http://shop.eliteprospects.com
BB150312BB760 ÄR KRUTET TORRT? Mathias Månsson är en av veteranerna som måste kliva fram för nykomlingen Sundsvall.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

Långa stunder var Sundsvall ett självspelande piano säsongen som gick. Trots att det inte alltid såg helt vackert och briljant ut gick laget genom hela seriespelet utan en enda förlust under ordinarie tid. I kvalserien lyckades man sedan, trots att spelet bitvis svajade, nå sitt mål och lägga vantarna på en av de fyra platserna som garanterade spel i allsvenskan.
- Framför allt var Sundsvall oerhört försvarsstarkt den gångna säsongen, det producerades inte mycket framåt, men släpptes in ännu mindre bakåt, säger hockeysverige.ses allsvenska expert Mikael Mjörnberg.

Sundsvall hade ett väldigt rutinerat lag redan förra säsongen och man fortsätter på den inslagna vägen även i allsvenskan. Johan Svedberg, Christoffer Kjærgaard och Mathias Månsson, som alla är en bra bit över de 30, fortsätter att vara viktiga kuggar och dessutom ansluter meriterade Christian Söderström, 34.
– För att vara nykomling ställer Sundsvall ett förhållandevis ålderstiget lag på isen, det återstår att se hur högt gubbarna orkar hålla fanan, säger Mikael Mjörnberg, allsvensk bloggare på hockeysverige.se.

Bakom det rutinerade gardet finns emellertid ett gäng riktigt duktiga forwards och så väl back- som målvaktssida ser stark ut. Det lär bli ett försvarsstarkt Sundsvall som visar upp sig även i vinter.

Tränare: Göran Tärnlund
– Det är svårt att säga hur stort inflytande Tärnlund hade över framgångarna ifjol med tanke på att Sundsvall hela seriespelet var så förkrossande mycket skickligare än de motståndare man mötte. Men att inte ge en avancemangscoach fortsatt förtroende fanns förstås inte på kartan. Blir spännande att se hur det utvecklar sig.

Mjörnbergs tre profiler i Sundsvall:

Magnus Åkerlund.

Magnus Åkerlund
– Han var Hockeyettans i särklass bästa målvakt i fjol, han var kvalseriens i särklass bästa målvakt under våren och kommer att vara en av allsvenskans bästa målvakter i höst. Utan Åkerlund hade Sundsvall aldrig tagit sig tillbaka till finrummet.

Christoffer Persson
– När det gamla gardet såg som allra tröttast ut i våras var Persson en av dem som gick i bräschen med så väl oömt som vasst spel offensivt. Han hamnar automatiskt lite i skuggan av de större namnen i laguppställningen men är en frisk fläkt att hålla ögonen på.

Mathias Månsson
– Han blir inte yngre och han blir för all del inte heller bättre, men Månsson är en sådan där spelare som det alltid händer saker omkring, så väl positiva som negativa. Han bar ett rutinerat lass i fjol och kommer i den assisterande kaptensrollen få göra det även i år. Det kommer bli en resa att hålla ögonen på.

Mjörnbergs genombrottsman i Sundsvall:

Tony Söderman
– Två säsonger i rad har Söderman dundrat in 20+ mål för Mariestad i Hockeyettan och utvecklats till en betydligt bättre spelare än vad han var när han lämnade Mora efter säsongen 12/13. 22 år gammal är det dags för ett genombrott på högre nivå och förhoppningsvis får anfallaren med det väldiga skottet ordentligt med förtroende i sin nya klubb.

Så här går det för Sundsvall enligt Mikael Mjörnberg:
- Laget ser trött och tungrott ut vid en första anblick, men gammelgubbarnas rutin kommer att betyda en hel del i det långa loppet över en hel säsong. Det blir en plats i tabellens bottenskikt, men jag tror ändå att man blir det bästa av de två lagen i Sundsvall och i slutändan är det väl kanske allra mest det som räknas.

Kuriosa
Sundsvall/Timrå hockey var namnet på en sammanslagning mellan Sundsvall Hockey och Timrå IK mellan åren 1990 och 1992. Sedan upphörde samarbetet mellan klubbarna även om namnet Sundsvall/Timrå levde kvar ytterligare några säsonger. Första tränare i klubben var tidigare storbacken Ulf Weinstock som hade till sin hjälp Sune Bergman.

SUNDSVALL HOCKEY 2015/16

MÅLVAKTER
Magnus Åkerlund
Markus Olsson

Eric Moe.

BACKAR
Johan Svedberg
David Lidström
Mats Hansson
Eric Moe
Johan Eriksson
Tommy Enström
Tommy Stenqvist

FORWARDS
Mathias Månsson
Christoffer Persson
Tony Söderman
Emil Fahlander
Viktor Hertzberg
Mathias Karlsson
Markus Kinisjärvi
Christoffer Kjaergaard
Simon Lövgren
Joakim Mattsson
Alexander Sundqvist
Christian Söderström

COACH
Göran Tärnlund

Annons: