Lucas Wallmark.
SHL

Wallmark: ”AHL-spel är inte aktuellt för mig”

ANNONS

Den gångna veckan skrev han på sitt första NHL-kontrakt och i en ranking i helgen lyftes han fram som ett av Carolinas största framtidslöften. Lucas Wallmark siktar på att slå sig in i NHL redan nästa säsong, men skulle han inte lyckas är det Luleå som gäller.
– Tar jag inte plats i NHL direkt så åker jag hem och spelar med Luleå, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

Han inledde den gångna säsongen med att ösa in poäng i Champions Hockey League och fortsatte på samma förtroendeingivande sätt när väl SHL rullat igång. Lucas Wallmark föll därefter in i en svacka, innan han avslutade säsongen på samma starka sätt som han inlett den.
– Det var en intressant säsong med mycket matcher. Jag fick både spela med olika landslag och i Europa med Luleå. På det stora hela tycker jag att jag gör en okej säsong, men det var lite för mycket upp och ner för att jag ska vara helt nöjd.

Att Wallmark fick något av ett genombrott med 18 poäng på 50 matcher i SHL och elva poäng på 13 CHL-matcher, samtidigt som han utsågs till en av Juniorkronornas tre bästa spelare i JVM, går inte att komma ifrån. Nästa steg för den puckskickliga forwarden är just att hitta jämnheten över en hel säsong.
– Nästa steg för mig är helt klart att hitta den och det hoppas jag kunna göra också. Jag känner mig redo att ta ytterligare ett kliv och både hoppas och tror att jag klarar av det, säger Wallmark.

Den gångna veckan skrev 19-åringen på sitt första NHL-kontrakt med Carolina, som draftade honom i fjärderundan förra sommaren, och det var precis så stort som Wallmark hade trott att det skulle vara. Samtidigt ser forwarden det bara som ett första steg på en lång resa.

”HAR EN LÅNG VÄG KVAR ATT VANDRA”

– Det är klart att man inte kan snacka bort att det var otroligt stort. Jag är självklart väldigt glad över det, men jag har trots allt inte uppnått något därborta ännu.
– Det är ett första steg mot att spela i NHL, som är något jag jobbar för, men det är fortfarande mycket hårt jobb kvar och en lång väg att vandra innan jag når hela vägen fram, säger den ödmjuka västerbottningen.

Foto: Bildbyrån

Carolina har haft några tuffa år, hur ser du på läget i organisationen?
– Det är klart att man följt med lite mer sedan man blev draftad av dem och de har haft några tyngre år. Samtidigt genomgår man en föryngring och det känns som att man tar små kliv framåt hela tiden. Jag tycker att det ser bra ut inför framtiden.

Ser du några fördelar med att tillhöra ett lag från en mindre hockeymarknad?
– Det är självklart inte den där fantastiska hockeystaden som exempelvis Toronto och Detroit, vilket kanske innebär att det är lite mindre press på spelarna. Jag skulle väl vilja säga att samma sak gäller oss prospects också.
– Samtidigt är det otroligt att se vilket hockeyintresse som finns därborta. Det är häftigt.

När klassiska The Hockey News juniorexpert Ryan Kennedy lyfte fram de främsta löftena för varje NHL-organisation från den gångna säsongen var Wallmark i topp på Carolinas lista. Att han ses som en av organisationens största talanger inför framtiden tror forwarden själv dock inte mynnar ut i några större fördelar.

”LULEÅ GÖR EN OTROLIG SATSNING”

– När man väl är där så spelar alla utifrån samma förutsättningar. Allt handlar om vad man gör och presterar medan man är där.
– Självklart jobbar jag för att slå mig in i laget, men det är otroligt tufft. Jag vill få chansen att spela i NHL en dag, men jag tror att jag behöver bli bättre som spelare innan jag har chansen.

Wallmark kommer åka över på träningslägret och försöka ta en plats i Carolinas NHL-trupp redan kommande säsong, men något spel i farmarligan är inte aktuellt för den unga forwarden.
– Nej, AHL-spel är inte aktuellt för mig. Tar jag inte plats i Carolina direkt, vilket blir oerhört svårt att göra, så åker jag hem och spelar ett år till med Luleå.
– Jag känner som sagt att jag behöver hitta en jämnare nivå i mitt spel. Jag tror och hoppas att jag kommer få ett större förtroende och få spela i avgörande lägen i Luleå, vilket skulle vara bra för min utveckling.

Hur ser du på att du nu utmanas om speltid av flera välmeriterade nyförvärv?
– Det är en otrolig satsning som Luleå gör och jag tycker bara att det är grymt kul att klubben går för guldet. Det är inget jag bara säger, utan vi har en bred trupp med alla chanser att vinna.
– Sedan tror jag bara att det är bra för min utveckling att få kriga för speltiden. Det är bra med fler tävlingsmoment där man måste bevisa vad man går för även på träningarna. Det gör bara att man hela tiden måste höja sin egen nivå, avslutar Luleås stortalang.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL