade förlorat tre raka. Att vi då inte bjöd till bättre gjorde mig besviken.

Vad var det som inte kuggade i rent speltekniskt?
– Just balansen mellan försvars- och anfallsspel. Jag tycker att vi blev ett långt lag många gånger och är inte riktigt så tajta som vi vill vara.
– Sedan tycker jag att vi många gånger tappade pucken på fel ställen och med det får bekymmer i andra riktningen. Det innebar att vi fick göra brandutryckningar för att försvara oss. Det blev ett jobbigt spel för oss. Vi jobbade kanske, men vi jobbade väldigt mycket fel på grund av sakerna som jag har nämnt, pucktapp, felbeslut och checking kontra styrning och så vidare.

RYNOS BLUNDER: ”EN MÄRKLIG SITUATION”

Brynäs vinner tredje perioden mot Leksand med 2-0. Även om det är en okej period från bortalagets sida så är Tommy Jonsson inte nöjd med sitt lags insats.
– Vi vinner den med 2-0 så visst kan man tycka att det är bättre än våra två första perioder. När vi får första målet blir det en förändring och det blir en desperation på slutet, sista fem eller sex minuterna. Någonstans kan jag ge oss dom.
– Jag tycker ändå att det är för sent då. Vi ska inte behöva komma i den situationen.

Vid ställningen 3-2 och med dryga 30 sekunder kvar kommer Leksands Johan Ryno fri mot tom kasse, men lyckas snubbla bort chansen på något märkligt vis. När då Brynäs vinner pucken kommer man snabbt upp i banan och blir sex mot tre för en stund.
– En märklig situation och det var så när att vi gjorde 3-3, skrattar Jonsson.

En spelare som saknas i Brynäs är slitvargen Jesper Ollas och att han är en viktig spelare för Brynäs råder det inget tvivel om enligt Jonsson.
– Han saknas på många sätt, men framför allt är han naturligtvis en jätteduktig hockeyspelare och som ska tillhöra topp sex bland forwards hos oss. Han är en etablerad och bärande spelare. Dessutom är han en informell ledare hos oss och som står för mycket trygghet för gruppen i sig vid sidan om.
– Klart att hans frånvaro märks och han är en spelare som behövs. Samtidigt har vi också spelat bra tidigare, men vi har varit lite vilsna några matcher nu. Det ska vi rätta till.

Brynäs möter i kväll Djurgården hemma i Gavlerinken och nu förväntar sig Tommy Jonsson en betydligt bättre insats än i matchen mot Leksand.
– Vi har naturligtvis analyserat det här och jobbat stenhårt på att vända det här, både spelare och ledare. Jag vill poängtera att det inte finns någon spelare som går ut och spelar dåligt medvetet. Ibland trappar man bort sig själv och sitt spel. Det gör man även som lag. Där är jag högst bidragande orsak och tar åt mig av.
– Nu har vi analyserat det här och vi tycker att vi hittat anledningen och ska rätta till den. Vi känner att vi kommer vända på det här. Jag vill i första hand se en förändring till matchen mot Djurgården i det som vi pratat igenom.

Vilka krav ställer ni tränare och ledare på varandra när spelet låser sig?
– Efter alla matcher, men kanske framförallt på slutet då vi har fått stryk, ställer vi väldigt mycket frågor till varandra. ”Vad kan vi göra annorlunda? Vad kan du göra annorlunda? Kan jag göra något annorlunda?”
Vi bollar hela tiden i ledarteamet ihop med sportchefen Stefan Bengtzén vad vi kan göra annorlunda för att bidra till att hitta vägar och nycklar till en förändring.
– Sedan ska man komma ihåg att det här är en resa på nio månader. På den resan tappar man ibland. Men vi vet också att det som gäller är att hela tiden jobba målmedvetet vidare på det vi tror på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch