• Publicerat 6 maj, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Jhonas Enroth.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Han hade tillhört samma NHL-klubb hela karriären när Buffalo Sabres plötsligt skeppade honom till Dallas Stars i vintras. För Jhonas Enroth kom trejden som en chock, men i efterhand förstår han Sabres motiv.
– De hade bara ett mål… Målet var att komma sist, konstaterar han torrt i en intervju med hockeysverige.se.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en minst sagt händelserik NHL-säsong för Jhonas Enroth. Både på och utanför isen. Som målvakt för ligans sämsta lag, Buffalo Sabres, hade han mer att göra än de flesta andra andra burväktare i ligan under två tredjedelar av säsongen. I februari fick han sedan uppleva karriärens kanske mest omvälvande ögonblick när Sabres plötsligt skeppade Enroth till Dallas Stars i utbyte för svenska målvaktskollegan Anders Lindbäck och ett villkorligt tredjeval i draften 2016.

Bytesaffären kom som en chock, berättar Enroth när hockeysverige.se träffar honom efter en av Tre Kronors träningar under VM i Prag.
– Jag var inte alltför nöjd med det när det hände, men när jag tittar tillbaka på det nu är jag jätteglad att jag blev trejdad. Det var en otroligt bra erfarenhet och det känns som man har blivit en bättre målvakt efter trejden i och med att man har fått ett annat perspektiv på hur det fungerar i NHL.

Vad var det med trejden som inte kändes rätt?
– Buffalo har varit mitt lag. De draftade mig och jag har spelat i deras organisation i sju år. Jag kände mig hemma där och nu fick jag dessutom stå mycket. Jag tyckte att jag hade gjort mina hundår efter tre år i AHL och suttit bakom (Ryan) Miller i några år.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”INTE NÅGON SOM TYCKER SYND OM DIG”

– När jag väl fick chansen tyckte jag att jag gjorde det bra och var stabil. Ändå trejdade de i väg mig efter 50 matcher, så det var lite synd. Men jag insåg sen att det inte är någon som tycker synd om dig och det är så det fungerar därborta. När jag väl insåg det lyckades jag spela lite bättre i Dallas också och kunde släppa den besvikelsen.

Buffalo trejdade inte bara Jhonas Enroth till Dallas, man skickade även bort målvaktskollegan Michal Neuvirth till New York Islanders. Flera andra tongivande spelare försvann också och Sabres avslutade säsongen med vad som till stora delar liknade ett AHL-lag.

Enroth sticker inte under stolen med Sabres motiv. Precis som det har spekulerats tror han att frestelsen att vinna draftlotteriet och kunna plocka superlöftet Connor McDavid blev för stor för klubbledningen.
– De hade bara ett mål… Målet var att komma sist, säger han torrt med en axelryckning.
– Neuvirth spelade jättebra när han fick mer speltid efter att jag hade blivit trejdad, så det var väl rätt så förväntat att han också skulle bli trejdad. Det visar ju hur det tänkte.


Foto: All Over Press

”JAG VILL TESTA MARKNADEN”

Nu sitter Enroth på ett utgående kontrakt och kommer att testa free agent-marknaden till sommaren. Som så kallad unrestricted free agent kan han vraka och välja mellan erbjudanden från och med den 1 juli.
– Det blir intressant. Jag har sagt att jag vill vänta till juli och se vad som händer. Det kommer inte att bli något med Dallas innan dess i alla fall. Jag vill testa marknaden. Det kanske är fel taktik, men det är så jag känner just nu.

Är det någon speciell situation som du letar efter i nästa klubb?
– Det är klart att man har kollat runt i olika lag var de skulle kunna behöva en målvakt. Sedan spelar det ju in vilken annan målvakt det finns i de lagen. Det finns ett par öppningar, men även ett par målvakter som tittar på samma situation som jag säkert.

En fortsättning i Dallas är osannolik, men inte helt utesluten.
– Jag känner at det finns andra lag där det finns större möjlighet att spela fler matcher. Det är mest att man vill kolla om just de lagen är intresserade av mig.

I Buffalo Sabres finns det minst en öppning och Enroth säger att han skulle skriva kontrakt med klubben utan att tveka om det kom ett erbjudande, men…
– Jag tror inte att de vill ha tillbaka mig faktiskt, skrattar han.
– Det känns som de har gått vidare. De tittar nog på andra killar. Den nya general managern (Tim Murray) vill väl sätta sin prägel på laget och han har ju trejdat bort ganska många ur det gamla gardet, (Tyler) Myers och (Drew) Stafford till exempel, som den gamla general managern Darcy Regier hade draftat. Det känns som de vill börja bygga något eget, men om de skulle höra av sig skulle det vara prio ett för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *