Filip Gustavsson.Foto: Bildbyrån

Att målvakter spelar i SHL innan de fyllt 18 år hör definitivt inte till vanligheterna. Imorgon när Luleå möter HV71 blir Filip Gustavsson den yngsta målvakten genom tiderna att starta en match i SHL/Elitserien och den blott sjunde att få sin första start innan 18 års ålder.
– Det skall bli jätteroligt att få testa på seniorhockey redan nu. Så att man kan få en försmak på hur det kommer kunna vara längre fram i hockeykarriären, säger ynglingen till Luleås hemsida.

Han har fått göra några matcher på bänken den här säsongen, men mot HV71 imorgon blir Luleås Filip Gustavsson den första målvakten född 1998 som kliver in och spelar i SHL.
Och inte nog med det. Han blir också den yngsta målvakten någonsin att starta en match i SHL eller det som tidigare hette Elitserien.

Tidigare är det bara sex målvakter som startat SHL-matcher innan de fyllt 18 år. Det handlar om Ulf Nilsson i Skellefteå säsongen 82/83, Sam Lindståhl i Södertälje 84/85, Fredrik Andersson i Modo 85/86, Johan Asplund i Brynäs 98/99, Andro Michel i Färjestad 07/08 och Marcus Högberg 11/12.
Lindståhl är den som fram till 16.00 imorgon har rekordet. Han var 17 år, fem månader och elva dagar när han gjorde sin debut för Södertälje mot Hammarby 1984.
Gustavsson blir 17 år, fem månader och sju dagar imorgon.

17-åringen, som vann TV-Pucken och utsågs till dess bästa målvakt 2013, kom till Luleå från Skellefteå 2014 och har varit 98:ornas givna förstamålvakt under sina två och ett halvt första år som landslagsspelare och det är inte speciellt vanligt förekommande att U18-målvakter överhuvudtaget får speltid i SHL. Under 2000-talet har det bara hänt sju gånger tidigare, med Felix Sandström i Brynäs och Adam Werner ifjol som det senaste exemplen.
– Det skall bli jätteroligt att få testa på seniorhockey redan nu. Så att man kan få en försmak på hur det kommer kunna vara längre fram i hockeykarriären. Dessutom passar det jättebra utifrån att jag kommer spela U18-VM senare under säsongen och där kommer jag i princip bara att ställas emot spelare som redan spelar seniorhockey, säger Gustavsson till Luleås hemsida.

3 thoughts on “17-åring står för Luleå imorgon – slår 31-årigt SHL-rekord

  1. Pingback: Jégkorongblog » 31 éves rekordot döntött meg Filip Gustafsson

    • Vilken match har han startat vid yngre ålder än Filip Gustavsson? Den enda match han spelat i Elitserien innan han ens fyllde 18 är ju den matchen mot Djurgården där han hoppade in i andra perioden. Hade Lunner varit den yngsta som startat en match i ligan, så hade jag inte skrivit en text om att Gustavsson är den yngsta. Jag är inte Aftonbladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *