Hanna Olsson.
Nyheter

Härdades med killarna – nu tar 16-åringen Riksserien med storm: ”Största talangen vi har”

ANNONS

Supertalangerna har lyst med sin frånvaro i svensk ishockey de senaste åren. Djurgårdens Hanna Olsson är det stora undantaget. Blott 16 år gammal håller hon på att etablera sig som en av Riksseriens stora stjärnor. Mycket tack vare att hon härdats med spel bland killarna.
– Hon är tuff och frän i spelet eftersom hon har spelat mycket med killar under hela sin uppväxt. Hon har helt enkelt varit tvungen att ta för sig för att kunna vara med i spelet, säger förbundskaptenen Leif Boork till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hanna Olsson brukar pekas ut som Sveriges mest lovande forward. Förra säsongen spelade hon mestadels med killar i SH84 utanför Göteborg, men valde under slutet av säsongen att ansluta till Djurgården i division 1.

Som bekant hade Djurgården inga som helst problem att ta sig upp i Riksserien och efter sex spelade matcher ligger skärgårdstjejen nu trea i poängligan (5+5) efter sina lagkompisar Andrea Dalen (9+5) och Tina Enström (1+10).
– Det har funkat bra och vår kedja har hittat varandra väldigt bra. Givetvis är det kul att göra poäng, men det viktigaste är att laget tar tre poäng i varje match, säger Hanna Olsson när hockeysverige.se träffar henne i ett omklädningsrum på Hovet strax innan hon ska på videogenomgång av senaste matchen.

Hanna Olsson spelade i Riksserien för två säsonger sedan, men då för Linköping. En viss skillnad på kvalitén i serien upplever hon nu då man utökat serien till tio lag.
– Det är svårt att svara på frågan så kort inpå, men absolut tycker jag att det på pappret är det flera lag som är bättre än vad det var för två säsonger sedan. Det är också svårt i dag att säga vilka som ska vinna och även utse favoriter. Lägstanivån har blivit bättre.

Förra säsongen spelade du mestadels med grabbar, men känner du redan efter fyra matcher i Riksserien att du hittat tillbaka till spelet i damhockeyn?
– Ja, det tycker jag. Skillnaden i min spelstil med grabbarna kontra damhockeyn är inte jättestor. Jag är inte den som, när jag spelar med grabbarna, försöker gå in och tackla någon. Jag försöker spela mitt spel, göra det jag är bra på och bidra med det.

Är det någonting som du tvingats ändra på då du kom tillbaka till Riksserien?
– Nej, utan det handlar mer om att man med damerna vågar hålla i pucken någon sekund extra mot vad man vågar göra med killarna eftersom det smäller där om man titta ner pucken.

Vad är roligast, att spela med grabbar eller tjejer?
– Svår fråga eftersom det år två olika saker, men jag gillar damhockeyns finlir och grabbarnas tuffhet.


Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

”DEN STÖRSTA TALANGEN VI HAR I DAG”

Leif Boork.

Leif Boork är svensk förbundskapten och var den som plockade ut Hanna Olsson till att spela VM i Malmö tidigare i våras. Hockeysverige.se bad ”Boorken” ge sin syn på hockeyspelaren Hanna Olsson.
– Talangmässigt offensivt, som individuell spelare, är hon kanske den största talangen vi har i dag i svensk hockey. Det hon har kvar att lära är helheten i spelet, alltså det defensiva jobbet och spelet utan puck. Inte utan puck när egna laget har pucken för då tycker jag att hon rör sig förhållandevis bra. Däremot i markerings- och positionsspelet när motståndarna har puck. Hon är på god väg samtidigt som hon vet om det.

Leif Boork fortsätter med att berätta hur han ser på hennes offensiva talang.
– För det första är hon ganska tuff och frän i spelet. Hon tar sig fram och tar för sig på trånga ytor. Det här tror jag beror på att Hanna har spelat mycket med killar under hela sin uppväxt. Hon har helt enkelt varit tvungen att ta för sig för att kunna vara med i spelet.
– Sedan har Hanna Olsson en beslutsamhet som person. Hon har bestämt sig för att bli jäkligt bra i hockey.
– Hon har ett internationellt snitt på sitt spel. Just genom hennes fränhet och förmåga att ta för sig samtidigt som hon har en respektlöshet på ett bra sätt. Dessutom är hon smart och fräck när hon spelar.

Hanna, hur föddes det här fysiska och orädda spelet i dig som Leif Boork talar om?
– Jag tror att jag alltid varit en riktig vinnarskalle och verkligen velat att laget ska vinna. Det kommer mycket från grabbarna eftersom vi hade mycket vilja i det laget. Sedan har det där hängt i.

Utvecklades ditt fysiska spel mycket under åren med killar?
– Ja, absolut. Det handlar om det här med att hålla uppe blicken, men även att ta hårda smällar. Då blir man också starkare och smartare.

Har du upplevt situationer i damhockeyn där du gärna velat dela ut en tackling fast du inte fått det?
– Nja, både och. Ibland tänker man att hade det där varit killhockey så hade det nog smällt där.


Foto: Ronnie Rönnkvist

SIKTAR PÅ COLLEGESPEL – MED SVENSKEN SOM TRÄNARE

Leif Boork sa också att Hanna Olsson måste utveckla defensiven. Det är också 16-åringen från Hälsö väl medveten om.
– Jag kommer från ett grabblag där det kanske inte var så mycket taktik samtidigt som jag är ganska ung. Jag hoppas att det defensiva spelet kommer med åren.
– Samtidigt vill jag fortsätta att bygga på min offensiv också, men även bättra på defensiven för att bli en ännu mer komplett spelare.

Kan du själv peka på vad du saknar i det defensiva spelet?
– Att försöka hålla positionerna i egen zon bättre och veta i vilka lägen som är rätt att gå i offensiven. Det är mer sådana beslut som jag måste bli bättre på att avväga.

Använder Leif Boork dig på ett annat sätt än hur du används i Djurgården?
– Det är olika tränare och kanske även olika syn på hockey. Klart att nivåns höjs i landslaget eftersom det är dom bästa spelarna i Sverige som spelar där. Men jag skulle nog säga att Leffe använder mig på samma sätt som Jared (Cipparone) gör här i Djurgården. 

För Hanna Olsson är det en lång och inte minst rolig säsong. Vid sidan av Djurgården lockar även VM-spel i Kanada framåt vårkanten.
– Det är såklart en dröm man har att få komma med dit. Samma sak var det förra säsongen med VM i Malmö, men samtidigt är det tufft att ta en plats i truppen. Först har vi JVM som också spelas i Kanada. Det är ett mål jag har på vägen innan riktiga VM.

Nu får du eventuellt chansen att spela två VM-turneringar i Kanada, har du spelat hockey i Kanada tidigare?
– Vi har varit där med mitt grabblag, SH84, Skärgården, som avslutning innan vi splittrades. Då åkte vi över och spelade lite matcher. Det märktes verkligen att man andades hockey där. Man kunde inte ens ta två steg utanför flygplatsen innan dom frågade om vi spelade hockey och vilka vi skulle spela mot.

Fick du någon speciell uppmärksamhet i Kanada som tjej i ett lag med bara grabbar?
– Det var lite så eftersom det i Kanada är tjejlag hela vägen från 12, 13, 14 år. Därför fick jag också frågor om varför jag var med i grabblaget. Det var bara att förklara att det inte finns så unga tjejlag i Sverige. 
– Men dom såg inte det som att det skulle vara något konstigt, utan mer att det var fräckt.

Hanna Olsson har också själv i planerna att så småningom åka över för att plugga och spela hockey på college.
– Jo, så är det. Samtidigt vet jag att Riksserien är en väldigt bra serie. Nu är jag bara 16 år så först ska jag gå klart gymnasiet här, men sedan ska jag faktiskt över på college. Det är så som det ser ut nu och jag har anmält mig till North Dakota. Jag och Peter (Elander) har haft kontakt om det ganska länge.

Du kommer från Hälsö i Göteborgs skärgård, hur vaknade hockeyintresset hos dig där?
– Pappa är intresserad. Sedan skickade Öckerö Kommun ut en kallelse till alla som är födda ett visst år och vi är inte så många där, skrattar Hanna Olsson och fortsätter:
– Man får faktiskt utrustning där första året. Sedan har jag alltid gillat att tävla, fart, fläkt och lagsport. Jag spelade fotboll fram till det jag var tio år, men var det hockeyträning samtidigt som det var fotbollsmatch så valde jag alltid hockeyn. Hockeyn har alltid varit min sport, avslutar Hanna Olsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL