Sam Hallam.
Växjö Lakers HC

Hallam: ”Vi kommer behöva höja nivån ytterligare i kväll”

ANNONS

Sett till de fem senaste årens slutspel har Växjö varit det lag som presterat allra bäst på bortaplan. I finalserien mot Skellefteå har det blivit två bortasegrar – och i kväll vill Sam Hallams gäng ta en tredje.
– Jag tror att mycket handlar om att tro tillräckligt mycket på dig själv, säger Hallam till hockeysverige.se.

Med nio bortasegrar av 14 möjliga har Växjö haft en vinstprocent på 64 i sina två spelade slutspel. De är därmed det starkaste slutspelslaget på bortaplan om man räknar ihop resultaten för samtliga lag under de fem senaste åren. Växjötränaren Sam Hallam har ingen förklaring till lagets starka bortafacit men framhåller att laget inte förändrar särskilt mycket i sitt spel när de lämnar Vida Arena.
– Vi spelar ett liknande spel hela tiden och har inte ett spel för hemma och ett för borta. Jag tycker att man ser samma sak i väldigt många lag i SHL, framförallt de lag som håller till på den övre halvan tycker jag försöker spela ett väldigt liknande spel, säger Sam Hallam till hockeysverige.se.

För att fortsätta den starka trenden och ta en tredje bortaseger mot Skellefteå i kväll krävs det ett hårt jobb och att inte ta något för givet.
– Det är mycket att inte luta oss tillbaka och tänka att det ordnar sig för att vi gjort det förut. Men vi har det självförtroendet i oss ändå, vi har vunnit där uppe och varit otroligt noggranna och varit otroligt bestämda i allt vi gjort. Vi kommer behöva höja nivån ytterligare i kväll för att slå Skellefteå igen.

HAR EN BRA KÄNSLA I SKELLEFTEÅ

Skellefteå är annars det starkaste hemmalaget i slutspelssammanhang under de senaste fem åren. Trots det har Växjö alltså norpat två hittills i Skellefteå Kraft Arena – mycket tack vare gott självförtroende.
– Jag tror att mycket handlar om att tro tillräckligt mycket på dig själv. Sen har vi under tre års tid haft en, det är en helt skild sak så men, en bra känsla och haft några storsegrar där uppe. Det kanske är så att vi har just det självförtroendet när vi kommer dit, vet vi att vi kan och då kommer självförtroendedelen igen, säger Sam Hallam.

En vinst i kväll skulle betyda att Växjö får möjligheten att vinna SM-guld på hemmaplan. Men Sam Hallam menar att det är viktigt att hålla kvar fokus på kvällens match.
– Jag tror inte att det är någonting som vi tänker på, då riktar man fokus för långt fram i tiden. Det är en skitstor grej men de som klarar av nästa byte mentalt tror jag är de som kommer att vinna det här. Jag tror att det är lätt blicka dit och jag förstår frågorna kring det men det gäller verkligen att spela match fem i kväll och ingenting annat. Jag tycker att vi har haft några sådana intentioner tidigare i slutspelet där fokus legat lite längre fram och det har bitit oss i arslet direkt.

Vad tror du kommer att avgöra matchserien?
– Det kommer ner till småsaker men målvaktsspelet är en viktig del, sedan special teams och så har givetvis första målet stor betydelse, säger Sam Hallam till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN:
* Skellefteå-tränaren Hans Wallson: ”Våra fans förtjänar att se oss vinna på hemmaplan”
* John Norman: ”När man märker vilken utveckling man får är det bara kul att träna hårt”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL