John Norman.
Skellefteå AIK

Normans lyft – ett resultat av Skellefteås kultur: ”Här får man misslyckas”

ANNONS

Skellefteå är svensk hockeys dominant nummer ett de senaste åren, vilket till stor del beror på att man alltid tycks få ut det bästa ur varje individ. Många spelare har lyft sig till nya höjder hos de trefaldiga svenska mästarna. John Norman är en av dem.
– Här får man misslyckas utan att bänkas, förklarar landslagsforwarden framgångsreceptet.

John Norman är en av de enskilt största positiva överraskningarna i svensk hockey den här säsongen. Nog för att man kunde skymta potentialen hos Skellefteå-forwarden redan tidigare, men få hade nog förväntat sig att han skulle dominera på det sättet han gjort i år. Efter att han på sina fyra första år i SHL svarat för som mest 17 poäng under en säsong har han redan samlat på sig 39 poäng den här vintern.
– Det har känts bra såklart. Varje år har jag tagit små steg framåt och i år har det verkligen märkts. Jag har fått mer speltid, vilket lett till bättre självförtroende och sedan blir det som en positiv spiral, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

Under sina tre år i Västerbotten har stockholmaren gått från att vara en rollspelare i de lägre formationerna till att bli en landslagsforward. En utveckling som är remarkabel. Samtidigt är Norman bara en i mängden av spelare som gjort en liknande resa i Skellefteå, som tycks ha en sällsynt förmåga att alltid få ut det bästa ur varje enskild individ.
– Här tror man på unga spelare och det spelar självklart en viktig roll i att många slår igenom här. Men den absolut viktigaste anledningen till att många tar ett steg till i Skellefteå är att här får man misslyckas utan att bänkas. Här uppmanas man att våga spela sitt spel fullt ut, säger genombrottsmannen.
– Vi tränar otroligt hårt, driver på varandra och tävlar hela tiden. Det är en utvecklande miljö.

Flera av de spelare som slagit igenom stort i Västerbotten de senaste åren har också lyft fram fystränaren Stefan Thomson som en nyckelperson i deras utveckling. Här stämmer också Norman in i hyllningskören.
– Han är grymt bra. Med hans träning känner man att man blir starkare och utvecklas hela tiden. Han gör ett fantastiskt jobb.
– Han har många olika upplägg och har lagt upp en träning som passar mig. Han har verkligen förbättrat helheten för mig och jag känner att jag förbättrat både min kondition och styrka mycket.

”NU ÄR DET BARA SKELLEFTEÅ SOM GÄLLER”

Foto: Bildbyrån

Med hjälp av sitt driv, sin intensitet och sitt tempofyllda spel stormar Skellefteå nu mot ännu en serieseger. Ett nytt slutspel står för dörren och efter fem raka finaler – som också resulterat i två guld – går man in i kampen om Le Mat-pokalen som klara favoriter.
– Det är klart att det är en fördel att vi har med oss erfarenheten. Vi har varit med i situationen tidigare och vet vad som krävs. Samtidigt kan man inte bara gå på rutin, utan det är hårt jobb som gäller om vi ska nå hela vägen, säger Norman.
– Det har gått bättre och bättre under säsongen. Nu ser jag fram emot det som väntar och det gäller bara att vi spelar vårt spel och tror på det vi gör.

Kan du känna att ni har ett mentalt överläge på många av lagen redan innan pucken släpps med tanke på era tidigare framgångar?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Varje match är tuff och gör vi inte jobbet kan vi förlora mot alla lag.

Norman själv sitter på ett utgående kontrakt och har rapporterats vara på gång till Djurgården nästa säsong. Att spekulationerna skulle störa honom och få honom ur rytmen inför det som komma skall är dock inget som Skellefteå-fansen behöver oroa sig över.
– Jag har mitt fokus på nuet och tar det bara match för match.
– Det är klart att det är smickrande med Djurgårdens intresse och det är alltid kul när många klubbar uppskattar det man gör, men i nuläget är det bara Skellefteå och slutspelet som gäller.

Vad är annars det viktigaste när du ska ta ett beslut om var du ska spela nästa år?
– Det är väl helheten man tänker på. Man ska kunna trivas bra utanför isen och komma till ett lag som tror på en. Vilket lag det blir får jag ta med min agent längre fram, avslutar landslagsforwarden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 april
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games