TALAR UT. I en öppenhjärtig intervju talar Peter Gradin ut om den turbulenta tiden i AIK.
Nyheter

Gradin talar ut om AIK-tiden: ”Skrämmande att höra att han har dubbelt så mycket betalt”

ANNONS

Han hade en nattsvart höst med en allvarlig olycka och en uppsägning från posten som tränare i AIK. Nu talar Peter Gradin ut om den turbulenta tränartiden i klubben i sitt hjärta. Och inte minst om ersättaren Peter Nordströms jobb.
– Det är skrämmande att höra att han har nästan dubbelt så mycket betalt som jag och Thomas Fröberg hade, säger Gradin i en öppenhjärtig intervju med hockeysverige.se.

Det har varit ett brokigt år för Peter Gradin. AIK-ikonen, som har sin tröja nummer elva upphängd i taket på Hovet, kom först in i klubben som hyllad coach tillsammans med Thomas Fröberg. Men återkomsten till klubben där han har legendarstatus blev allt annat än vad han hade hoppats på.

Tidigt i höstas råkade Gradin ut för en allvarlig olycka med en åkgräsklippare, en incident som nästan kostade honom livet. När han sedan återvände till båset på ett närmast mirakulöst sätt började bottenlaget AIK att vinna matcher. Men dessvärre för Gradin och klubben kom den positiva trenden av sig och efter att AIK naglats fats i botten av tabellen fick tränarduon sparken i mitten av november.

När hockeysverige.se ringer upp Gradin ett par månader senare är han fortfarande otroligt besviken på hur hela ärendet hanterades.
– Jag tycker egentligen att det beslutet kändes helt ogenomtänkt, att man inte tittade på under vilka förutsättningar vi jobbade. Vi hade i princip match varannan dag och samtidigt åtta spelare skadade. Det här gjorde att spelare som egentligen inte kanske skulle spela allsvensk hockey fick spela 15-17 minuter. Det är svårt att vinna hockeymatcher då, säger Peter Gradin till hockeysverige.se och fortsätter:
– Visserligen hade vi en bra målvakt, men inte tillräckligt bra för att ensam ta över då (Robin) Rahm var skadad. Trots det vinner vi en del matcher på ett bra sätt. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vinsterna man hade efter tränarbytet hade man haft ändå. Däremot tror jag förtroendet hos spelarna tappades en del när det blev så här. Spelarna tappade alltså förtroendet för alltihop, helheten.

Peter Gradin tycker att AIK hamnade ur fas redan från ruta ett. Var det inte skador var det spelare som kom in för sent eller spelare som inte var i form för att spela.
– Man ska komma ihåg att en spelare som Christian Sandberg, som tillhör dom bäst betalda i Hockeyallsvenskan, skriver på för AIK två veckor innan seriestart och inte riktigt är i fas vid seriens början. Det finns med andra ord många parametrar man borde ha tagit med sig vid tränarbytet. Dessutom kan jag tycka att en förening som egentligen inte har råd att ha varken spelare eller tränare inte heller har råd att sparka en tränare. Så är min fasta ekvation.

Hur tänker du kring dåvarande sportchefen Daniel Rudslätts jobb med att sätta truppen?
– Först och främst vill jag säga att jag och Fröberg kliver på det här jobbet av två orsaker. Vi älskar hockey och vi älskar AIK. Vi har inte haft ett enda ord med i leken då det gäller spelartruppen.
– Jag tror att ”Rudan” har vänt på varenda sten som egentligen går för att få ihop ett slagkraftigt lag. Sedan finns inte det penningflödet i AIK som gör att vi kan ha fem spelare som tjänar 80 000 kronor i månaden. Däremot kanske vi kan ha tio spelare som tjänar 30 000 kronor.
– Jag vill inte klanka på varken ”Rudan” eller någon i den ledning som vi hade då. Man har gjort precis allt vad man faktiskt kunnat göra och har förstånd till. Det går inte att trolla.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”VAD FAN VILL DU SJÄLV?”

Peter Gradin påpekar också att det är spelarna som måste göra det ute på isen oavsett vem som står i båset.
– Varje spelare måste ta sitt ansvar. Det är inte frågan om något annat. Alla spelarna får en fantastisk möjlighet och den måste man också ta vara på. Är du en kantboll på att vara en allsvensk spelare så måste du ha drivet själv att ta den här chansen.
– Jag kan tycka att flera av spelarna som kom upp från J20-laget, som i och för sig kanske var för många, inte ser den här möjligheten. Det är precis som man är lite nöjd och belåten. Nu är jag med i AIK:s A-lag och får byta om på Hovet, då är man ganska nöjd med tillvaron.
– Klart som fan att det finns bättre hockeyspelare. Ja, men inte just då vi var engagerade. Sedan är det så att vi inte kan trolla med gråstenar och det måste finnas en drivkraft hos spelaren själv att inte bara fundera på att tränaren säger så och så och hit och dit. Frågan är ”vad fan vill du själv?”

Fick Thomas Fröberg den uppbackning han behövde efter att du råkat ut för olyckan?
– Det kan jag inte svara på egentligen. Att ta David Engblom från materialare till assisterande tränare kan inte jag säga om det var rätt eller inte. Men å andra sidan var och är inte AIK i den fas att man kan anställa en tränare till. AIK har inte råd med Peter Nordström eller någon annan över huvud taget. Man har så lite pengar att man ska vara rädd om det man har.
– Sedan är det skrämmande att höra att han har nästan dubbelt så mycket betalt som vi hade. Dessutom ska man komma ihåg att poängsnittet är lägre nu än vad vi hade. Det är lite skämmande med tanke på att man fått in fem nya spelare plus en målvakt. Det har inte blivit någon effekt över huvud taget och det blir sällan den effekten. Jag brukar säga att serien räknar man ihop efter 52 omgångar och då är man inte bättre än vad tabellen visar. – Det jag är mest förbannad och besviken på är att ingen frågade mig eller Fröberg om vad vi tycker att man skulle göra och hur tycker vi att det ska se ut? Man frågar ingenting utan säger bara ”Ni har fått sparken, en kollektiv spark i arslet”. Man glömmer att det är frågan om mig, Rudslätt och Fröberg. Vi är tre enskilda personer och jag tycker inte att man kan sparka oss kollektivt. Dom som är kvar hade dom ingenting med det dåliga resultatet att göra kan man fundera över?

Vad hände den här dagen då du fick sparken från AIK?
– Det kommer ner en jeppe och säger att vi har fått sparken och att det kommer in nya tränare. Packa era saker och dra härifrån i princip.

Vem var den så kallade ”jeppen”?
– Johan Segui hette han visst. Det är enda gången jag har pratat med vd:n. Thomas Johansson, som var vd innan, hade vi ganska bra samtal med. Tillsammans med dåvarande styrelsen vände vi på varenda sten som fanns för att komma fram till vad vi ska göra då det går lite tungt.
– Sedan tillsätter man en ny vd och enda gången vi pratar med honom är när vi får sparken. Då har han ändå varit i tjänst under två veckor.

”JAG SKA TA MIG SATAN BEHANDLAS MED RESPEKT”

Foto: Bildbyrån

Hur tänker du idag kring det som hänt?
– Inte ska du tro att jag tycker det är något roligt direkt. Det är inte roligt på något vis. Jag trodde att man behandlade folk med respekt även i AIK.
– Jag vill inte på något sätt säga att jag ska ha någon gräddfil i AIK, men jag ska ta mig satan behandlas med respekt. Det kräver jag och definitivt av en förening som AIK. Jag hade accepterat det här om man kom ner och frågade vad vi tyckte om situationen, men på det vis som det här skedde…
– Vi hade planer på att sätta igång ett scoutingarbete, alltså engagera gamla AIK:are för att scouta hockeyspelare i hockeysverige. Sätta igång en scoutingverksamhet som inte skulle kosta pengar i AIK. Det skulle drivas på ett sätt man kan kalla ”för AIK i AIK”. Det här blev det inget av och antagligen känner ingen i klubben till det i dag eftersom dom jag pratade om det här med inte är kvar i klubben.
– Sedan skulle (Mats) Thelin in och jobba med sitt sätt att se på hockey. Vad krävs det för J20-spelarna för att bli något överhuvudtaget? Det spelar egentligen ingen roll vad vi presterar på isen för dagen utan det är en process över tid som säger om du kommer bli bra. Thelin var ingen stjärna på första träningen med AIK, men han hade en sak och det var att han ville bli bra. Jag kan inte säga att alla spelare i AIK har haft ett sådant driv. Då ska man komma ihåg att en del av dom här tjänar ganska bra med pengar och har en arbetsdag som om fattar tre till fyra timmar om dagen.

I dag sitter inte någon tidigare elithockeyspelare från AIK:s led i hockeyns styrelse, hur tänker du kring det?
– Jag pratade en del med ”Ankan” (Parmström) om det här då Mats Thelin fick sin tröja hissad. Det här är skrämmande egentligen. Jag lyssnade på en pod med Magnus Nyström och där han intervjuade ”Ankan” och man talade om att det var ett styrkebesked av en klubb att sparka en som har tröjan hissad i taket. Då är det inte frågan om vad man gör utan hur handlingskraftig man är i ledningen.
– Jag var med sex och en halv vecka totalt. Jag hade jäkligt bra betalt för dom veckorna. Men det jag funderar på är då folk säger ”Det är så här i branschen”. Jag vet inte var den här hockeybranschen är på väg riktigt.

Några större reaktioner från fansen i AIK har inte Peter Gradin mött så här långt.
– Jag bor 50 mil från Stockholm och jag är inte så Twitter- och Facebook-benägen. Jag läser inte så mycket och jag kan inte säga att jag mött någon reaktion över huvud taget. Alla tycker att det är ganska bra annars är det så att det inte är så många som törs säga något.

Hur tänker du kring den ledning som leder AIK idag?
– Kan dom lite hockey så är det bra. Jag skulle vilja se vilken hockey dom tycker att AIK ska spela. Då gäller det inte bara elitverksamheten utan jag skulle även vilja se en plan på hur man tänker kring ungdomsverksamheten. Hur ska man driva Ritorp vidare och hur ska det se ut där?
– Det jag har föreslagit är att ska man göra någonting med Ritorp. Bygg en hall för 7 000 personer i stället och bygg en verksamhet där för AIK i Solna. Betala inte nio miljoner till Hovet för egentligen ganska lite och ingenting.

”SKULLE JÄTTEGÄRNA ÅTERVÄNDA TILL AIK”

Nytt tränarpar för AIK efter Peter Gradin och Thomas Fröberg blev alltså Peter Nordström och Michael Nylander, två tidigare Tre Kronor-spelare.
– Det är väl bra, men det har inte blivit något resultat av deras jobb, så kan man väl säga. Jag tror att man hade haft ett bättre resultat om man satt sig ner en liten klunga av personer med hjärta för AIK och pratat ihop sig om hur vi ska jobba för att vända det negativa sportsliga resultatet.

Klarar AIK av ta en allsvensk biljett till nästa säsong?
– Nu talar hjärtat mer än hjärnan och jag hoppas verkligen att man gör det. AIK ska och kan absolut spela på ett bättre vis än så här, men läget är som det är. Det går heller inte bättre om man har ett konkurshot svävande över sig och pröjsar en del skulder hit och dit.
– Det här räcker inte. Det måste även finnas ett sparkapital på ungdomssidan så man på sikt kan göra som Skellefteå, alltså som kan skicka in en J20-spelare som ser ut som att han spelat i SHL flera år. Dom möjligheterna har AIK med Ritorp, men det är ingen som håller i det.
– Man kan inte leva två olika liv. AIK:s J20-spelare måste se A-laget spela och träna på ett annat sätt. Inte innan dess kommer AIK fortsätta utvecklas.

Kan du se dig själv jobba för AIK i en framtid?
– Men vissa omändringar i systemet så skulle jag jättegärna göra det. Min dröm och mitt mål har alltid varit att vara tränare i AIK. Det står jag fast vid.

Fotnot: Hockeysverige.se har varit i kontakt med AIK:s Johan Segui, men han har avböjt möjligheten att bemöta Peter Gradins kritik.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL