Mark Owuya
SHL

Mark Owuya talar ut efter den tuffa tiden: ”Finns de som har ljugit och förtalat mig”

ANNONS

Han anklagades för att inte ha genomfört ett dopingprov på rätt sätt och skulle stängas av i ett år. Men Mark Owuya överklagade domen och blev helt friad. Nu bryter han tystnaden i en intervju med hockeysverige.se och berättar om den tuffa tiden och lögnerna han anser sig ha drabbats av.
– Det finns olika medier som har rakt av ljugit och förtalat mig. Tyvärr är det inte lätt att bedriva processer mot dessa när dom ljuger. Den delen har varit väldigt orättvis på alla sätt, säger Owuya till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var i juli 2014 som Mark Owuya stängdes av från all hockey i ett år. Anledningen var att målvakten, som då representerade Luleå, inte skulle ha genomfört ett dopingprov på korrekt sätt i samband med en träning.

Efter en överklagan friades Owuya från anklagelserna och kunde återgå till träning igen. Något mer spel i Luleå blev det emellertid inte. Under tiden som han var avstängd hade klubben värvat Daniel Larsson från AIK och med även Joel Lassinantti under kontrakt blev det en målvakt för mycket i klubben. Owuya valde i stället att flytta till KHL för spel med Medvescak Zagreb i KHL.

I dag saknar Owuya klubbadress och hockeysverige.se valde därför att åka in till Vasastan i Stockholm för att prata om den jobbiga tiden i samband med avstängningen samt hans framtid som spelare.
– Nu jag klubblös, så är det något lag som vill vinna fler matcher så finns jag ju här, säger Mark Owuya med ett snett leende.
– Jag hade en bra säsong med Luleå i SHL (2013/14) och en helt okej säsong i Zagreb i fjol. Klart att jag hade velat spela bättre, men jag tycker ändå att jag gjorde det okej med tanke på hur matcherna såg ut där.

Tror du att intresset kring Mark Owuya som person och målvakt har påverkats av regelbrottsanklagelserna?
– Det är en ganska intressant fråga med tanke på att jag har presterat bra på bra nivåer. I SHL har jag exempelvis alltid haft bra statistik. Lägger jag ihop serie- och slutspelsmatcher där så har jag en otroligt bra statistik.
– Jag kommer ändå från KHL som är världens näst bästa liga. Klart att det då är lite underligt att jag inte lyckas få det kontrakt som jag vill. Sedan är det saker under förhandling nu, vilket är positivt, men jag hade gärna haft något klart tidigare.

Hur har avstängningen påverkat dig?
– Det här har så klart förstört väldigt mycket för mig. Framför allt eftersom många mediakanaler har ljugit.

Utveckla det.
– Det finns olika medier som har rakt av ljugit och förtalat mig. Tyvärr är det inte lätt att bedriva processer mot dessa när dom ljuger. Den delen har varit väldigt orättvis på alla sätt.
– Jag tror ändå, ironiskt nog, att det har stärkt mig som person eftersom jag måste stå emot och kämpa för det som jag tycker är rätt. På så vis har jag ändå stärkts i det jag står för. Det har till och med gått så långt att man har pratat om att jag skulle hålla på med droger. Det är märkligt eftersom jag aldrig har provat något sådant och heller inte dricker alkohol. Givetvis skadar sådana här rykten mig som person.
– Sedan har jag fått jobba hårt för att komma tillbaka. Jag har nog växt både som målvakt och människa, men framför allt har händelsen i sig fått mig att växa som människa främst.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”DET DRABBADE MIG EKONOMISKT OCKSÅ”

Vad var det tuffaste i media när det blåste som värst?
– Det tuffaste är, som jag sa, när man ljuger om mig. Man säger saker som inte är sanna och du har inte rätten att förtala folk. Av någon anledning kommer man undan med det ändå…

Owuya tystnar en stund innan han fortsätter:
– Generellt tycker jag att vi har ett bra samhälle där vi försöker bringa så mycket rättvisa som möjligt. Då är det trist när sådana här klara och tydliga lögner kan gå förbi helt ostraffat. Det har inte bara hänt mig utan även många andra också.

Du låter både förbannad och besviken samtidigt.
– Ja, klart man blir det. Det är svårt att säga något annan när jag råkat ut för en sådan sak och det på det sätt som det påverkat mig.
– Nu kan jag inte säga att det påverkar mig längre och jag tror inte just den biten påverkar lagen som vill sajna mig. Om jag var oklar med det tidigare så vill jag verkligen klargöra att det antagligen inte har med saken att göra. Det finns faktiskt folk som varit avstängda två år efter att verkligen har tagit preparat men som kommer tillbaka och får kontrakt direkt.
– Värre var att jag kanske hade väldigt bra kontraktsförslag vid den tidpunkten så det drabbade mig ekonomiskt också. Att det går att få göra så utan att det blir några konsekvenser är väldigt tråkigt.

Är det många klubbar på resans gång som visat intresse över att få ditt namn på ett kontrakt?
– Det har varit många klubbar som visat intresse, men det är oftast så när man är kontraktslös att det dyker upp vissa saker, kortvariga kontrakt och så vidare. Det gäller då att handla fort innan det rinner ut i sanden.
– Trots flera intressen har det inte blivit så att jag sajnat ännu, men samtidigt vill jag givetvis också vara på rätt nivå. Jag menar att vissa nivåer hade jag kunna ta direkt, men jag vet samtidigt vad jag klarar av och vilken nivå jag vill spela på.

Har du under den här resan från avstängningen fram till i dag känt att nu packar jag ihop trunken och slutar med hockey?
– Aldrig! Hockey är mitt liv och det jag brinner för. Jag har andra saker som jag också tycker är roligt, men det som är bra med hockey är att du kan spela men ändå ha mycket tid över till annat. Att jag skulle skita i hockeyn… Jag kan inte ens föreställa mig att ha det på listan. Jag får nästan säga att det var en dum fråga, skrattar Owuya.

Du är positiv som person, hur mycket har det hjälpt dig igenom den här resan?
– Det är nog vad som hjälpt mig mest. Jag är en väldigt positiv person, men jag är också en person som vill att saker ska vara rätt och rättvist för alla både i laget och vid sidan av. I ett lag hoppas jag också att det innebär att när jag jobbar hårt och är positiv vill jag att det ska smittar av sig till andra killarna i laget. Det är en rättvisa i sig att alla jobbar lika hårt och sprider en positiv energi.


Foto: All Over Press

TRIVDES I KROATIEN

Efter tråkigheterna som Mark Owuya var med om inför sin andra säsong i Luleå var det givetvis stor lycka när han fick ställa sig i Zagrebs kasse.
– Jag klev först på isen uppe i Luleå och bänkade också där några matcher. Generellt så tycker jag att det var fantastiskt roligt uppe i Luleå. Precis som jag har sagt tidigare så är det en otroligt bra miljö att utvecklas och vara i. Man mår väldigt bra när man är i där.
– Att komma tillbaka och träna var väldigt roligt. Att sedan få komma till Zagreb och träna där… Alltså, det är sådant man tränar och spelar för.
– För mig finns det inget roligare än att vara på isen och spela hockey, så är det bara. Det kanske låter klyschigt, men det är verkligen så otroligt kul varje dag som man tränar. Så känner jag och jag tror också det är anledningen till att jag hela tiden utvecklas.

Det blev 13 matcher i Medvescak Zagreb under förra säsongen innan han lämnade klubben.
– Zagreb som stad är otroligt fin och härlig . Jag stannade där hela sommaren eftersom jag tycker att det var så härligt i Kroatien. Det blev nästan som ett andra hem, samtidigt blev Luleå och Toronto också som ett andra hem när jag spelade där, skrattar Owuya.
– Jag vet inte om det har att göra med att jag trivs var jag än åker, men någonting med Zagreb gjorde det speciellt. Jag fick många nya vänner där och det kändes väldigt positivt som stad.

Hur upplevde du KHL som liga?
– KHL som liga var nog den roligaste jag varit med om att spela i under min karriär. Man flög till många olika ställen. Jag menar hur många har varit i Kazakstan och Vitryssland?
– Min mor är ryska, men jag hade inte varit där tidigare. Jag har alltid tyckt det är väldigt trist att många målar upp en väldigt negativ bild av Ryssland och människorna som bor där. Jag tycker inte att man ska uttala sig om hur ryska folket är om man inte vet. Själv har jag alltid varit övertygad om att folk är folk oavsett var man bor. Uppfattningen jag fick i Ryssland var att folk är trevliga och sociala. Människorna där är precis som alla andra människor.
– Frågar man någon på gatan om vägen så slutar det ofta med att man går och pratar med den personen på vägen eftersom han eller hon ska åt samma håll. Människor där är intresserade av var man är ifrån helt enkelt.
– Ryssland som land, alltså det är klart att det är skillnad på var man är någonstans, det tror jag att man ska ha klart för sig. Men att många försöker måla upp det som något negativt tycker inte jag är rättvist.

Det låter som du kan tänka dig att spela i KHL igen?
– Ja, jättegärna. Det finns inget hellre jag skulle göra förutom att spela i NHL.

Tiden i Zagreb har också gett en bitter eftersmak för den 26-åriga målvakten från Hägersten.
– Det är tråkigt och den negativa delen eftersom klubben inte har betalat spelarna som var där förra säsongen, men man har börjat betala dom nya. Jag tycker framför allt att det är tråkigt att man kan starta säsongen utan att göra rätt för sig eftersom klubbarna då kan sätta det i system.
– Vi spelare har inte bestämt vad vi ska ta till för åtgärder eller hur vi ska gå vidare. Faktumet kvarstår att vi än så länge inte har fått betalt.

Det är slutet av november nu, Mark, börjar du känna en stress över att inte ha klart med någon klubb ännu?
– Jag vet att jag alltid levererar när jag sajnar något. Jag känner mig otroligt bra i kroppen och är på is minst fem gånger i veckan med Mälarhöjden/Bredäng. Nu tränar jag med målvaktstränaren Johan Ruud. Han har inte varit med något proffslag än så länge, men han kommer nog dyka upp i ett snart. En otroligt bra och smart målvaktstränare som är villig att lära sig nya saker. Det är otroligt kul att han varit med och utveckla mig till en bättre målvakt.
– Givetvis vill jag hellre ha en klubb klar i går än i morgon. När jag kom in för två säsonger i Luleå vann jag sex matcher i rad. I Zagreb, när jag kom in, vann jag tre matcher i rad så fort jag började spela. Jag vet att jag kan leverera så fort jag får chansen.
– Självklart vill jag spela så mycket matcher som möjligt, men ju längre säsongen går ju färre matcher blir det.

Tills vidare stöttar Mark Owuya tillsammans med bland andra Andreas Holmqvist, Jens Karlsson och Douglas Murray företaget Deelio.
– Det är skönt eftersom jag får mycket fritid och då inte bara sitter hemma och häckar.  Man kan säga att det är som en köp- och säljsajt för sportprylar. Det är ett företag som vill hjälpa människor att kunna idrotta billigare och ibland till och med gratis.

Det finns en speciell anledning till att Owuya brinner för just det här företaget.
– Jag har en historia där min morsa egentligen inte hade råd att låta mig och min brorsa (Sebastian Owuya) spela hockey. Hon lyckades till slut få loss något lån för att vi skulle kunna spela. Det var många familjer som hade det bättre ställt än vad vi hade men ändå inte hade råd att låta sina barn spela för att det är en dyr sport. Det här har blivit ett stort problem i hockeyn, men även inom idrotten generellt.
– Därför var det en ”no brainer” när Jens kontaktade mig tillsammans med Andreas Holmqvist. Vi har många idéer kring hur man ska kunna spela hockey eller idrotta billigt. Det här är något som inte finns, men jag tror verkligen behövs.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan