Alexander Fällström har fått de två senaste säsongerna förstörda av hjärnskakningar. Nu hoppas han kunna fullfölja nästa säsong i Djurgården. Foto: Ronnie Rönnkvist

På två säsonger i Djurgården har Alexander Fällström bara kunnat spela 26 matcher. Den hjärnskakningsdrabbade forwarden upplever att problemet med tacklingar mot huvudet är större här än i AHL, där han spelade innan, och ser ett par lösningar på problemet. Den främsta: Respekt för sina motståndare.
– Tyvärr ser jag i dagsläget inte alltid den respekten mot varandra i SHL, säger han till hockeysverige.se.

LIDINGÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Alexander Fällström lämnade Providence Bruins i AHL under säsongen 2014/15 för att flytta hem till Djurgården. Då hade han spelat drygt sju säsonger i olika ligor i USA. Men tillvaron i SHL har inte blivit vad han och Djurgården hade hoppats på. En rad skador har gjort att han bara spelat 26 matcher på två säsonger. Nu tycks den 25-årige forwarden vara helt återställd och äntligen hoppas han få spela sin första hela säsong med Djurgården i SHL.
– Självklart har det varit väldigt frustrerande. När jag kom hem från Providence kände jag att jag verkligen hade kommit just ”hem”. Jag fick ett enormt förtroende från början, trivdes bra i laget och kom bra överens med coacherna. Sedan åkte jag på smällen (en crosschecking som gav en Fällström en hjärnskakning) mot Örebro efter jul under första säsongen. Sedan var den säsongen förstörd, säger Fällström när hockeysverige.se träffar honom mellan två träningspass med Djurgården ute på natursköna Bosön.

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Den gångna säsongen blev än mer skadefylld. Först drog han på sig skador under CHL-spelet som gjorde att han missade över en månad av SHL-säsongen. När han väl kom tillbaka blev det bara fyra matcher innan han åkte på en ny hjärnskakning, den här gången mot Rögle, som kostade honom resten av säsongen.
– Jag hade ändå en bra känsla och Djurgården har hela tiden varit oerhört stöttande. Jag gnuggade igång och hade en bra försäsong träningsmässigt inför förra säsongen. Även spelet kändes oerhört bra både på försäsongen och i CHL. Sedan började skadehelvetet igen och det var oerhört frustrerande. Eftersom det kändes så pass bra innan är jag givetvis besviken över att det blev som det blev förra säsongen.
– Nu när jag sitter här mår jag oerhört bra och tränar till 100 procent. Det är jag oerhört tacksam över. Det helvetet som jag har gått igenom har gjort att jag lärt mig oerhört mycket om mig själv som människa samtidigt som jag har blivit väldigt mycket starkare mentalt.

Du var och är assisterande kapten i Djurgården, men hur tajt var du med laget under den här skadeperioden?
– Grejen var den att när jag hade hjärnskakning var att det var jobbigt att vara där det var mycket folk, ljud, ljus och så vidare. Till en början höll jag mig lite på avstånd, men jag hade ständig kontakt med dom jag var närmast med i laget. Jag försökte även gå in i omklädningsrummet och hälsa på grabbarna, vilket fick mig att må mycket bättre.
– Efter nyår, när jag började känna mig bättre och kunde träna, var jag med laget hela tiden. Även fast jag inte spelade försökte jag göra det jag kunde för att motivera och göra killarna i laget bättre på det sättet som jag kunde utefter mina förutsättningar.

Hur mycket ledaregenskaper har du tagit med dig från åren i USA?
– Där var det ”ut på vildmarken och ta för dig”. Jag kände definitivt att jag lärde mig mycket om mig själv där. Det jag kan säga är att jag verkligen uppskattade betydelsen av ett lag när jag kom hem hit till Djurgården.
– Det blir en annan atmosfär i AHL när man skickas upp och skickas ner hela tiden. Folk kommer inte riktigt ihop som ett lag. Jag var i USA under sju och ett halvt år och spelade i olika lag. Där fick jag lära mig mycket av många olika duktiga spelare och coacher. Det tar jag definitivt med mig.

Du ser pigg ut och du sa tidigare också att du är igenom skadehelvetet, hur mår du idag?
– Jag mår hur bra som helst, säger Fällström med ett leende och fortsätter:
– Jag har varit symptomfri i flera månader.

Är du orolig för att få en smäll mot huvudet igen?
– Nej, inte mer än jag skulle ha varit innan. Om jag får en smäll och en annan kille som inte har haft någon hjärnskakning får en liknande smäll så är inte jag mer utsatt än honom. Det känns väldigt tryggt att veta.

Pratar ni mycket inom Djurgården om det här med tacklingar mot huvudet?
– Hjärnskakningarna jag har fått har varit lite mer av ”freak”- grejer. Den första, mot Örebro, var ett slag bakifrån. Mot Rögle var det en skridsko på hakan.
– Nu har det här varit ett väldigt hett ämne under säsongen och det är bra att tacklingar mot huvudet kommer upp och diskuteras. Det här är något som jag tycker måste bort och man såg alldeles för mycket av det i SHL den här säsongen.

MINDRE PROBLEM I AHL

Samma problematik med huvudtacklingar fanns inte i AHL enligt Fällström. I alla fall inte i samma utsträckning som i SHL.
– Det jag känner är skillnaden i AHL är att om du gör en huvudtackling, alltså en ful tackling som vi såg många gånger i SHL den här säsongen, då har du en 105 kilos bjässe som kommer att jaga dig och bara vill spöa skiten ur dig. Det här håller saker och ting lite i balans.
– Jag tycker att det handlar om respekt och tyvärr ser jag i dagsläget inte alltid den respekten mot varandra i SHL. Det ser man bara genom att räkna hur många huvudtacklingsincidenter det var förra säsongen.

Men om man ska gå så långt som att minska straffen för slagsmål, som på andra sidan Atlanten, är han inte säker på.
– Nu vet jag inte om man ska tillåta fighting i SHL vilket är en del av kulturen i Nordamerika. Däremot tycker jag att det måste svida hårdare om man gör en huvudtackling. Om motståndarna har en Donald Brashear i laget så kommer du tänka en gång till innan du delar ut tacklingen, säger Fällström med ett lätt skratt.
– Sedan kan givetvis olyckan vara framme, men det är en helt annan sak. Det var allt för många tacklingar som jag inte tyckte var olyckor.

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer med tanke på att du varit borta en hel säsong på grund av just hjärnskakningar och andra skador?
– Jag är i en väldigt bra form, men kommer att vara i en ännu bättre form när säsongen börjar. Jag kommer att gå in i säsongen med ett öppet sinne och kommer inte ställa för höga krav på mig själv utan bara ha kul men även vara med att hjälpa och leda laget precis som jag gjort förut. Jag är oerhört tacksam för att jag får chansen att spela i Djurgården den här säsongen och är också oerhört positiv till hur jag kommer att leverera nästa säsong.