SHL

Leksands svar på kritiken: ”Tommy Salo satte sig före föreningens bästa”

ANNONS

I söndags briserade bomben i Leksand. För andra gången lämnade sportchefen Tommy Salo sin tjänst på grund av samarbetssvårigheter med vd:n Kjell Kruse. Nu går styrelseledamoten och tidigare NHL-målvakten Johan Hedberg in i debatten och förklarar varför det blev ohållbart att ha Salo kvar.
– När Tommy Salo ställer oss inför ett ultimatum att det är han eller Kjell, så sätter han sig före föreningens bästa. Ingen individ får vara större än föreningen, säger Hedberg till hockeysverige.se.

Röran i Leksands IF tycks aldrig ta slut. En av svensk hockeys mest anrika klubbar lyckas gång efter annan skapa förstasidesstoff av andra anledningar än det som lagen i klubben presterar ute på isen. Senaste stormen kretsar kring Tommy Salo, klubbens sportchef, som sparkats, lämnat klubben frivilligt eller hur nu ligger till. Detta på grund av samarbetssvårigheter med klubbens nya vd, Kjell Kruse

En av ledamöterna i Leksands styrelse som varit med om några blåsväder tidigare i sin hockeykarriär är Johan Hedberg, med ett förflutet som NHL-målvakt och ledamot spelarfacket NHLPA. För övrigt är han både vän och tidigare målvaktskollega till Tommy Salo. Hockeysverige.se var intresserad av att få hans syn på de senaste dagarnas turbulens i klubben.
– Jag vill först tacka Tommy för de fyra åren som gått och allt arbete han har lagt ner för Leksands IF, inleder Hedberg.
– Vi anställde Kjell Kruse för att skapa trygghet och långsiktigt bygga upp en stark organisation. Dels har han stora erfarenheter från att leda organisationer och dels har han gjort ett mycket bra intryck på mig och de övriga i styrelsen. Han kom ju långt ifrån till ett dukat bord och fick den sämsta tänkbara starten med Tommys första avhopp och en massiv kritik riktad mot sig innan han ens börjat jobbet.
– Att en anställd sedan kräver att hans egen chef inte får ha några åsikter om hans jobb är ju som de flesta säkert förstår helt orimligt. Det skulle ju aldrig fungera i någon annan bransch.

Johan Hedberg menar också att Kjell Kruse trots starten på anställningen i Leksands IF gjort ett bra jobb så här långt.
– Kjell har, trots förutsättningarna, lyckats genomföra en hel del bra förändringar och skaffat sig en god bild av vilka förbättringar och förändringar som är nödvändiga för att göra Leksand till den välskötta klubb som vi har för avsikt att skapa.
– Det är oerhört viktigt för mig att få alla att dra åt samma håll. Oavsett om du kör ismaskin, är lagets stjärna på isen, står i kiosken eller vad det än kan vara för uppgift som du gör för Leksand att du gör det för föreningens bästa. Egna agendor måste läggas åt sidan, vårt jobb är att se till att föreningen mår bra och ge förutsättningar för våra lag att lyckas på isen.
– När Tommy Salo ställer oss inför ett ultimatum att det är han eller Kjell, så sätter han sig före föreningens bästa. Ingen individ får vara större än föreningen. Nu är det oerhört viktigt att vi inom Leksands IF sluter upp runt Kjell och ger honom det lugn och ro som behövs för att han ska kunna arbeta på bästa sätt. Jag har det fulla förtroendet för Kjell kompetens och kunnande.

När vi talar om den kritik som Kjell Kruse fått utstå senaste dygnen så låter Johan Hedberg uppriktigt irriterad.
– Det är beklämmande att läsa vad folk öser ur sig på olika plattformar och det näthatande som människor bedriver. Det är väl tyvärr så att ”tomma tunnor skramlar mest”…

TACKAR SJÄLV NEJ TILL JOBBET: ”JAG HAR INTE KOMPETENSEN”

Jobbet med ny sportchef har mer eller mindre redan börjat hos Leksand, men hur den positionen kommer att se ut framöver är i dag ganska oklar.
– Vi kommer omedelbart att börja leta efter ersättare till Tommy, men jag är inte helt säker på att vi kommer att ersätta med en ny person. Vad jag har i huvudet är snarare ett annat koncept då rollen som sportchef är oerhört krävande. Jag har en hel del namn i huvudet som jag tror skulle kunna göra ett förträffligt jobb.
– Viktiga egenskaper som vi letar efter är gediget hockeykunnande, stor integritet, duktig på att kommunicera, visionär, långsiktighet och ett brinnande intresse.

Utveckla dina tankar kring det konceptet du talar om.
– Jag känner att den här sportchefsrollen är oerhört utsatt. Det är bara att titta på killarna som har valt att kliva av senaste åren, Jörgen Jönsson, Micke Sundlöv, Anders Gozzi och så vidare. Det är ett oerhört pressande jobb och framförallt ett väldigt stort jobb för bara en person att bära.
– I min vision skulle det vara ett par eller kanske tre personer som med en chef hjälps åt med fotarbetet ute på vägarna, tittar på mycket hockey och bollar idéer. En sportchef med ett flertal assistenter som får direktiv om hur man ska arbeta och rapportera.
– Sportchefsrollen idag är för tuff och att ersätta Tommy med bara en person tror jag är svårt. Han har gjort ett jättejobb och fantastiskt mycket bra för Leksands IF, men man ser också vilka krafter det tar av en människa. Det här måste vi se till att ändra på.

Vilka tänkbara sportchefer funderar du kring?
– Det får jag återkomma till.

Kan du se dig själv som en sportchef i Leksands IF?
– Nej, jag uppfyller inte alla kriterier som jag beskriver. Den sportchef jag vill ha ska ha en mycket bra insikt i svensk hockey från division 2, ungdom och upp till eliten. Jag har inte den kompetensen.

Hur tror du att det här har påverkat Leksands IF som klubb?
– Jag tror att det har skadat en hel del. Just det här med att vi har försökt bygga upp någonting positivt långsiktigt och så fort det har lugnat ner sig lite så kommer en ny smäll. På så vis tror jag att det har skadat vår trovärdighet oerhört mycket.

Påverkar det även laget?
– Jag tror att det finns en viss inverkan på laget, ja. Även om spelarna säger att man inte påverkas så är det så att finns det en oro i toppen så är det självklart att det smittar av sig. Klart att man bryr sig om vad som händer med sina ledare och visst finns det en viss påverkan.

Ser du att Leksands IF eller styrelsen kunnat göra något annorlunda så den här situationen inte hade behövt uppstå?
– Jag tror att varken Kjell eller någon av oss andra hade någon intention på att någonting var fel. Visst hade det säkert kunnat vara en bättre kommunikation, men jag vet inte riktigt om den har brustit. Det kändes inte som det, men med facit i hand så kanske det inte kommunicerades nog. Ett av ledorden vi jobbar utefter är ändå att vi ska vara väldigt kommunikativa.
– Någonstans har det ju självklart brustit efter som det var så illa som ena parten tycker.

Johan Hedberg och Tommy Salo är vänner sedan många år tillbaka. Hedberg tror inte att den uppkomna situationen kommer att äventyra deras vänskap.
– Tommy och jag är kompisar och det tror jag vi är oavsett det här. Det man lärt sig genom åren att business är business. När jag blev utköpt ur mitt kontrakt med New Jersey skulle jag kunna ha tagit det personligt, men jag förstod att det var för klubbens bästa och hade jag varit i samma sits som New Jerseys folk var i just då hade jag antagligen gjort samma sak.
– Trots det förstår man affärsbiten bakom och det är inga personliga saker som ligger bakom. Vi måste agera professionellt och utefter det vi vet är bäst för Leksands IF.
– Det är synd om det skadar personliga relationer och jag hoppas inte att det gör det, men det får tiden utvisa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL