Markus Ljungh fick inte följa med till VM, men erfarenheten han fick i Tre Kronor-tröjan tar han ändå med sig.
VM 2016

Besviken över VM-petningen – men framför allt glad för erfarenheten: ”Tar med grejer till mitt eget spel”

ANNONS

Att Markus Ljungh fortfarande var kvar i laget när VM-truppen skulle sättas var en liten överraskning i sig. I slutändan blev han ändå petad, men men han lämnar Tre Kronor många erfarenheter rikare.
– Det tror jag kommer vara nyttigt, så det har bara varit en positiv erfarenhet att få vara med liksom, säger han till hockeysverige.se.

Markus Ljungh har karriärens bästa säsong bakom sig. Men när Pär Mårts skalade ner sin VM-trupp i går blev det till att lämna truppen och ta semester, efter att ha varit med ända sedan det första förberedelselägret inför VM. En besvikelse, givetvis, men tiden med Tre Kronor har ändå varit ett tillfälle att utvecklas massor för Djurgårdsforwarden.
– Jag var ju med från början, i de här första matcherna mot Schweiz. Sen fick jag hänga med på resan fram till sista gallringen, och om man tittar tillbaka nu så är det klart att man är nöjd. Det är första gången jag är med i Tre Kronor, så det är klart jag är nöjd med hur långt jag kom och vad jag gjorde. Sen är det klart att man blir besviken när man inte får följa med hela vägen då, men det kommer fler chanser, säger Ljungh till hockeysverige.se.

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

När den 25-årige västeråsaren kallades in till Tre Kronor när Djurgården åkte ur slutspelet innebar det landslagsdebut för honom. Därefter blev han kvar i gallring efter gallring, fram till dess att elva spelare försvann ur truppen precis innan VM.
– Man vet ju inte hur de tänker och så, så man hade ju ingen aning om hur det skulle bli. Men man läste ju lite att det skulle komma in spelare, så man visste att det var hård konkurrens. Så det blev som det blev, men jag är nöjd med min insats de matcherna jag fick spela. Man bygger ju på sig erfarenhet så jag är glad att jag fick chansen, men det är synd att man inte fick åka med.

Vad sa Pär Mårts till dig när du fick veta att du inte skulle med till VM?
– Han frågade lite hur jag hade upplevt det och hur han har sett på mitt spel och så. Han tycker att jag gjorde det bra och att det var kul att se att jag kunde hantera den här nivån, och han gillar mitt spel både defensivt och offensivt som tvåvägscenter. Så det var kul att höra.

”SA ATT TRE KRONOR ÄR ETT MÅL”

Inför säsongen hade Ljungh aldrig gjort en landskamp på någon nivå. Men hans fina spel i SHL, då han gjorde 36 poäng på 48 matcher gav honom chansen. Poängnoteringen var elva poäng bättre än den föregående säsongen, hans första i SHL.
– Förra året när vi kom upp med Djurgården så så skulle vi spela lite mer defensivt, för att överleva säsongen och stanna kvar liksom. Det blir ju så att man blir ett mindre offensivt hot som lag då, men jag tyckte ändå att det var en bra säsong för mig personligen även om poängproduktionen hämmas.

Var landslaget ett mål du hade inför säsongen, eller kom det som en glad överraskning bara?
– Jag hade en intervju innan säsongen där när jag sa att Tre Kronor är ett mål, sen får vi se om det kommer den här säsongen eller nästa men det var ett mål jag hade personligen. Jag fick ju möjligheten att vara med så man kan väl säga att jag nådde det, så det är kul.

Vad ger det att vara med och spela såna här matcher som är ett snäpp upp från SHL?
– Man får en annan blick för spelet. Du möter toppspelare från andra ligor, och du lär dig lite mer vad som krävs i såna matcher. Det som är bra är att jag lärde mig ganska fort hur jag skulle hantera situationer där ute. Det kommer jag verkligen ta med mig, och vissa grejer som man kan ta med sig hem till sitt eget spel i SHL. Det tror jag kommer vara nyttigt, så det har bara varit en positiv erfarenhet att få vara med liksom.

Är det en boost för självförtroendet också, att känna att man klarar av den nivån?
– Ja, det är det absolut. Man får mer självförtroende hela tiden, så jag tänkte att det är lite synd att själva SHL-säsongen redan är slut, annars hade man kunnat ta med sig det direkt. Nu får jag försöka behålla det tills säsongen börjar.

Robin Álvarez och Markus Ljungh blev ett lyckat radarpar i Djurgården. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

SKA SPELA MER PUCKFÖRANDE HOCKEY

Och när den nya säsongen väl drar igång i höst så är det i ett lite annorlunda Djurgården än sist. Hans Särkijärvi har lämnat tränarposten, och in har i stället Frölundas assisterande tränare Robert Ohlsson kommit. Det är en del i resan mot att spela en mer puckförande hockey, något Markus Ljungh menar att man började på redan den här säsongen. Spelsättet menar han själv var en stor anledning till hans framgångsrika säsong, där han mestadels spelade tillsammans med Robin Álvarez och Lukas Vejdemo.
– I år ville vi öka på vårt offensiva spel och få mer intensiva träningar, där man ska leva i en miljö där alla vill utveckla sig själva. Jag kände direkt i att jag trivs i det vi vill göra och jag känner själv att jag vill utveckla mer saker.
– Sen var det ju kul att de satte ihop mig med Robin, vi spelade i stort sett tillsammans från första träningen. De testade lite folk på högern innan det blev Vejdemo till slut, men vi har passat varandra bra tycker jag. Sen har jag såklart fått spela power play med spelare som (Patrick) Thoresen och Matt Anderson, det underlättar ju ganska mycket. Alla spelare vet ju att om man får stort förtroende får man också mer självförtroende och växer som spelare.

Djurgården har varit väldigt öppna med att man vill spela en puckförande hockey. Vad känner du för riktningen klubben har valt?
– Jag är väldigt positiv. Vi fick känna på det redan förra året hur man känner och så, där är ju Thomas (Johansson) och Jocke (Eriksson) ganska tydliga i vad de vill. Jag ser bara positivt på det, det är väl så de flesta lagen vill spela nu. Man ser att lag som spelar den här hockeyn lyckas komma långt i slutspel och vinna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM