Per Kenttä .
Nyheter

Berättar om tuffa situationen i Asplöven: ”Måste ha en och en halv månads finansiering till”

ANNONS

Den ekonomiska sitsen är tuff för Asplöven. För att över huvud taget kunna genomföra den kommande kvalserien behöver man samla in en miljon kronor. Per Kenttä, klubbdirektör och tränare i klubben, medger att läget är svårt.
– Det är jättetufft att få ihop det ekonomiskt. Vi får sätta oss ner och ta en funderare och göra om, så att säga, tänket och kostnadsbiten, säger han till hockeysverige.se.

I går lät Asplöven meddela att laget riskerar att inte kunna delta i kommande kvalserie på grund av ekonomiska orsaker. Man vädjade till sponsorer och privatpersoner att skänka pengar akut till klubben så att man åtminstone ska ha en chans att via kvalspel bli kvar i Hockeyallsvenskan.

Per Kenttä är Asplövens starke man, och agerar som både klubbdirektör och tränare för klubbens A-lag. Hockeysverige.se frågade honom hur stor den ekonomiska krisen egentligen är i Asplöven, och varför man inte lyckats bättre sportsligt den här säsongen.
– Vi har det jättetufft just nu. Framför allt handlar det om att vi inte har någon finansiering klar för kvalserien. Det beror främst på att vi har korta kontrakt. Merparten av spelartruppens kontrakt är skrivna på sju månader eller dag för dag. Det innebär att vi måste ha en och en halv månads finansiering till plus att det tillkommer fem resor. Sedan är den tunga biten materialet som måste finansieras för tio matcher till.

Som läget är idag, vad innebär det konkret för kvalserien och framtiden?
– Om vi inte får in pengarna som vi behöver så hotas vi av att inte kunna ställa upp i kvalserien. Jag varken tror eller hoppas att det ska behöva hända. Vi har redan fått positiva vibbar från allmänhet och företag. Vi hoppas att det löser sig.

Hur mycket pengar är det som måste komma in för att ni ska klara kvalserien ekonomiskt?
– Vi behöver att få in en dryg miljon för att klara säsongen.

Har Asplöven råd att spela kvar i Hockeyallsvenskan ytterligare en säsong med tanke på att ni dansar på en så pass slak lina ekonomiskt?
– Det är jättetufft att få ihop det ekonomiskt. Vi får sätta oss ner och ta en funderare och göra om, så att säga, tänket och kostnadsbiten.
– Jag tror absolut att det finns förutsättningar att spela allsvensk hockey i Haparanda. Jag är även fast övertygad om att Norrbotten behöver ett lag bakom Luleå Hockey. Om både vi och Sundsvall skulle falla ur har vi bara Timrå och Björklöven norr om Mora som är med i Hockeyallsvenskan. Det vore tragiskt för svensk hockey.

Hur stort är intresset för Asplöven och hockey i Haparanda just nu?
– Just nu är det så att när vi inte rosat marknaden sportsligt så går intresset ner. Intresset har inte varit lika bra som under våra tre första säsonger, men det är försåtligt när vi ligger där vi ligger i tabellen. Jag hoppas att publiken hittar tillbaka och att vi kan få det stöd vi har haft tidigare.

Vad är det som gör att ni inte kommer upp i samma nivå hockeymässigt som ni gjort under senaste säsongerna?
– Vi har inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Tabellen ljuger inte efter 49 omgångar. Framförallt har vi inte lyckats knyta ihop säcken i ett flertal av våra matcher. Vi har tappat ledningar och så vidare. Sådant sätter sig mentalt.
– Mot slutet har vi spelat mycket bättre än tidigare och det känns som att vi jobbar i rätt riktning.

SVÅRT ATT ERSÄTTA NYCKELSPELARE

I en intervju med hockeysverige.se förra veckan sa Harald Lückner följande om varför inte Asplöven lyckats fullt ut den här säsongen: ”Asplöven har naturligtvis en bra chans i kvalet, men de har inte spelare som (John) Henrion, (Jacob) Lagacé och de här spetsspelarna längre som kan gå in och avgöra matcher. Asplöven är lite halvtrubbiga.” Per Kenttä håller med om att man inte har lyckats ersätta förra årets succéspelare.
– Vi visste att det skulle vara jättesvårt och tufft att ersätta Jacob och John. Vi har klarat oss andra säsonger när vi inte har haft dem med. Då har istället andra klivit fram och fått sina genombrott. Det kanske vi inte har haft den här säsongen.
– Framför allt är det lagmässigt som jag inte tycker att vi har fått ihop det. Jag tycker ändå att det blivit bättre på slutet och vi kan mycket bättre än vad tabellen visar. Jag är oerhört besviken över att vi har hamnat i den sitsen som vi har gjort.

Är det en tuff situation att veta att säsong efter säsong, då spelare förädlats hos er, att ni med all säkerhet blir av med dem redan säsongen därpå?
– Det är så det fungerar i näringskedjan. Vi förstår vår plats där vi är en språngbräda till SHL. Jag har inga problem med den biten. Vi ska förädla unga talanger så de kan ta nästa steg till SHL. Det har varit en del av det vi har jobbat med under de senaste fyra säsongerna, men självklart är det tufft och jobbigt eftersom vi får börja om på en ny kula varje säsong.

Ni är klara för kvalserien redan, men har ändå visat bra form i de senaste tre matcherna mot AIK, Sundsvall och inte minst Västerås. Vad vill du se av laget i de sista omgångarna av Hockeyallsvenskan?
– Att vi fortsätter på den inslagna vägen så vi får ett vägvinnande spel med oss in i kvalserien. Kan vi hota lagen i Hockeyallsvenskan och vinna matcher där så vet vi att vi kan komma in med ett gott självförtroende till kvalet.
– Lagen där är inte bättre än lagen i Hockeyallsvenskan. Fungerar spelet där så kommer det fungera i en kvalserie också.

Hur mycket oroar du dig för kvalserien?
– Just nu, ingenting. Nu håller vi på att förbereda oss både mentalt och fysiskt så vi är redo då pucken ska släppas i första omgången. Då kommer jag säkert vara nervös, men det är då som man måste kliva fram som både ledare och spelare och visa att man är bäst när det gäller.

Vilka ser du som de tuffaste utmanarna?
– Västervik har sett bra ut i matcherna jag har sett. Sedan tror jag att Sundsvall kan ta ett kliv till. De har varit klara en längre tid för kvalserien och har kunnat jobba mot den. Sundsvall kan bli obehagliga.
– Sedan får vi se vilka lag som ansluter från Division 1. Södertälje och Troja är nog favoriter att ta sig dit.

Finns det en risk för att Asplöven dansat klart i Hockeyallsvenskan nu?
– Absolut inte, vi ska dansa länge till.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL