OMFAMNAD. Dominik Furch gratuleras av sina lagkamrater efter Tjeckiens fina skalp i VM-premiären mot Ryssland.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Precis som Tre Kronor har kvällens VM-motståndare Tjeckien haft svårt att locka till sig NHL-spelare till årets turnering i Moskva. Fördelen med det är att det banat vägen för den yngre generationen spelare. 
– Det är många unga duktiga spelare som nu har chansen att visa upp sig, säger den tidigare brynäsbacken Bedrich Scerban till hockeysverige.se.

I kväll väntar första stormatchen för Sverige i VM då man möter Tjeckien. Matchstart 19.15. Tjeckerna inledde turneringen med att slå Ryssland med 3-0. Det följde man upp med att vinna över Lettland med 4-3 efter straffar. Det är med andra ord två lag med fem poäng var som ställs mot varandra.

Bedrich Scerban.

En som har spelat åtskilliga VM-matcher mot Tre Kronor är den tidigare storbacken Bedric Scerban, 51. Han spelade sig in i många svenskars hjärta under sina fyra säsonger i Brynäs mellan 1992 och 1996. Sitt första VM-möte med Tre Kronor gjorde han redan 1987 i Wien. Då spelade han tillsammans med HV 71-bekantingen Antonin Stavjana. Tjeckerna vann den matchen med 3-2, men Tre Kronor vann VM-guldet. Nu är han på plats i Moskva för att följa VM-turneringen, ett VM som är lika stort i dag hemma i Tjeckien som det var då han själv var aktiv.
– VM och hockey är fortfarande väldigt viktigt där hemma. Där som våran religion, säger Bedric Scerban på näst intill klockren svenska och fortsätter:
– Är det VM så vet alla människor i Tjeckien att det på går. Alla där hemma är tokiga i hockey.

Tjeckien har haft samma problem den här säsongen som Sverige att få hem dom riktigt stora NHL-stjärnorna till VM. Det här är ett problem som det tjeckiska folket, precis som vi svenskar, har reagerat på.
– Jag tror det beror på World Cup som inleder nästa säsong. Det är nog anledningen till att många tackade nej till landslaget. Å andra sidan är det många unga duktiga spelare som nu har chansen att visa upp sig.
– Sedan är det lika hemma i Tjeckien, att folk blir lite irriterade när spelarna tackar nej. Många tycker att är man uttagen i landslaget måste man också komma eftersom man fått sin hockeyutbildning i Tjeckien, nu borde dom här killarna ge någonting tillbaka.
– Sedan är det också många som förstår att man tackar nej. Spelarna har redan spelat 80-90 matcher under säsongen och har sedan en väldigt kort tid på sig att förbereda sig inför nästa säsong. Speciellt då om man tänker på att flera av dom kommer att spela i World Cup, säger Scerban.

”LAGET HAR PROBLEM ATT HÅLLA EN JÄMN NIVÅ”

Tjeckerna har alltså vunnit båda sina inledande matcher och Bedric Scerban tycker att det har sett bra ut, framför allt på målvaktssidan.
– Som jag sa så har vi ett ungt lag i VM och man vet inte riktigt vad man kan förvänta sig i matcherna. Ena dagen vinner Sverige en träningsmatch med 7-2 och andra dagen Tjeckien med 7-1. Laget har problem med att hålla en jämn nivå. Samtidigt är inte det så konstigt med tanke på det unga laget som vi har.
– Vi har två bra målvakter (Dominik Furch och Pavel Francouz) vilket är det här lagets starkaste sida. Å andra sidan tycker jag att vi har problem på backsidan. Det kanske inte har synts nu på VM, men vi har haft det problemet inom tjeckisk hockey senaste fem till sju åren.

Att Tjeckerna lyckades slå Ryssland med 3-0 i inledningsmatchen imponerar på Scerban.
– Det var ett väldigt bra resultat. I första hand var det målvakten (Furch) som gjorde att man vann. Bland annat pressade ryssarna oss under två minuter i vår zon då vi inte hann byta medan ryssarna bytte två gånger. Killarna var så trötta och det såg ut som dom bara stod och väntade för att se om ryssarna skulle göra mål eller inte.
– Det var riktigt bra att man klarade av det, men framför allt var det målvaktens största dag som hockeyspelare.

Vem är annars din favoritspelare i tjeckiska laget?
– Målvakterna. För några år sedan pratade vi inom tjeckisk hockey att vi hade problem på målvaktssidan. Därför är jag väldigt glad över att vi nu har så bra målvakter att tränaren kan ställa över den ena utan att det spelar någon större roll för laget.

Hur ska Tjeckien spela för att slå Sverige i kväll?
 Vi måste gå ut och agera som ett kollektiv och även försvara oss som ett sådant. Sedan ska vi försöka göra ett par mål framåt samtidigt som vår målvakt måste spela lika bra igen och försvararna håller svenska spelarna borta från målet.