Christopher Aspeqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han gick till Södertälje i hopp om att få ett lyft i karriären. I stället kan klubbytet har inneburit slutet för Christopher Aspeqvist. Efter en tung säsong i SSK och Almtuna tröt motivationen.
– Jag tröttnade och ville bara lägga av att spela hockey. Det var så illa att jag inte ville sätta min fot i en grilla igen, säger Aspeqvist till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När backen Christopher Aspeqvist lämnade SHL och AIK för spel i Södertälje trodde många att han skulle lyfta sig ytterligare en nivå genom att få ett större ansvar. Men en sjukdom under sommaren och ett ganska svagt förtroende från SSK:s dåvarande coach Janne Karlsson gjorde att säsongen inte blev vad han eller klubben hade förväntat sig. I mitten av december valde han också att bryta kontraktet med Södertälje och flytta till Almtuna där han avslutade säsongen.
– Jag klev in i säsongen med SSK med förhoppningen att göra en bra säsong, utvecklas som spelare, att få spela mycket och att vi skulle bli ett topplag. Så gick min tankar när jag klev på tåget, men det blev inte så utan i stället blev det motsatsen till allting, säger Aspeqvist till hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju över en kopp kaffe.

Det blev 24 matcher och en assistpoäng för honom i SSK-tröjan, vilket givetvis var en besvikelse.
– Det var verkligen en floppsäsong från min sida. Jag vill inte skylla på något, men jag hade körtelfeber under nästa hela sommaren och gick ner nästan tio kilo på en vecka eftersom jag inte kunde äta någonting.
– Sedan är det så att man kan vara trött ganska länge efter att man haft den här sjukdomen. Det innebar att jag inte fick den träning som jag behövde och hade fått tidigare säsonger. Jag orkade några byten per match men sedan började det krampa i benen.
– När jag sedan blev satt i frysboxen av Janne så satte det sig mentalt också. Allt blev tvärtemot vad jag trodde att det skulle bli.


Chrisptopher Aspeqvist instrueras av Janne Karlsson. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”KUNDE INTE SITTA KVAR OCH FRYSA PÅ EN BÄNK”

Någon motivering till varför han inte fick spela fick Aspeqvist aldrig av Janne Karlsson.
– Jag fick inte veta någonting och om jag ska vara ärlig så vet jag ännu inte varför jag inte fick spela. Det var också anledningen till att jag drog.
– Jag kunde inte sitta kvar och frysa på en bänk utan att veta varför. Jag körde på men jag fick aldrig chansen igen.

Hur reagerade Janne Karlsson på att du ville lämna laget?
– Jag snackade inte med honom om det utan jag snackade med agenten (Tommy Öström) och sedan ringde han runt. Efter det lämnade jag grejerna mer eller mindre direkt. Eftersom jag inte surrade med Janne om det här så vet jag inte hur han reagerade.

Hur upplevde du Janne Karlssons ledarskap?
– Hårt. Från början i träningsmatcherna hade vi inget uppstyrt spel. I stället skull vi kolla vad vi skulle ha för roller. Janne ville se och sedan bestämma att han skulle vi ha där, han där och så vidare. Vi hade ingen plan eller idé på hur vi skulle spela. Sedan var han väldigt hetlevrad och skrek mycket. Man fick höra mer än en gång om man gjort ett misstag.

Blev det ett uppstyrt spel när serien drog igång?
– Jag kan bara säga hur jag upplevde det och jag tycker inte att det blev det. Jag upplevde det som inte alla personer i laget visste hur dom skulle spela. Jag tyckte att det var som att alla drog åt olika håll. Det är i alla fall vad jag kände.
– Sedan försökte vi få ihop det, men det blev inte bättre ändå. Nu lirade jag bara några matcher och sedan drog jag och vet inte hur det blev efter jul.

”STÄMNINGEN BLEV LÄGRE”

Givetvis påverkade det här gruppdynamiken i laget.
– Jag tycker att det var en ganska låg stämning eftersom man inte visste hur vi skulle spela och givetvis blev det tråkigt eftersom vi inte vann några matcher. Jag upplevde det då som att stämningen blev lägre.

Foto: Bildbyrån

Varför valde du att gå just till Almtuna?
– Jag hade inte så många alternativ. Almtuna hade några backar skadade och då hörde vi av oss dit. Dom vart intresserade för att man just hade många backar borta. Jag visste om det här och hade inte heller gjort så bra ifrån mig och rosat marknaden precis under säsongen, men jag hoppades på en nystart där.
– Det gick bra i Almtuna från början, men sedan kom skakade backarna tillbaka vilket innebar att jag fick mindre och mindre speltid och min säsong slutade mer eller mindre där. Jag tröttnade och ville bara lägga av att spela hockey. Det var så illa att jag inte ville sätta min fot i en grilla igen.
– Jag hade nog med mig det mentala från Södertälje till Almtuna så det satt i huvudet när jag inte fick spela mer där.

Var det skillnad på Niklas Eriksson och Janne Karlssons ledarskap?
– Ja, verkligen. I Almtuna var det mer seriöst och uppstyrt. Vi tränade stenhårt samtidigt som Niklas ”Ragge” (Marcus Ragnarsson) och Tobbe (Pehrsson) var riktigt duktiga tränare.
– Jag trivdes skitbra i Almtuna men det var lite långt att pendla. Jag bodde i ”Sumpan” (Sundbyberg) då och det tog nästan en timme att åka.
– Nu tog man in mig på rummet och sa att jag inte skulle få spela så mycket mer den här säsongen eftersom de skadade backarna var tillbaka och att man skulle släppa mig om jag ville. Det blev så och jag åkte därifrån eftersom jag kände att Almtuna inte kommer att satsa på mig ändå. Nu sa man det här några dagar innan transferfönstret stängde så jag hann inte hitta någon ny klubb.

Vilka erfarenheter tar du med dig från den här säsongen?
– Att det är en fördel att vara bra tränad, skrattar Aspeqvist och fortsätter:
– Man måste ha en bra försäsong. Ibland måste man också skita lite i vad folk tycker och inte ta åt sig utan istället köra sitt race och göra det man är bra på.
– När man gjorde grejer i Södertälje blev det så att man blev rädd för att göra sina grejer för misslyckades man blev man bänkad. Jag tror att man måste ta in lite men ignorera mycket.

I dag är Christopher Aspeqvist klubblös och är inte heller säker på hur han vill göra med hockeyn framöver efter den misslyckade säsongen hos Janne Karlsson i Södertälje.
– Jag håller igång med fystränaren i AIK. Vi är ett gäng som kör med honom. Sedan har jag inte hört så mycket från några klubbar heller. Vi får se om det blir någonting nästa säsong. Med tanke på hur förra säsongen var så känner jag mig inte just nu så jättemotiverad.
– Om jag exempelvis skulle spela i Huddinge så kan jag inte livnära mig på hockeyn som jag har gjort tidigare. Då måste jag tänka på att ha ett jobb vid sidan av. Då kan jag känna att det är viktigare att få klart först innan jag kan bestämma om jag ska spela eller inte. Det är några division 1-klubbar som har hört av sig, men inget mer än så.

Har din gamla sportchef i AIK, Anders Gozzi, hört av sig?
– Nej, ingenting och det förstår jag efter min fjolårssäsong.

Christopher, en fråga från hockeysverige.se:s chefredaktör Uffe Bodin, hur ofta får du höra att du är lik Jax Teller i Sons of Anarchy?
– (Skratt) Det är ganska ofta. När jag var på ett gym var det en tjej som sa ”Fan, vad du är lik Jax Teller”. ”Jo, jag får höra det”, svarade jag varpå hon säger: ”Jag hoppas att du inte är lika rå…”


Lika som bär? Jax Teller (Charlie Hunnam) och Christopher Aspeqvist.
Foto: All Over Press & Ronnie Rönnkvist