TILLBAKA I HETLUFTEN. Joel Lundqvist gjorde comeback efter en månads frånvaro i söndags.
SHL

Räddningen i Joel Lundqvists skadehelvete: ”Familjen har varit viktig där”

ANNONS

Tänk dig att du är ishockeyspelare och gör din bästa SHL-säsong någonsin i din långa karriär. Tänk dig att du når både personligt målrekord och poängrekord. Tänk dig sedan att du lagom till slutspel skadar dig och tvingas avstå matchspel i en månad. Inte så kul, va? Nu vet du hur Joel Lundqvist har haft det.
– Det har varit tungt, säger Frölundas lagkapten till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE).
Målrekordet genom SHL-karriären nådde han redan i januari när han fick in sitt 18:e mål i en match mot Rögle. Joel Lundqvist hann sedan göra ytterligare ett innan hans skavanker höll honom borta från laguppställningarna. Den 20 februari gjorde han sin sista grundseriematch.

En månad senare stod han åter på isen med sina lagkamrater efter en utmanande tid vid sidan om. Kaptensmärket fann sin sanna plats tillbaka på Åresonens bröst. I den tredje kvartsfinalmatchen i söndags gjorde Joel comeback när hans Frölunda gästades av Djurgården i Frölundaborg.
– Det kändes helt okej, med tanke på att jag inte spelat på fyra veckor, sade kaptenen till hockeysverige.se efter vinsten.
– Det har varit tungt, det är ju i slutspel och sådana här matcher man vill spela. Men jag har kunnat stötta gänget och förbereda mig på bästa sätt för att vara beredd när jag hoppar in.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”DET ÄR HELT KLART JOBBIGT ATT VARA UTANFÖR”

Att ta ett steg tillbaka från det lag man tillbringar så mycket tid på isen med kan tänkas vara svårt för vilken spelare som helst. Kanske ännu mer för en kapten. Joel Lundqvist har tagit sin fru och tre barn till hjälp för att skingra tankarna och fokusera på annat.
– Familjen har ju inte varit lika ledsna som jag har varit, de har varit ganska nöjda över att jag varit hemma. De är en viktig del för mig att kunna koppla bort, säger 34-åringen.
– Det är klart att det blir andra rutiner, man reser inte med laget på samma sätt, eller spelar och tränar ihop. Det är helt klart jobbigt att vara utanför. Familjen är viktig där, den får mig att tänka på andra saker.

I Joels frånvaro har den assisterande lagkaptenen Nicklas Lasu axlat rollen som kapten i Frölunda. Och Lundqvist har känt sig trygg i att lämna ifrån sig ansvaret.
– Nicklas är en kanonkille, verkligen. Han har skött sig exemplariskt. Han vet vad det handlar om, har bra värderingar och är en bra ”Frölundakille”. En verklig kaptensgubbe. Där har jag inte varit orolig när jag varit borta.

Hur skiljer sig era ledarstilar åt?
Vi har en hel del likheter, men jag kan nog vara lite grinigare ibland, det är inget att hymla om. Jag har några mer år på nacken, men annars är vi rätt lika. Ödmjuka killar. Tycker jag själv i alla fall…

Vad tror du det betyder för resten av gänget att ha dig tillbaka?
Det är svårt att svara på själv, men man behöver alla i ett lag. Inför en säsong värvar man ihop ett lag där alla har en roll, både på och utanför isen. Att få tillbaka killar som varit borta är viktigt oavsett vem det är, för man har sina roller. Och det är klart att som kapten har man lite extra ansvar.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”NU ÄR JAG SUGEN PÅ ATT LIRA”

Någon som är glad att ha tillbaka sin kapten är Frölundas forward Mats Rosseli Olsen som tillbringat mycket tid i samma kedja som sin ledare.
– Inget ont om Lasu, han har klarat sig bra. Men Joel har ju varit kapten så länge jag varit här och han har något speciellt, hur han är och hur han får med sig gubbarna. Det är alltid av stor betydelse att ha kaptenen med i laget. Det är skönt att ha honom tillbaka, säger norrmannen.

I kväll spelas den fjärde matchen i kvartsfinalserien mellan Frölunda och Djurgården. Förra gången Frölunda gästade stockholmarna på Hovet blev det förlust med 3-1 för göteborgarna. Och trots att de efter söndagens vinst leder med 2-1 i matcher är kapten Lundqvist fortfarande en bra bit ifrån avancemang i slutspelet.
– Det är bara att nollställa. Det är en ny match, det kommer bli tajt igen. Det är så det ska vara i ett slutspel.

Vad blir viktigast för er i tisdagens match på Hovet?
Att spela med stort tålamod. Jag tycker de (Djurgården) börjar matcherna bra och sen tar vi över bra. Men vi måste spela vårt spel. Ibland kan det bli att vi faller in i deras sätt, att dumpa och annat de gillar att göra. Men de ska få köra sitt så kör vi vårt. Och gör vi det så ska vi ta det här.

Joel hade en istid på 11:29 under sin comeback-match i söndags. Han och tränaren Roger Rönnberg hade bestämt redan innan att han inte skulle spela någon maxtid. Det återstår att se om han håller sig på samma siffror ikväll. Han har saknat spelet. Men han hoppas att hans frånvaro gjort honom starkare.
– Jag har fyllda depåer. Nu är jag sugen på att lira, säger Joel Lundqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch