INSPIRERAS AV BRORSAN. Fredrik Forsberg följer storebror Filips succé i NHL med imponerad blick.
SHL

Lillebror Forsberg: ”Jag försöker göra precis som Filip”

ANNONS

Storebror Filip Forsberg gör dundersuccé i NHL. Lillebror Fredrik Forsberg använder den framgången som inspiration till sin egen karriär.
Kan storebror så kan lillebror är mantrat.

– Jag försöker göra precis som Filip har gjort eftersom det har gått så bra för honom, säger Fredrik Forsberg till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Fredrik Forsberg trivs med landslagstillvaron. Under femnationsturneringen i Göteborg gör han sin andra turnering med blågult den här säsongen. Ett välkommet och inspirerande inslag i serielunken för den 18-årige leksingen.
– Det är alltid kul att vara med här. Det höjer självförtroendet och det känns som man blir bättre av att vara med här, även om det bara är en vecka, säger han till hockeysverige.se efter den spellediga fredagens träning i Frölundaborg.

Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Ynglingens säsong har inte varit helt okomplicerad. En och en halv månad försvann på grund av skador när han under kort tid hann få på sig en puck som tog illa på knäet och dessutom bryta ett finger. Vägen tillbaka har varit seg, men lagom till landslagsveckan känner han att han är tillbaka i gott slag.

Skadorna har begränsat möjligheterna till att spela A-lagshockey med Leksand i SHL. Hittills har han varit ombytt i sju matcher, färre än han hade hoppats på.
– Det är klart att jag hade hoppats på mer, alla vill ju spela i A-laget och jag ligger väl på gränsen. Men med den start vi fick så är det tufft att låta yngre spela, säger han och hänvisar till Leksands tidig kräftgång i seriespelet.
– Samtidigt får man spela om man är tillräckligt bra, oavsett ålder. Jag har inte haft den bästa säsongen i år, så är det bara.

Hur skulle du säga att du har utvecklats under den här säsongen?
– Framför allt har jag utvecklat det fysiska spelet. Jag känner att jag har blivit starkare och tyngre. Det var det största problemet jag hade innan. Nu har jag kört mycket extra fys med vår fystränare i Leksand för att bli bättre på den biten och det har gett resultat.
– Min största svaghet nu är att jag är lite seg. Jag måste åka fortare och bli mer explosiv. Sedan måste jag bli ännu tyngre och starkare så att jag kan använda mitt fysiska spel ännu mer.

Växer du fortfarande?
– Jag hoppas det. Mamma säger i alla fall att jag ser längre ut för varje dag, så jag hoppas det i alla fall (skratt).


Foto: Ronnie Rönnkvist

FILIP & FREDRIK

Samtidigt som Fredrik Forsberg jagar speltid i SHL gör storebror Filip Forsberg braksuccé i NHL. Som rookie har 20-åringen vräkt in poäng för Nashville Predators. Så till den grad att han toppar poängligan för nykomlingar. Lillebror följer hans framfart så gott det går, har sett en del matcher mitt i natten, men kollar framför allt in highlights på morgnarna.
– Man hoppades att han skulle ta en plats, men så bra som det har gått i år tror jag inte att någon, knappt ens han själv, hade trott att det skulle gå, säger Fredrik Forsberg.
– Det handlar mycket om förtroende, om att få spela med rätt spelare. Tar man bara vara på chanserna så kan det vara en hel säsong.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Du som har följt honom på nära håll under väldigt lång tid, hur ser du att han har förbättrats som har gjort att han har kunnat ta det här klivet?
– Han har ökat på sin fart. Precis som jag var han lite långsam när han var liten, men nu har han fått i gång farten. Han är inte den snabbaste, men han ligger rätt för att inte gå bort sig.

Hur ser du på hans chanser att vinna Calder Trophy som årets rookie?
– Han har börjat bra så chanserna finns ju. Sedan vet jag att (Aaron) Ekblad går bra och samma sak med (Johnny) Gaudreau, så det är tuff konkurrens. Det kan avgöras sista matcherna här nu.

Hur känns det för dig som har vuxit upp med Filip på så nära håll att se honom kliva in i NHL på det här viset och till och med spela All-Star Game?
– Det är svårt att förklara känslan… Det känns inte som att det är min bror för att det är så overkligt att se honom i de där sammanhangen, men när man pratar med honom är det ju samma gamla vanliga Filip. På så sätt är det normalt.

Hur inspirerande är det för dig att se att det går så bra för honom?
– Det är bara två års skillnad mellan oss och vi har ju gjort nästan samma resa. Det kan smälla till på en sommar och det är ju det man strävar efter. Jag försöker göra precis som Filip har gjort eftersom det har gått så bra för honom.

Känner du att det blir en extra press på dig som lillebror när han har varit så framgångsrik?
– Nej, det tycker jag inte. Utifrån kanske det är folk som jämför oss, men han är bra på sina grejer och jag är bra på mina. Vi är olika i både kropp och spelsätt – han är större och starkare – men sedan finns det likheter också och självklart går det att jämföra oss, men det är ingenting jag tänker på.

Fredrik Forsberg fyllde 18 först i december och är således en sen 96:a som kan draftas först till sommaren. Han försöker att inte lägga för mycket vikt vid det.
– Det hade varit oerhört kul att bli draftad och jag hoppas att jag ska bli det, men det är inget måste.

Men om Nashville draftar dig skulle du inte säga nej va?
– Det skulle vara riktigt kul. Jag vet inte om Filip lägger in några fina ord om mig kanske, förhoppningsvis gör han det (skratt).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL