Jesper Ollas.
SHL

Ollas redo för nystart – tror på guld: ”Ser likheter med 2012”

ANNONS

Efter att ha missat närapå hela fjolårssäsongen på grund av skada är forwardsveteranen Jesper Ollas som ett nyförvärv för Brynäs. Själv tror han också på en lyckosam nystart, som kan leda hela vägen till guld.
– Jag ser likheter mellan det här laget och då vi vann SM-guld 2012, säger Ollas till hockeysverige.se.

SILJANSNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jesper Ollas hade en tuff fjolårssäsong. Det blev bara två matcher med Brynäs i SHL efter att han haft problem med en krånglande rygg hela säsongen. Nu är Ollas helt återställd och ser fram emot en säsong som kan ta både honom och Brynäs riktigt långt.
– I dag mår kroppen så bra jag tror att den kan må. Jag hade problem med ryggen förra säsongen och vi gjorde otaliga försök, men den sa ifrån i stort sett varje gång. Det gav bakslag varje gång och blev sämre och sämre för varje gång vi försökte. Till slut bestämde vi att nu går vi tillbaka ruta ett och börjar om med allt, berättar Jesper Ollas när hockeysverige.se träffar honom i Siljansnäs, där han växt upp efter att hans familj flyttat dit från Norrköping då han var sex år.
– Det har inte alls varit någon rolig typ av träning, men jag känner i dag att med den som grund och med det som jag byggt på så är jag precis som alla andra killar i laget. Jag har en helt annan styrka i kroppen och framförallt då runt bålen och ryggen.

Du var landslagsspelare för två säsonger sedan, alltså innan ryggskadan, det måste varit frustrerande att skadan kom just säsongen efter du spelat din kanske bästa hockey någonsin?
– Ja, klart att det var så. Jag fick otroligt med självförtroende under den säsongen och dessutom avslutades den med att jag fick vara med i Tre Kronor. Klart att jag då såg fram emot nästa säsong. Jag hade sett Tre Kronor som en nästintill omöjlig grej, men nu såg jag att det gick att komma dit fast man är ganska gammal.
– Det har ändå känts helt okej under den här tiden och det här med skador är en del av sporten. Jag kanske är optimistisk men jag tror faktiskt inte att jag tappat speciellt mycket.

Har du kunnat träna hyfsat ändå med rehab och hela den här biten under skadeperioden?
– Nej, det gör man inte. Man tränar en typ av rehab som inte är samma sak.

Det har inte varit sofflocket antar jag?
– Nej, det har absolut inte varit sofflocket. Det är nog i stället så att man tränar mer. I alla fall lägger man ner mer tid, men det kanske inte är den här tuffa träningen som man kör, utan en mer kontrollerad träning.
– Tillbaks till frågan, frustration – ja, men jag tycker ändå att jag har tagit det ganska bra.

”TRÅKIGT ATT LEKSAND ÅKTE UT”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Brynäs hade en relativt tung vår och var länge nere under strecket för kvalspel. Givetvis var det här en frustrerande tid för Ollas, då han inte kunde vara med och påverka på isen.
– Det var ingen kul tid, att sitta där på läktaren och inte kunna påverka var nog det värsta. Sitta och se på men framförallt gå ner till grabbarna efter en tuff match, se ögonen på killarna…man ser en uppgivelse liksom. Man försöker peppa med ord men det är ändå svårt att hjälpa boysen.
– Då vill man vara med och påverka på isen eftersom man vet att man skulle kunna gjort det om man var hel. Jag tycker att det nästan var jobbigare än själva skadan.

Var du med till bortamatcherna trots att du var skadad?
– Nej, vi tyckte att det var mer värt att vara hemma och träna med förutsättningarna vi hade där. Åker man iväg vet man aldrig vad man får tag på för gym och så vidare. Sitta på buss eller bo på hotell som kanske inte har bra sängar och så vidare. Vi pratar alltså om småsaker som vi har varit väldigt noga med hela tiden och inte lämnat något åt slumpen. Vi har undvikit allt som kan ge bakslag för ryggen.

Jesper Ollas hamnade i en speciell situation under våren då det ett tag handlade om i fall det skulle bli hans Brynäs eller hans moderklubb Leksand som skulle hamna i det så kallade direktkvalet.
– Det vart halvklart redan tidigare och hängde aldrig riktigt på sista omgångarna i serien om det skulle bli vi eller Leksand. Att det stod mellan just Leksand och oss var inget som jag direkt tänkte på. Nu i efterhand tycker jag självklart att det är tråkigt att just Leksand åkte ut.
– I den bästa av världar, i min värld alltså, skulle det vara sjukt kul om det var Brynäs och Leksand som möttes i final i stället. Klart att jag hade velat ha kvar Leksand i SHL.

Foto: Bildbyrån

Säsongen 2004/05 debuterade Jesper Ollas i elitserien. Nästa säsong är han, med sina 31 år, tillsammans med Jörgen Sundqvist ålderman i Brynäs.
– Jag tycker att det gått så väldigt fort allting, från att jag var en av dom yngsta till att jag är en av dom äldsta i laget nu. På ett sätt tycker jag det är kul.
– Klart att man är ruggig tävlingsmänniska, man vill spela mycket och så vidare, men jag har alltid tyckt att det är väldigt kul när unga killar går bra. Framförallt är det kul att se unga killar förtjäna att det går bra, killar som lägger ner mycket tid och kraft för att det ska gå bra. Det gläder mig. Jag vill inte ge ifrån mig min plats i laget, men det är på gränsen att man skulle kunna göra det till dom här killarna.
– Det är en rolig roll på något vis, att försöka hjälpa dom och visa vägen.

Känner du dig som någon form av ålderman i laget?
– Det gör jag. Jag känner att jag har ganska mycket rutin och har varit med om ganska mycket ändå. Jag har inte varit iväg utomlands, men jag kan verkligen Sverige utan och innan med kvalserier, allsvenskan, SHL och slutspel. Jag tror att det är viktigt att dela med sig av dom erfarenheterna.

Tänker du själv tillbaka på tiden då du kom upp som junior i A-laget?
– Ja, verkligen. Jag tycker att det är jätteviktigt hur man beter sig mot dom yngre spelarna i laget så man får dom att slappna av och spela sitt spel redan från början, så det inte tar några år. Det har även jag nytta av som lagkamrat till dom.

”HAR TILLRÄCKLIGT BRA LAG FÖR ATT VINNA”

Nu kommer en säsong där Jesper Ollas får börja om lite grann efter att ha varit borta en säsong.
– Förväntningarna på säsongen för egen del är egentligen noll. Någonstans har jag mina drömmar och förväntningar, men jag försöker gå in med inställningen att det verkligen börjar om. Jag står på scratch.
– Klart att nummer ett är att vara hel hela säsongen, inte snack om det. Är jag bara det så vet jag att jag inte kommer åka runt och ta det lugnt. Det kommer att vara full fart hela säsongen.

Foto: Bildbyrån

Finns spel i Tre Kronor någonstans i bakhuvudet?
– Ja, såklart att det gör. Som jag sa tidigare så vet jag nu att det går, något som jag trodde var omöjligt innan. Jag hoppas att jag inte tappat så mycket, kan gasa på som jag vill och kroppen svarar på det. Klart att det då hela tiden är en fortsatt dröm att få vara med i landslaget.

Hur långt kan ”halvnya” Brynäs räcka nästa säsong?
– Nu är inte laget satt helt ännu. Vi ska ha in två killar ytterligare. Vi tappar Bill Sweatt, men vi har fått in Nick Johnson som jag tycker såg ruggigt bra ut i Växjö förra säsongen, så jag tror att vår förstakedja kan vara minst lika bra om inte bättre den här säsongen. Jag tycker att den linen tillhörde topp tre förra säsongen och var en riktigt bra leading line.
– Sedan har vi dom här unga killarna som jag pratade om. Dom kör på som fan nu på sommaren och jag skulle bli förvånad om dom inte tagit ett steg till nästa säsong. Här pratar vi ändå toppen av kullarna här i Sverige. Vi får heller inte glömma att vi även har två unga norska spelare (Mattias Nörstebö och Sondre Olden) som är ruggigt bra.
– Tar dom här killarna ett kliv samtidigt som vi har den här förstakedjan och förhoppningsvis jag kan vara med igen plus Jörgen Sundqvist och Sebastian Enterfeldt, som är rutinerade killar, så tycker jag att det ser spännande ut. Vi kommer att vara underskattade och kommer inte alls rankas högt av media, vilket inte gör oss någonting. Vi hade ett riktigt bra spel som vi avslutade förra säsongen med. Nu får vi starta med det och jag tror att bara spelet i sig kommer att vara vägvinnande.
– Vi är en liten outsider och jag ser likheter med 2012 då vi vann SM-guld och unga killar banade vägen, samtidigt som det fanns äldre spelare i (Andreas) Dackell och dom här.

Så det är inte omöjligt att vi ser Brynäs i SM-final framåt våren 2016?
– Det kommer jag alltid tro på. Sedan är det upp till media att spekulera. Vi kommer tro på det och jag tycker att vi har ett tillräckligt bra lag för att kunna vara med där.

Vad är det bästa med att bo i Gävle?
– (Skratt) Att få spela hockey i Brynäs!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch