Christian Bäckman.
SHL

Efter lång och trogen tjänst: Frölunda-karriären över för rutinerade backen

ANNONS

Han fick göra elva säsonger och 480 SHL-matcher i Frölunda. Nu är eran över, sedan klubben i dag meddelat att det inte blir någon fortsättning för Christian Bäckman i Frölunda. Det får spelaren att fundera över sin hockeyframtid.
– Jag känner att jag behöver lite tid att landa i det här, säger han till hockeysverige.se.

Han har spelat över 300 NHL-matcher, vunnit OS-guld, SM-guld, tagit två VM-medaljer och gjort 480 SHL-matcher. Inför säsongen 2009/10 återvände den meriterade backen Christian Bäckman till SHL och Frölunda med en personlig målsättning att lägga ett andra SM-guld till prishyllan. Så har det inte blivit – och i dag kom beskedet att det inte blir någon ny chans heller då Christian Bäckman får lämna Frölunda.
– Det känns tråkigt att det inte blev så, att vi inte något år kunde lyckas med det eller nå ända fram. Samtidigt är jag stolt och känner att jag kan lämna rakryggad. Jag har haft många bra år och mycket positiva minnen från min tid i Frölunda. Det är lite blandade känslor men det finns ingen bitterhet så utan Frölunda har ju haft en filosofi och riktning med hur de jobbar och hur de satsar och så har det varit, jag har respekt för det, säger Christian Bäckman till hockeysverige.se.

Bäckman hade ett utgående kontrakt efter årets säsong och det har varit osäkert om det skulle bli en fortsättning i klubben. När beslutet nu kom så var det från Frölunda-ledningens håll.
– När jag pratade med dem så hade de ju ganska många backar redan och det kommer en del underifrån så de sa att det blir svårt att hitta en plats och utrymme för mig. Sen om det är någon mer förklaring vet jag inte. Det är lite som det är, det är tråkigt men inget är för evigt.

ÅTERVÄNDE OCH FICK VIKTIG ROLL

Christian Bäckman startade sin karriär i Alingsås och kom till Frölundas juniorverksamhet säsongen 1996/97. Efter sex år i föreningen lämnade han år 2002 för spel i NHL och St. Louis Blues. Bortsett från återkomsten till Frölunda under NHL-lockouten 2004/05, då han fick vara med och vinna ett SM-guld och dessutom hamnade i ligans all star-team, stannade han i Nordamerika tills 2009 då han återigen vände tillbaka till Sverige och Frölunda.
– Det var väldigt kul. Jag fick en stor roll i laget i många år, spelade otroligt mycket och producerade mycket i alla delar med mycket poäng och mycket istid. Det var en rolig tid, det enda man kan känna är väl att man hade hoppats få vara med om att lyckas vinna igen, säger han.

I takt med att Roger Rönnberg tog över klubben för två säsonger sedan minskade dock Bäckmans istid. Spelaren har i en tidigare intervju med hockeysverige.se berättat att han accepterade sin nya roll i klubben.
– Det viktigaste för mig är att få vara med och vinna en gång till, det finns inget annat. Då är jag beredd att… jag ska inte säga offra allt, för man vill ändå vara med och kriga om mer istid och mer utrymme, men man sätter ändå lagets framgång först givetvis, sa Christian Bäckman då.

Ishockey, SHL, Kvartsfinal 4, Luleå - Frölunda

Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Efter en poängmässigt svag fjolårssäsong då det blev sju poäng (2+5) på 50 matcher, Bäckmans lägsta notering i SHL sedan återkomsten, började årets säsong bättre. Bäckman hade efter 20 matcher tangerat noteringen på sju poäng och fick beröm av Roger Rönnberg för att han hade utvecklat sitt spel. Men en tuff skadesmäll i januari skulle komma att hålla honom borta från spel i drygt två månader.
– Den tog hårdare än vad jag först trodde. Ett tag såg det ut och kändes som att jag inte skulle spela mer, det hände inget och var ingen förbättring så jag var rätt uppgiven. På så sätt är jag väldigt glad att jag hann komma tillbaka och fick vara med om det här slutspelet med laget, även om jag kände bitvis att allt inte var på topp. Jag var tröttare än normalt i spelet så det var lite synd. Men vad hade hänt om inte det hade hänt, om jag hade varit frisk hela vägen och fått vara med och spela alla matcher. Hur hade det sett ut då och vad hade de tyckt då, det vet man ju inte, säger Christian Bäckman.

KAN LÄGGA SKRIDSKORNA PÅ HYLLAN

Vad som händer nu har inte Christian Bäckman funderat kring och han berättar att det är ett 50/50-beslut som står mellan att fortsätta på annat håll eller att avsluta karriären.
– Jag känner att jag behöver lite tid att landa i det här och känna efter och fundera över vad jag själv vill, om jag vill spela mer och vad det finns för möjligheter då eller vad som händer. Det får växa fram, det är svårt att bara ta något definitivt beslut här och nu.

Men 34-åringen medger att det skulle vara svårt att spela för någon annan svensk klubb.
– Frölunda har varit den enda klubben som gällt i Sverige och hemma så det har känts svårt att se sig själv representera någon annan. Det är mycket att fundera över och känna efter under den närmaste tiden.

Och det där SM-guldet, det hoppas Christian Bäckman ska landa i Göteborg snart ändå.
– Hjärtat är ju kvar så jag önskar dem all framgång och att Frölunda får vinna igen. Sedan om man är delaktig på något annat sätt den dagen det vet man ju aldrig. Oavsett så har jag hjärta för klubben och det kommer alltid att finnas där, säger Christian Bäckman till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL