Johan Ryno.
SHL

”Alla tror att det enbart var jag som ville lämna Leksand”

ANNONS

I fredags blev det klart att Leksands lagkapten och fixstjärna från den gångna säsongen, Johan Ryno, lämnar klubben för spel i Färjestad. Många av masarnas supportrar såg 28-åringens flykt från klubben som ett svek, något som forwarden själv tycker är tråkigt.
– Folk tror att det enbart var mitt beslut att lämna Leksand, men klubben var tydliga med att de inte kunde ha mig kvar, säger Ryno till hockeysverige.se.

Johan Ryno har inom loppet av några veckor gått från att ha haft sin framtid säkrad i Leksand för fem år framöver till att behöva söka efter ny klubb. En omtumlande resa som resulterat i blandade känslor för 28-åringen.
– Det är svårt att beskriva hur känslorna har varit. Till en början var det förstås väldigt jobbigt, men desto längre tiden har gått har jag känt att jag behövde hitta en ny utmaning, säger Ryno till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har spelat i allsvenskan tidigare och när Leksand dessutom meddelade att de inte hade möjlighet att behålla mig var det inte så mycket att fundera på.

Då Ryno var Leksands lagkapten och stora fixstjärna den gångna säsongen har en del av klubbens supportrar sett det som 28-åringens skyldighet att stanna i klubben för att försöka spela upp dem i SHL igen. Ett resonemang som forwarden själv har svårt att köpa.
– Om man gör en dålig säsong som spelare är det inte så att klubben behåller dig bara för att vara snäll, så man kan faktiskt vända på resonemanget och se det så också, säger Ryno.
– Sedan tycker jag att det är tråkigt att alla tror att det enbart var mitt beslut att lämna Leksand. Nu var det så att jag inte fick vara kvar samtidigt som jag själv också kände att jag har mer att ge än att spela i allsvenskan på nytt.

Om folk inom ”vanliga” yrken byter upp sig på jobbet är det aldrig någon som klagar. Kan du känna att den förståelsen saknas för er hockeyspelare?
– Nja, det är väl mer en charm att folk faktiskt bryr sig om vad du gör. Det är kul att de gör det, för det betyder att man faktiskt gjort något bra. Om man inte hade gjort något rätt hade folk struntat helt i vad man valt att göra fortsättningsvis.

HOPPAS PÅ ÅTERFÖRENING MED JOHANSSON

Foto: Bildbyrån

Färjestad, som försökte värva Ryno redan innan han förlängde kontraktet med Leksand, framstod också tidigt som ett bra alternativ för 28-åringen när han inledde sökandet efter en ny klubb.
– Man lyssnade väl på vad alla klubbar hade att erbjuda, men desto mer jag fick veta om Färjestad, desto tydligare blev det att det var rätt klubb för mig.
– De har ett spännande lag på gång och är, bortsett från säsongen som var, ett lag som alltid är med och slåss i toppen. Det är en klubb som nu gör en spännande satsning och har en riktig vinnarkultur som jag ser fram emot att vara en del av.

Hur viktigt var det för dig att komma till ett förväntat topplag efter tiden i Leksand?
– Det blir helt klart en ny utmaning att spela i ett topplag efter två år i SHL där jag spelat i ett lag som legat på undre halvan. Samtidigt känner jag att jag spelat med duktiga spelare och fått utrymme att spela ett kreativt spel under min tid i Leksand också, men det är klart att det här blir en rolig utmaning.

Efter att Ryno skrivit på för Färjestad kontaktades han av FBK-profilen Mikael Johansson, som han kamperade ihop med Leksand. Det senaste Färjestadsförvärvet skulle heller inte ha något emot en återförening i Karlstad kommande säsong. Även Johansson har nämligen spekulerats att vara på väg till Karlstadsklubben.
– Jag pratade aldrig med Micke innan jag skrev på, men efteråt hörde han av sig och gratulerade mig till att jag kommit till en så fin klubb.
– Vi spelade väldigt bra ihop tillsammans i Leksand och det är klart att man gärna spelar med någon som man fungerat så bra ihop med igen, men jag är inte så insatt i hur nära det är att Micke kommer till FBK. Det är en fråga för Leif (Carlsson, sportchef).

Medan Ryno gör sig redo för en ny utmaning och siktar mot SM-guld med Färjestad hoppas han också att hans senaste klubb kommer på benen så snart som möjligt igen.
– I dagsläget ser det svårt ut för Leksand, då de inte har så många spelare under kontrakt nästa år. Men de har värvat några backar och jag tror att det är helt rätt att börja bygga laget bakifrån. Nu hoppas jag att de tar sig tillbaka till SHL så snart som möjligt, avslutar den ödmjuka forwardsstjärnan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga