SLUTAR MED HOCKEY, Klara Myrén, här i landslagströjan 2009, slutar med hockey blott 23 år gammal.
Nyheter

Tidigare OS-forwarden lägger av – som 23-åring: ”Brinner inte för hockey”

ANNONS

Hon spelade OS-hockey för Damkronorna redan som 19-åring. Nu väljer den tidigare leksandsforwarden Klara Myrén att avsluta hockeykarriären – blott 23 år gammal.
– Jag brinner inte för hockey längre, säger hon till hockeysverige.se.

Tidigare OS-spelaren, forwarden Klara Myrén, meddelar att hon efter den här säsongen lägger skridskorna på hyllan. Senaste säsongerna har 23-åringen, från Gustafs mellan Borlänge och Säter i Dalarna, spelat hockey och pluggat på University of Vermont i USA.
– Jag känner mig färdig med spel i hockeytröjan. Jag har lagt ner väldigt många timmar på hockey under mina 16 år som ishockeyspelare och även fått väldigt mycket tillbaka. Jag älskade idrotten och spelet på isen då jag brann för ishockey, men jag brinner inte för hockey längre och jag prioriterar andra saker nu. Det finns så mycket annat i livet än ishockey, berättar Klara Myrén för hockeysverige.se.
– Hockeyn har betytt otroligt mycket för mig. Jag har fått varit med om allt från OS i Vancouver och tävlat med och mot de bästa damspelarna i världen till att träna och coacha damspelare från Indien, som gjorde sina egna klubbor och hade en enda ”isfläck” i hela Indien att lära sig åka skridskor på.
– Under mina år som spelare i Landslaget, Leksands IF och i collegelaget i USA har jag fått vara med om saker som folk drömmer om. Jag har fått äran att jobba med väldigt proffsiga fys och istränare och de har gjort mig till den elitidrottaren jag är idag.

Du har tillbringat senaste åren i USA – hur skulle du sammanfatta dom?
– Som väldigt lärorika. Åren här har gjort mig väldigt självständig, organiserad och världsvan. Jag har fått resa mycket i USA, speciellt på östkusten. Förra sommaren bilade jag och en kompis från Vermont (nordöstra USA) ända ner till Florida. Vi stannade en natt i Washington DC. Det hela tog 32 timmar sittandes i en bil, men oj så mycket vi såg och upptäckte under tiden.
– Jag har fått många nya vänner här borta som jag kommer att känna resten av mitt liv, fått uppleva grymt mycket och fått sett och träffat många olika och intressanta kulturer och människor.

Vad är höjdpunkterna i din karriär?
– Definitivt OS i Vancouver 2010. Allt från invigningen, boendet i OS-byn till att kolla på herrarnas hockeyfinal är något av det största en hockeyspelare kan uppleva. Att det dessutom var i hockeyns hemland, Kanada, gjorde det hela bara ännu större.
– Kelowna sommaren innan OS är inte heller något jag glömmer i första taget. Vi bodde i lägenheter i Kelowna i fem veckor sommaren före OS. Vi tränade stenhårt, spelade matcher mot killar och åkte på utflykter. Kelowna är ett riktigt fint ställe och ett ställe jag gärna åker tillbaka till.
– Jag hade inte kunnat åstadkomma någonting av det jag har fått vara med om inom hockeyn utan min familj. Min familjs support och kärlek har absolut betytt mest.

Klara Myrén var aktuell för spel även vid Sotji-OS 2014, men då valde hon att tacka nej.
– Jag var redan förra året inställd på att lägga skridskorna på hyllan efter college och min motivation fanns inte där för att spela ett till OS. Jag gillar mitt liv som ishockeyspelare och som student på college. Jag valde att satsa på det och det är ingenting jag ångrar.

Jag vet att damernas förbundskapten Leif Boork varit i kontakt med dig om för att lyssna om ditt intresse av att spela i Damkronorna den här säsongen, hur övertalande var han?
– Jag hade lite kontakt med honom i början av denna säsong och han ville komma och hälsa på vid mitt universitet för att se hur jag hade det och hur damhockeyn ser ut och går till på college. Jag sa att jag inte var intresserad av en landslagsplats, men att han gärna fick komma och hälsa på för att se hur hockeyn är här.

Flyttar du hem till Sverige nu eller blir du kvar i USA?
– Jag tar examen den 17 maj och flyttar hem till Dalarna direkt efter det och blir där hela sommaren.
– Jag ansökte precis om ett ”Optical Training VISA” vilket är ett års jobbvisum som internationella studenter kan ansöka efter att de har tagit examen från ett universitet eller college i USA.

Vad planerar du att jobba med framöver?
– Min plan är för tillfället att flytta till min syster som bor i New Jersey 30 minuter utanför New York City i höst. Jag har sökt och söker fortfarande jobb i hela USA, så vem vet vad som egentligen händer efter sommaren. Jag är öppen för allt och inte rädd för att testa något nytt.

Tror du vi får se dig i någon ledarroll inom idrott framöver?
– Jag älskar idrott. Jag tog en kurs för personliga tränare förra terminen och har precis börjat med yoga och pilates vilket jag verkligen har fastnat för. Det är en helt annan träningsform jämfört med ishockey vilket jag verkligen uppskattar. Jag tror verkligen att yoga och ishockey är en väldigt bra kombination genom att det är två helt olika träningsformer med helt olika muskelgrupper som jobbar tillsammans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga