Bill Daly.
Nyheter

NHL erkänner – ökat problem med kokain bland spelarna

ANNONS

Det senaste dryga året har NHL hamnat i blåsväder efter flera uppmärksammade drogrelaterade incidenter där ligans spelare varit inblandade. Nu erkänner ligans vice kommissionär Bill Daly att ligan har ett ökande problem med kokainanvändning bland sina spelare.
– Antalet positiva tester är fler än de varit under tidigare år, och det går uppåt, säger han till TSN.

– I NHL finns det jättemycket kokain. Det finns säkert i AHL också men jag har inte sett något, ingen lagkompis vad jag vet.

När förre Modo- och Södertäljebacken Viktor Lööv i en intervju med Länstidningen Södertälje berättade om att kokain var vanligt bland spelare i Nordamerika var det många som höjde på ögonbrynen. Men nu avslöjar TSN i en stor granskning att Lööv på inget sätt var fel ute – kokainanvändningen ökar bland spelarna i NHL.
– Antalet positiva tester är fler än de varit under tidigare år, och det går uppåt. Men jag skulle inte säga att det är en kris på något sätt. Vad jag skulle säga är att droger som kokain går i cykler, och just nu är vi i en cykel där kokain är en drog som är ”inne”, säger Bill Daly, ligans vice kommissionär, till TSN.

Varje år testas samtliga spelare i ligan för olika dopningssubstanser minst två gånger, en gång under träningslägret och en gång under grundserien. Dessutom utför ligan slumpmässiga tester på spelare. Totalt utförs ungefär 2 400 tester varje år. Men eftersom kokain, och andra rekreationella droger, inte är med på ligans lista över förbjudna substanser så testas inte dessa på samma sätt.

Ungefär en tredjedel av alla dopningstester som samlas in väljs slumpmässigt ut för vidare tester, där man letar efter andra droger. Men i det programmet är spelarna anonyma, vilket gör att ingen förutom de två läkarna som arbetar med det i teorin ska känna till namnet på de spelare som visar upp spår av kokain. Därför vet ligan inte exakt hur pass utbredd kokainanvändningen är, bara att den är på väg uppåt.
– Jag skulle bli chockad om vi pratar om mer än ett par dussin killar. Jag vill inte vara naiv här, men om vi pratar om mer än 20 killar skulle jag bli chockad. Men eftersom vi inte testar på ett omfattande sätt så kan jag inte säga säkert, säger Daly.

Även om Daly själv inte vill uttrycka det som något större problem är 20 spelare, om hans uppskattning stämmer, en rätt hög siffra. I en liga med 690 aktiva spelare motsvarar 20 stycken 2,9 procen. Det ligger högt över de siffror över kokainanvändare i USA och Kanada som TSN presenterar. Enligt de siffrorna använder 0,6 procent av invånarna i USA kokain, och 1,1 procent av invånarna i Kanada.

FLERA UPPMÄRKSAMMADE FALL

NHL har det senaste dryga året fått uppmärksamhet efter ett antal drogrelaterade incidenter. Både Ryan Malone och Jarret Stoll har arresterats av polis för, bland annat, innehav av kokain. Så sent som för några månader sedan arresterades också Mike Richards vid den kanadensiska gränsen för innehav av oxikodon, en kraftig smärtstillande substans. Spelare som döms för drogrelaterade brott hamnar automatiskt i ligans behandlingsprogram för substansmissbruk. Så sent som i natt kom nyheten att Montréals nyförvärv Zack Kassian tvingats in i steg 2 av det programmet och stängts av från spel, efter en bilolycka tidigt på söndagsmorgonen. Exakt vad olyckan berodde på är ännu oklar – och Kassian sägs inte ha varit förare – men att det offentliggjordes och att han hamnade i steg 2 kan vara ett tecken på att han redan ingick i behandlingsprogrammet.
– Läkarna bestämmer hur länge du är med i programmet. Det kan vara för evigt. Du kan spela medan du ingår i programmet. Din klubb kanske inte ens vet att du är med. Men om du bryter mot villkoren i ditt behandlingskontrakt får ligan och NHLPA reda på det, eftersom det kräver bestraffning, säger Bill Daly.

Läkarna som testar spelarnas dopningstester för rekreationella droger kan bryta anonymiteten om de hittar ”farligt höga” nivåer av kokain, och kontakta spelarna för att fråga om de behöver hjälp. Men eftersom kokain inte finns med på listan över förbjudna substanser har varken ligan eller klubbarna rätt att få veta om en spelare testat positivt – därav möjligheten att ingå i programmet utan att din klubb vet om det. Charles Yesalis, professor på Penn State University och dopningsexpert, säger dock till TSN att han tycker att kokain bör hamna på NHL:s förbjudna lista.
– Kokain är en stimulantia, som amfetaminer, och används för att öka mod, och aggressivitet. Hockey är ett spel där det skulle vara en fördel. Är jag förvånad? Absolut inte. Det är inte en mjukissport. Du behöver väldigt aggressiva män på isen, säger han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch