Fredrik Händemark
Nyheter

Leksingen: ”Klubben gav oss inte förutsättningar att lyckas”

ANNONS

Spelare efter spelare har lämnat Leksand efter kaossäsongen som slutade med degradering till HockeyAllsvenskan. Nu tar Fredrik Händemark bladet från munnen, och berättar om problemen i klubben.
– Det kanske inte är någon slump att så många spelare lämnar en klubb efter en sådan här säsong. Man kanske skulle börja med att kolla runtomkring sig hur föreningen sköts innan man börjar kasta skit, säger han till hockeysverige.se.

När Leksand vann JSM-guld 2010 var Fredrik Händemark från Björbo en av lagets spelare. Allt sedan dess har han räknats som en av klubbens framtidsnamn. Nu blev inte den senaste säsongen i SHL vad Händemark och Leksand hade räknat med. Bara ett mål och totalt tre poäng på 54 matcher var givetvis en rejäl missräkning för den 21-åriga centern.

När sedan Leksand ville skriva ett nytt kontrakt med Fredrik Händemark efter degraderingen valde han, liksom nästintill hela förra säsongens lag, att tacka nej till en fortsättning i Leksand.
– Jag skrev på ett år till med Leksand och då kändes allting bra. Sedan kom kvalserien och vi åkte ur. Då kändes istället allting tomt och jag kände att det kanske är dags att prova något nytt, säger Fredrik Händemark till hockeysverige.se.
– Jag hade varit här några år nu och jag har stått still lite i min utveckling, om jag ska vara ärlig. Jag har inte tagit det här nästa steget. Leksand kanske inte är rätta miljön för mig att göra det i. Därför ville jag prova något nytt och när vi åkte ut kom chansen och då blev det så.

Hur har dialogen mellan dig och sportchefen Tore Jobs varit innan det här beslutet togs?
– Jag hade ett möte med Tore efter säsongen. Det han sa var att han ville ha kvar mig och sedan skulle vi ha ett kort möte där vi skulle fortsätta diskutera med min agent. Jag funderade lite och kände att jag vill vidare.

Du har ännu ingen klubb klar, är dörren till Leksand stängd inför nästa säsong?
– Ja, jag har sagt att jag har lämnat klubben.

Fredrik Händemark (4)

Fredrik Händemark

Fredrik Händemark är alltså just nu klubblös. Vart och på vilken nivå han kommer spela nästa säsong är osäkert.
– Det viktigaste just nu är min utveckling. Det är också därför som jag lämnar Leksand och inte av någon annan anledning. Jag vill ha mycket speltid och jag kan tänka mig att spela i en lite mindre klubb där jag får ett stort förtroende från början och bygga ett självförtroende på det.
– Framförallt vill jag utveckla min offensiv eftersom jag inte fått spela så mycket offensivt i Leksand. Det defensiva känner jag att jag behärskar, men mitt mål är att bli en bra tvåvägscenter och jag vill bidra åt båda håll. Jag vill känna mig viktig för ett lag och ha en ledande roll. Det är vad jag är ute efter just nu.

Nu, då väldigt många har lämnat Leksand, kan du inte få eller rättare sagt ta den rollen där nästa säsong?
– Många trodde det, men har man varit i en förening under många år och med samma ledare, även om vi åkte ner och en massa spelare försvann, så tror jag att det är lätt att man hamnar i ett fack. Jag tror att ledarna ser mig som den spelaren som jag alltid har varit. Då är det svårt att kanske ta nästa steg och utveckla den offensiva biten.
– Jag tror att det här att jag byter klubb blir bra eftersom man i Leksand ser mig med samma ögon. Jag vill bli sedd med lite nya ögon.

Några konkreta anbud från klubbar i SHL eller Hockeyallsvenskan har dock inte Fredrik Händemark fått ännu.
– Nej, det har jag väl inte. Det har varit lite småintressen, men det går lite trögt faktiskt. Jag har ingen brådska att hitta en ny klubb heller. Det ska kännas rätt också.

Fredrik Händemark

Fredrik Händemark och hans Leksand fick det aldrig att stämma förra säsongen. I stället för sportsliga framgångar åkte man alltså ur SHL och mycket av det som skrevs om Leksand handlade om trista saker vid sidan av isen.
– Varför vi inte fick ihop alla bitar? Ja, du… Det är mycket som spelar in, men jag ska vara ärlig och rak. Jag tycker inte vi spelare fick förutsättningarna av föreningen för att lyckas på isen. Det var för mycket runtomkring som störde. Så enkelt var det.
– Det hände för mycket runt om i föreningen. Sedan säger ofta vi spelare att vi inte påverkades av det. Klart att vi blev påverkade, inget snack om den saken.

Hur försökte ni som grupp hantera den här biten, var det något ni pratade om i
omklädningsrummet?
– Jo, det gjorde vi. Vi hade småsnack hela tiden och försökte peppa varandra i gruppen. Vi pratade om att vi skulle gå stärkta ur det här.
– Vi spelade dåligt i början, men sedan vände vi och var på rätt sidan av strecket. Då tyckte jag att vi var på rätt väg, men då blev det nya förändringar med två spelare ut och två nya spelare in. Med facit i hand kanske vi inte skulle ha gjort den här förändringen eftersom vi var på gång och hade hittat lite kemi i laget. Sedan blev det svårt att hitta tillbaka till den då det vart just nya spelare ut och in. Det var också då som 14 raka förluster kom.
– Det var för mycket turbulens i föreningen och en grej till som jag vill som jag vill säga. Folk som undrar kanske skulle ställa frågan varför så många spelare lämnar efter den här säsongen. Det kanske inte är någon slump att så många spelare lämnar en klubb efter en sådan här säsong. Man kanske skulle börja med att kolla runtomkring sig hur föreningen sköts innan man börjar kasta skit. Det är så jag tycker.

Fredrik Händemark är inte heller speciellt nöd med sin egen prestation under förra säsongen.
– Jag är inte alls nöjd. Man ska inte skylla på det, men när ett lag går tungt är det svårt att vara bra själv. För att laget ska gå bra måste även jag vara bättre än vad jag var förra säsongen. Jag var, som sagt var inte alls nöjd och därför ska det bli skönt med ett nytt lag och en ny miljö. Jag behöver få en nystart och få en nytändning.

Hur var stämningen uppe i Leksand efter det stod klart att ni inte lyckades hålla er kvar i SHL?
– Jag hörde väl inget snack, men det kändes i luften. Man kunde nästan ta på stämningen, om du förstår hur jag menar. Det var oerhört tungt och det blev en otrolig tomhet. Man visste nästan inte vart man skulle ta vägen.
– Man ville sjunka genom jorden och man kände i hela Leksand att man nästan kunde ta på
besvikelsen.

De flesta lagen börjar samla sina spelare för fysträning, hur tränar och förbereder du dig just nu inför nästa säsong?
– Jag har köpt en gymkort på Life N Joy här i Leksand och där kör jag varje dag. Det har fungerat bra och ska jag vara ärlig så har jag en ganska bra träningsdisciplin, så det är inga problem alls, avslutar Fredrik Händemark.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL