David Ullström
SHL

Ullström håller dörren öppen för HV71: ”Finns såklart en trygghet hemma”

ANNONS

Han har avverkat fyra klubbar på tre säsonger, och nu återstår det att se vilken klubb som lägger vantarna på David Ullström nästa säsong. En flytt hem till HV71 lockar, men det kan lika väl bli en fortsättning utomlands.
– Det finns såklart en trygghet hemma, med kompisar och familjen. Men å andra sidan har jag trivts väldigt bra ute i världen också, säger han till hockeysverige.se.

Han har just avslutat sin sjätte säsong utomlands, och nu är frågan var David Ullström tar vägen härnäst. Efter tre säsonger, och fyra klubbar, i KHL medger den Tre Kronor-meriterade forwarden att det finns en viss längtan hem till Jönköping.
– Det gör det alltid. Det finns såklart en trygghet hemma, med kompisar och familj och allt sånt. Men å andra sidan har jag trivs väldigt bra ute i världen också. Jag gillar att träffa nya människor och lära mig om nya kulturer. Jag kommer hem på somrarna och tränar, så jag får ändå tre, fyra månader i Jönköping. Jag sitter aldrig i Ryssland och längtar hem egentligen, utan jag får den tid jag behöver på somrarna.

Vad som händer med David Ullström nästa säsong är alltså oklart. Han säger själv att han ”lyssnar på alla förslag”, och att det kan bli en fortsättning i KHL, likaväl som en hemkomst till HV71.
– Jag har inte tagit något fullständigt beslut ännu, som han själv säger.

Kan något annat SHL-lag än HV71 bli aktuellt?
– Det har jag svårt att se, eftersom jag är från Jönköping. Det är nog inte aktuellt.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

FÅR INTE CHANSEN INFÖR VM: ”DET KÄNNS SURT”

Det är heller inte aktuellt med spel i VM för centern. Trots att han gjort det han själv beskriver som sin bästa säsong i karriären har Pär Mårts inte bjudit in honom till landslagslägren innan turneringen.
– Jag var med i första turneringen, Karjala, men då fick jag knappt spela. Efter det hade vi ett samtal där vi pratade fritt båda två, och man kan väl säga att vi inte riktigt var överens om situationen. Han gav min syn och jag gav min.
– Jag fick spela ytterforward i landslaget, och inget i special teams. I Sibir spelade jag center och i powerplay. Då blir det svårt att komma fram. Det är tråkigt att inte få visa vad man går för, för jag känner själv att jag har extremt mycket mer att uträtta i landslaget.

Känns det jobbigt?
– Det känns surt. Jag hade min klart bästa säsong, och det hade varit kul att satsa på en VM-plats. Det är stort att få spela i landslaget, så det är tråkigt att jag inte fått chansen på riktigt. Jag känner inte att jag fick en ärlig chans att visa upp mig fullt ut.
– Jag hade gärna gjort att försök att spela mig in i VM-truppen.

Det blev 16 mål och totalt 28 poäng på 37 matcher i Sibir Novosibirsk. För första gången i hans KHL-karriär fick han inleda en säsong i samma klubb som han avslutade den förra, och det var enligt honom själv nyckeln till framgången.
– Det blev lite annorlunda mot förut, eftersom jag fick komma till ett lag där jag kände både spelarna och tränarna sedan tidigare. När jag kom hit i slutet av förra säsongen spelade jag bra direkt, och det var skönt att få bygga vidare på den rollen nu. Jag fick ta ansvar och en stor roll i laget. Jag visste vad som förväntades av mig, och jag vågade släppa på tyglarna, säger han till hockeysverige.se.
– Det är ganska stor skillnad mellan alla klubbar. Alla har olika sorts organisationer, med olika regler och olika strategier. I Novosibirsk har jag trivts väldigt bra, både i staden och i klubben. Men det är klart att det är stor skillnad på att spela där jämfört med att bo i Prag.
– Jag måste också säga att det fanns mer att hämta det här året också. Hela min kedja var fruktansvärt ineffektiv, och även om vi stundtals spelade ruggigt bra hockey fick vi inte ut max.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”TAPPADE DEN NATURLIGA INSTINKTEN”

Det var annars inte en helt enkel acklimatisering till KHL-ishockeyn för Ullström. Skillnaden från det nordamerikanska spelet var stort. Och dessutom fattades något efter säsongerna i NHL och AHL.
– Det var mycket som var annorlunda. Dels var det en större is, och då blir spelidén automatiskt en annan. Och jag fastnade lite i mitt kreativa sätt att spela hockey i USA. Jag tappade den naturliga instinkten att vara avig och dra en spelare, som tidigare funnits i bakhuvudet.  Det var inte enkelt att komma till Ryssland och bara plocka fram det igen. Jag kände mig låst i början och fick inte ut så mycket.
– Det blev att jag snarare försökte göra alla andra nöjda. Det här är inget jag tänkte på då, utan snarare kommit fram till nu.

Faktum är att jönköpingssonen till och med menar att det gick som allra bäst under hans första år i Nordamerika. Därefter kände han sig successivt mer låst, och mindre kreativ.
– Jag kom in i ligan med en ungdomlig entusiasm och tänkte inte på konsekvenserna. Jag vågade släppa loss i AHL.
– Men sen kände jag mig låst när jag spelade i NHL, och så tog jag med mig det ned i AHL. Jag kände det som att jag blev stoppad i ett fack.

Men David Ullström hoppas alltjämt på att få öka på antalet NHL-matcher, från de 49 han har just nu. Och det utan någon rädsla att det ska bli på samma sätt igen.
– Jag vet inte om det finns något intresse för mig, men det finns det absolut från min sida. Jag har blivit äldre nu och insett hur jag vill spela ishockey, och vilka situationer jag är framgångsrik. Jag har bättre förståelse för sättet jag vill spela på, och det har med en mognadsprocess att göra. Det handlar inte om bara om att spela för sin coach, utan bara till en viss grad. Det handlar om att tro på sig själv. Och jag har blivit lite mer hårdhudad som person i Ryssland också. Man lär sig mycket av att spela där.

KHL, SHL eller NHL? I dagsläget finns det inget svar vart David Ullström spelar nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL