André Burakovsky.
Washington

Burakovsky: ”Jag skulle aldrig säga nej till JVM”

ANNONS

Hans fina start på NHL-karriären i Washington Capitals har fått många att tvivla. Men om André Burakovsky själv får välja spelar han gärna JVM för Juniorkronorna i Toronto nästa månad.
– Jag skulle aldrig säga nej till JVM, säger han till hockeysverige.se.

I fjol fick förbundskapten Rikard Grönborg loss två stycken högattraktiva NHL-spelare till JVM. Både Elias Lindholm och Filip Forsberg dök upp i Malmö, trots att många på förhand hade dömt ut Sveriges chanser att få hem juniorstjärnorna.

I år är det André Burakovsky som är det stora frågetecknet inför JVM i Toronto. 19-åringen har fått en kalasstart på sin rookiesäsong med Washington Capitals och står noterad för fina åtta poäng (2+6) på de inledande tolv matcherna. Det är siffror som gör att många tvivlar på att Sverige ska få möjligheten att plocka in honom till JVM.

Rikard Grönborg lät ändå försiktigt positiv när hockeysverige.se pratade med honom tidigare i veckan.
– Hade du frågat mig vid samma tid i fjol hade jag inte trott att vare sig Elias eller Foppa skulle komma loss. Vi vet att JVM har väldigt hög status hos NHL-klubbarna, vilket inte minst märktes i fjol när de släppte båda två. Många ser den här turneringen som en bra utvecklingsmöjlighet för sina spelare, sade Grönborg då.

Hur Washington Capitals ser på turneringen återstår att se, men när hockeysverige.se får fatt på André Burakovsky i den amerikanska huvudstaden gör han ingen hemlighet av att han gärna, ja till och med väldigt gärna, vill representera Sverige i Toronto.

”SJÄLVKLART VILL JAG SPELA JVM”

André Burakovsky.

– Det är klart. Jag skulle aldrig tacka nej till att representera Sverige i ett JVM, men det är upp till Washington att bestämma. Det är upp till Barry (Trotz, coach) och klubbledningen att ta ett beslut om det, säger han.
– Om de säger att jag inte får åka kommer jag att stanna här och fortsätta jobba hårt för laget. Jag har ingen påverkan på det beslutet alls, men för mig är det alltid en otroligt stor ära att få bära landslagströjan och representera mitt land, så självklart vill jag spela JVM och försöka ta det där guldet vi inte fick i fjol.

Paradoxalt nog är Barry Trotz samme man som gav Filip Forsberg grönt ljus att åka på JVM i fjol. Då som coach för Nashville Predators. I det fallet var omständigheterna lite annorlunda eftersom Forsberg hade tillbringat en hel del tid i AHL under hösten. Det har inte André Burakovsky gjort än så länge.

Däremot har han fått se sin istid krympa under de senaste matcherna. Efter att ha spelat runt 14-15 minuter per match inledningsvis spelade han bara 7.42 mot Arizona Coyotes tidigare i veckan och 13.11 i mötet med Calgary Flames efter det.
– Det är tränaren som tar ut laget och bestämmer hur mycket vi ska spela. Jag måste bara gå in och visa att jag ska spela mer, säger André Burakovsky som inte tycker att det tuffa spelschemat i NHL har satt några fysiska spår hos honom än så länge.
– Nej, jag tycker inte att det är tufft att hänga med eller att det är jobbigt med antalet matcher. Jag har tränat hårt i sommar för att klara av det.

Nästa match för Burakovsky och hans Washington är ett tufft bortamöte med Chicago Blackhawks i natt. Capitals kommer dit med fem raka förluster.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL