TIPPAS GÅ TIDIGT. Joel Eriksson Ek tippas gå först av svenskarna i den stundande draften.Foto: Bildbyrån

Det verkar inte råda några större tvivel om vilken svensk som kommer gå först i sommarens draft. Färjestads Joel Eriksson Ek har fått ett stort genombrott under säsongen, och nu är han på väg till USA för att genomföra de olika testerna inför draften.
– Jag blir där en vecka, och kommer ju träffa klubbar mellan testerna, säger han till hockeysverige.se.

Det har gått fort för Joel Eriksson Ek. Väldigt fort. Förra säsongen spelade han J18-hockey under stora delar, och den här säsongen behövde han bara 25 matcher i J20-laget innan steget till A-laget togs.

Väl där fick Joel ta en relativt stor roll för sin unga ålder, och blev kvar i A-truppen säsongen ut. Det blev fyra mål på 34 SHL-matcher för jättetalangen från Karlstad.
– För egen del gick säsongen kanonbra. Jag spelade bara en halv säsong i J20-laget innan jag fick en plats i A-laget, och det hade jag aldrig kunnat tro på förhand. Det gick mycket bättre än jag trodde, säger Eriksson Ek till hockeysverige.se efter genombrottssäsongen.

BB141024BB590

Foto: Bildbyrån

18-åringens spel i SHL har gett eko till Nordamerika. När TSN:s Craig Button igår gav sin sista ranking inför sommarens draft återfanns Färjestadsspelaren på trettonde plats, ganska långt före Frölundas back Jacob Larsson som fanns på plats 22. Men Buttons ranking är inget Eriksson Ek lägger någon större vikt vid.
– Ska jag vara ärlig försöker jag inte tänka på det. Det är så många som tycker saker och rankar hit och dit, haha. Det finns så många olika rankingar att det är svårt att hålla koll på alla.
– Jag försöker bara tänka på att fortsätta träna på och utvecklas, och så får vi se hur det går.

Spelar det någon roll för dig hur tidigt du draftas?
– Alltså, det är klart man alltid vill vara med i toppen i vad man än gör. Men egentligen spelar det ingen roll om jag går i förstarundan eller sjunderundan, eller om jag inte blir vald över huvud taget. Tåget har inte gått bara för att man inte blir draftad.

Men draftad kommer han att bli, 18-åringen. Men hittills har han inte fått några hintar om vilka klubbar som kan tänkas vara intresserade. Hockeysverige.se når Eriksson Ek på tåget till Stockholm, som han i morgon ska lämna för en tripp till USA och de tester som talangerna får göra inför NHL-klubbarna.
– Jag blir där en vecka, och mellan testerna har vi möten med NHL-klubbarna. Hittills har de flesta legat ganska lågt, men det är väl då man kan börja se lite vilka som kan vara intresserade.
– Och jag kommer åka över till Florida till draften (den 26:e juni), också.

Har du något lag du gärna blir draftad av?
– Nej, jag har faktiskt inte haft något favoritlag i NHL så det spelar ingen roll för mig.

BB110412BB027

Mikael Johansson.

Färjestad storsatsar efter fiaskot som innebar att man missade slutspel för första gången på två decennier. Storstjärnor som Johan Ryno, Mikael Johansson och Mikael Wikstrand har hämtats in, precis som poängsprutan Robbie Earl och målvakten Lars Haugen. Till exempel.
– Det är klart konkurrensen kommer hårdna i Färjestad nästa säsong, det är inget snack om det. Å andra sidan försöker jag se det positivt för mig också. Då får jag chansen att se dem hur de tränar, hur deras förberedelser ser ut, och såna saker.
– Dessutom kommer jag själv tvingas ligga i ännu hårdare med träningen om jag vill ta en plats. Jag måste verkligen kriga för att få spela nästa säsong.

Ishockey, SHL, FŠrjestad - …rebro

För det ser ut att bli en fortsättning i Färjestad nästa säsong, trots den hårda konkurrensen. Men han stänger inte dörren helt att testa på spel i Nordamerika direkt.
– Det beror ju på vad den klubben som draftar mig tycker också, men det lutar väl åt att jag blir kvar i Färjestad nästa säsong också, och det är det jag siktar på. Men jag vill inte stänga någon dörr helt och hållet heller, utan jag vill hålla den lite öppen.

Att du har din pappa (Clas Eriksson, assisterande tränare) som tränare i Färjestad, påverkar det ditt beslut att bli kvar på något sätt?
– Nej, inte alls faktiskt. Han är min pappa när vi är hemma, men är vi i ishallen är han min tränare. Det funkar jäkligt bra faktiskt, och att just han tränar mig i Färjestad är inget som kommer påverka mitt beslut.

Men en säsong som hockeyspelare på heltid är kanske inte bara positivt. När säsongen nu är över får Joel Eriksson Ek fokusera på en annan sak också, utöver den stundande draften i Florida.
– Jag försöker träna på förmiddagen och eftermiddagen, men jag har lite skola att ta igen också…