Linus Fröberg.
Växjö Lakers HC

”Ångrar att jag gick till Färjestad från början”

ANNONS

För många kom det som en stor överraskning när Linus Fröberg, efter ett starkt slutspel 2014, fick sitt kontrakt brutet av Färjestad förra sommaren. Efter ett starkt år i Karlskoga har nu 22-åringen fått en ny SHL-chans med Växjö, där han är fast besluten att visa att Karlstad-laget gjorde fel när de dumpade honom.
– Jag har gett mig fan på att jag ska ta den här chansen, säger Fröberg till hockeysverige.se.

Han lämnade Brynäs för Färjestad 2012, då han trodde sig ha en bättre chans till SHL-spel hos värmlänningarna. Efter två års harvande med flera sejourer på lån i allsvenskan såg Linus Fröberg ut att få sitt genombrott i SM-slutspelet 2014, men i stället för ett utökat förtroende dumpades han av Karlstad-laget förra sommaren.
– Jag trodde att jag skulle få förlängt kontrakt och fler chanser efter att det gått bra i slutspelet, men i stället var jag tvungen att lämna klubben med ett år kvar på kontraktet, säger forwarden till hockeysverige.se.

Foto: Bildbyrån

Hur ser du på Färjestads agerande?
– Jag lämnade Brynäs för Färjestad just för att jag skulle få fler chanser till a-lagsspel där, men nu ångrar jag att jag gick till FBK över huvud taget. Jag tror att det hade gått bättre om jag stannat i Gävle.
– Nu hade Färjestad visserligen en del unga spelare i laget förra säsongen, men då var de väl mer eller mindre tvungna. Annars har de varit väldigt sega med att ge unga spelare chansen och det var väl därför som både Calle Andersson och Max Görtz också lämnade klubben.

Helt nattsvart var det dock inte för Fröberg när det stod klart att han i stället skulle få fortsätta karriären några mil öster om Karlstad. I Karlskoga fick 22-åringen chansen till en nystart, där han slapp flänga fram och tillbaka mellan olika klubbar som han lånades ut till.
– Det var skönt att komma till något nytt och veta att man skulle bli kvar där ett år. Att veta att man inte skulle bli utlånad, säger forwarden och fortsätter:
– Det var ett bra år i Karlskoga, där jag fick chansen att spela i alla spelformer. Det är klart att jag växte av det och jag känner själv att jag tagit steget jag ville ta.

”VILL BLI EN SPELARE VÄXJÖ KAN LUTA SIG EMOT”

Efter att han svarat för 35 poäng (8+27) på 52 matcher kom också Fröbergs belöning i form av en ny SHL-chans efter säsongen. 22-åringen har nu skrivit på ett tvåårskontrakt med svenska mästarna Växjö, som han känner ger helt andra vibbar än de han fick under sin tid i Färjestad.
– Det känns mycket bättre här. Hit kommer jag också som en a-lagsspelare och inte underifrån från ett juniorlag. Det känns som att Växjö tror på mig mer och de saker som de har sagt om mig tycker jag stämmer väldigt bra.
– Här kommer jag få chansen att spela med bra spelare och det är upp till mig att ta vara på den.

Foto: Bildbyrån

När Växjö presenterade värvningen av Fröberg uttalade sig sportchefen Henrik Evertsson om att han ser värmlänningen som en del av en framtida stomme. Efter att han representerat sex klubbar de senaste fem åren var det ord som värmde för nyförvärvet.
– Det är klart att det är riktigt roligt när man hör sånt. Jag tränar hela tiden för att bli så bra som möjligt och vill bli den bästa spelare jag bara kan tänkas att bli.
– Jag har gett mig fan på att jag ska ta den här chansen och bli den viktiga spelare som Växjö ser mig som framöver.

Ryktet som smålänningarna fått om att vara ett ”köpelag” som bara satsar på utländska spelare bidrar inte till någon oro hos Fröberg, som snarare menar att de som har den synen på Växjö är helt ute och cyklar.
– Det pratas mycket om att Växjö har så mycket utlänningar, men alla lag har det. Alla lag vill ha så bra spelare som möjligt och en svensk toppspelare som redan bevisat vad han går för i SHL kostar mer än en utländsk spelare, säger Fröberg och avslutar med sina förväntningar på den kommande vintern:
– Jag har satt upp lite egna mål om hur mycket poäng jag vill göra, men i det stora hela handlar det om att ta kliv och utvecklas som spelare. Jag vill bli en spelare som Växjö kan luta sig emot.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL