Jenni Asserholt.
SDHL 1

Skakade av sig skadan – går mot SM-guld: ”Tacksam att kroppen svarar på rehab”

ANNONS

Hennes klubblagssäsong var egentligen över. Men tack vare gott läkkött lyckades Linköpings stjärna Jenni Asserholt göra storstilad comeback i semifinalen mot Leksand. I dag kan hon leda sitt lag till det andra raka SM-guldet.
– Jag har kämpat oerhört hårt för att komma tillbaka, säger Asserholt till hockeysverige.se inför lördagens andra finalmatch mot AIK.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många trodde att Jenni Asserholts säsong var över då hon skadade sig på ett landslagsläger i februari. Hon gjorde illa låret och drabbades av en obehaglig svullnad som följd. Linköpings landslagsstjärna spelade inte den efterföljande landslagsturneringen på grund av lårskadan. Man räknade då med att hon skulle bli borta resten av säsongen med LHC, men vara tillbaka till VM i Malmö i slutet av mars.
– Jag blir borta upp till sex veckor, berättade Asserholt för hockeysverige.se den 11 februari.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Då det hettade till mot Leksand i andra semifinalen var Asserholt sensationellt nog tillbaka i spel och i första finalmatchen mot AIK tillhörde hon planens bästa spelare.
– Det gick väldigt snabbt att komma tillbaka och jag är oerhört tacksam att jag har en kropp som svarar bra på rehabträning. Jag har också kämpat oerhört hårt för att komma tillbaka, säger Jenni Asserholt till hockeysverige.se minuterna efter första SM-finalen och fortsätter:
– Nu känns det ändå som att jag har en bit kvar till formtoppen, men det är otroligt skönt att få lite matcher i slutspelet. Det är ändå vad man tränar för varje dag och vill avsluta säsongen med. Det känns otroligt kul.

Kan du gå på hundra procent eller känner du av skadan?
– Ja, jag är hundra procent, annars skulle jag inte köra.

Så VM är inte i fara för din del?
– Vi får se vad som händer nu, men som det ser ut nu skulle det inte vara någon fara alls, säger Asserholt med ett leende. 

Linköping vann den första SM-finalen mot AIK med 2-0 i onsdags och Jenni Asserholt tyckte att man gjorde en bra match sett över 60 minuter.
– Vi jobbar på och får också en jättebra start i matchen där vi får in 2-0 redan i första perioden. I andra perioden kommer vi ner i tempo, men tredje perioden stänger vi och gör en som helhet en bra match.

Det upplevdes från läktar håll att ni bara bevakade ledningen efter 2-0-målet, var det så ni där ute på isen också uppfattade det?
– Det blir ett lite mer annorlunda spel eftersom vi vet att AIK kommer att satsa mer framåt och chansa lite mer. Det gällde att hålla ihop det tajt försvarsmässigt och det tycker jag också att vi gör jättebra samtidigt som Kim (Martin Hasson) spelar fantastiskt bra i dag, vilket känns tryggt.

Vad är det ni gör bättre än AIK i första finalen?
– Vi hade kanske lite bättre tempo i passningsspelet och höll i pucken lite mer. Det känns som att AIK:s tjejer kom lite mer en och en samtidigt som dom försökte gå mycket på hög press, vilket vi lyckades spela bort.
– Vi vet att AIK kommer att komma ut som ett helt annorlunda lag till nästa match så det blir hårt jobb som gäller.

Vilka förväntningar har du på final två?
– Det blir på vår hemmaplan och vi gillar att spela i Stångebrohallen. Förmodligen kommer det att bli ett ganska bra publiktryck där också. Vi tar också med att positiv energi som vi fick där i senaste matcherna mot Leksand.
– Det kommer att bli tajt, det tror jag absolut, och vi ska göra allt för att ta hem det här.

AIK kommer med stor sannolikhet vara desperata när man kommer ut till nästa match, vad måste fungera hos Linköping om ni ska kunna stoppa den desperationen hos AIK och vinna matchen?
– Vi spelade två matcher i Stångebrohalleni semifinalserien där vi var tvungna att vinna, både på lördagen och söndagen. Jag tycker att det syntes då att vi är ganska mentalt starka i truppen. Vi har en tillit till varandra och fyller ut våra roller väldigt bra.
– Vi har hittat en trygghet i laget och den ska vi också ta med oss ut på isen, avslutar Jenni Asserholt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL