Mattias Janmark.
Nyheter

En svensk rookie med blicken mot Stanley Cup-titeln: ”Vi har alla förutsättningar”

ANNONS

Efter en lång resa i grundserien har NHL-tåget till slut kommit fram till slutspelsstationen. Mattias Janmark har 73 seriematcher i kroppen med sitt Dallas Stars, och är redo för ett gäng till. Gärna 16 eller fler. Det är nämligen vad som krävs för att avsluta säsongen som mästare.
– Vi har alla förutsättningar att slåss om Stanley Cup-titeln, säger Mattias Janmark till Hockeysverige.se.

Det bor närmare 1,3 miljoner människor i Dallas. Sedan i september förra året räknas Mattias Janmark som en av dem. Den 24-årige stockholmaren flög över för att slåss om en NHL-plats på träningslägret i slutet av förra sommaren – och återvände sedan inte till Sverige. Idag spenderar han vardagarna med stjärnorna i Dallas Stars.

Han bor i ett område som kallas Uptown och ligger ganska centralt. Och även om Mattias inte har någon överdriven hemlängtan åker han ibland till Ikea för att lugna lösgodisabstinensen. Han känner sig inte riktigt hemmastadd ännu, men trivs väldigt bra i Texas tredje största stad.
– Det är lite annorlunda, det är en väldigt stor stad. Men vädret är bra året om och det är väldigt skönt, säger Dallas-forwarden.

Innan han flyttade till eget boende fick han mellanlanda hos lagkompisen och veteranen Johnny Oduya i ett par månader. Johnny är dessutom den person som Mattias umgås med mest på fritiden.
– Vi kände varandra lite innan, efter tiden i landslaget. Han har hjälp mig mycket sedan jag kom hit, säger stockholmaren.

CEY150929077_Blues_AT_Stars

Mattias inledde sin säsong på bästa möjliga sätt, när han gjorde mål i sitt första byte – i sin första match. Det blev till slut 14 mål till och efter 82 fulla omgångar står han noterad för 29 poäng under sin rookiesäsong. En siffra han är nöjd med, men önskade var högre.
– Det var väl mer än vad jag förväntade mig i början, men det känns som att jag hade kunnat få bättre utdelning de första 50-60 matcherna. Det kändes som att jag skapade väldigt mycket men inte fick utdelning. Samtidigt kanske jag har gjort mål och poäng i matcher där jag inte skapat så mycket… Det jämnar väl ut sig, säger Janmark som hamnade på en fjortonde plats i rookieligan och därmed blev bäste svensk.
– Jag är nöjd överlag, såklart, men jag känner att jag har mer i mig.

Forwarden, som egentligen trivs bäst i en centerposition, säger att han hållit en bra nivå under hela säsongen. Han förklarar att spelet är lite annorlunda än det han var van vid från sin tid i Frölunda ifjol.
– Frölunda spelar med lite mer puckkontroll. Och hos dem spelade jag bara center. Så det är klart att det blir lite annorlunda. Jag är samma spelare men använder andra egenskaper. Men jag tycker att jag anpassat mig bra.

BB141011CS029

janmark

I Frölundatröjan.

Under sina tre fulla säsonger i SHL, med AIK och Frölunda, har stockholmaren klarat sig oerhört bra från skador. Han var borta tio matcher under sin andra säsong med AIK, men har i övrigt satt skridskorna på isen i varenda match som lagen spelat. I år har Mattias Janmark suttit på läktaren igen. I mars åkte han på en lättare hjärnskakning och vilade i sex matcher. Efter en kort comeback råkade han ut för en överkroppsskada och missade grundseriens tre sista matcher. Men han har återhämtat sig och är nu redo för spel i den första slutspelsmatchen mot Minnesota i natt.
– Sedan får jag se om de låter mig spela eller inte. Det är ju upp till coacherna. Men jag är jäkligt spelsugen, speciellt när det är slutspel. Det kommer bli sjukt bra drag på läktarna.

Ser du något samband mellan dina skador och att du bytt SHL mot NHL?
– Nej, det kan jag inte säga. Det har varit otur, de skador jag fått. Sedan är det fler matcher här och det är större risk att skada sig. Och det är klart att spelet är tuffare, du måste hålla upp huvudet annars kommer du att åka på smällar. Men jag har klarat mig bra.

Du har tidigare gjort comeback med besked (två mål i första matchen efter hjärnskakningen), blir det samma den här gången?
– Det hoppas jag. Det är klart man vill göra mål i första matchen, då får man lite extra energi, säger Dallas-bon.

DCT151108010_Dallas_at_Detroit

Jamie Benn står i centrum.

En viktig del i att Mattias trivs så bra i sitt nya lag är kapten Jamie Benn, förra årets poängligavinnare. Stars-kaptenen gör inte mycket väsen av sig men leder med exempel på isen. Mattias menar att Benn är ligans bästa spelare över de senaste åren.
– Han är en jäkligt bra spelare och en bra ledare. Det ska bli kul att se hur han är under slutspelet, jag tror att han kan steppa upp rejält. Han har alla verktyg för att spela slutspel, säger svensken.

Men titeln ”favoritkapten” är det någon annan än Benn som får i Mattias bok. Nämligen Joel Lundqvist. Trots att Mattias bara tillbringade en säsong med Göteborgslaget som Lundqvist huserar i gjorde Frölundakaptenen ett stort intryck på honom.
– Jag gillar Joel och har stor respekt för honom. Han har lite mer erfarenhet och är äldre än Jamie Benn, annars har de många likheter. Men Joel var en riktigt bra kapten och det är svårt att slå honom på den punkten, säger Janmark om sin forne lagkamrat.

Frölunda är nu klara för SM-final och Mattias medger att han gärna skulle velat spela med sitt gamla lag även denna säsong.
– Jag trivdes väldigt bra förra året, det var ett väldigt roligt år. Hade jag kunnat hade jag spelat några år till. Kanske vinna ett SM-guld. Det hade varit det ultimata.
– Men nu blev det att jag åkte över ett år tidigare än planerat och drömmen har alltid varit att få komma direkt till NHL, så det var inte så mycket att tala om när jag väl fick chansen.

Följer du Frölunda någonting där borta?
– Ja, absolut. Jag kollar när jag kan. Det ser väldigt bra ut. De har varit grymma hela säsongen och har alla förutsättningar för att vinna. Det kände jag på mig redan förra året, och även i somras.

Han berättar att han ibland ser matcherna tillsammans med lagkamraten och Lerumsonen John Klingberg.
– Det är kul! Vi båda håller ju på Frölunda nu, så det är roligt att följa.

Är det någon i Frölunda som du tycker sticker ut i år?
– Det är väl Artturi (Lehkonen) i så fall. Han har ju gått som tåget. Vi lirade ju mycket förra året och man såg hur bra han var, men han kanske inte fick ut allting då. Även på försäsongen inför i år var han grym. Jag hade väl på känn att han skulle vara bra i år, men så här bra… Det är jäkligt kul, säger Mattias om den talangfulle finländaren.

CQ2I9eAVAAAX76l

I natt spelar Dallas Stars sin första slutspelsmatch sedan 2014 när de möter Minnesota Wild i den inledande kampen i bäst av sju. Beslut om huruvida Mattias Janmark kommer att spela eller inte tas på matchdagen av coachen Lindy Ruff.

Vad blir nyckeln för att vinna över Minnesota?
– Nyckeln blir nog att bara jobba ner dem. De är ett tajt lag att möta, de jobbar hårt. Vi måste fokusera på att inte släppa till något enkelt bakåt. Jag tror vi har ett bättre lag, men det kommer inte räcka om vi inte jobbarhårdare en dem. Så vi måste mala ner dem helt enkelt.

Kommer familjen över och följer på plats?
– De vill såklart komma och se slutspelet, men det är lite svårt också. De vill ju komma så sent som möjligt, så det beror på hur kyliga de är. Men jag vet att de är sugna.

Och sugen är Mattias Janmark också.
– Det är nu det roligaste börjar. Det känns som att jag kommit in i laget i en väldigt bra tid. Vi är ett lag på uppgång och det känn som att vi har alla förutsättningar att slåss om Stanley Cup-titeln nästan varje år framöver här ett tag. Så det gäller att ta vara på det, avslutar Dallasforwarden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL