Stefan Bengtzén och Ryan Gunderson.
SHL

”Gunderson är guds gåva till den här föreningen”

ANNONS

Han har fått en del kritik för sitt sätt att bygga Brynäs, men med värvningar som Ryan Gunderson kan klubben bli att räkna med nästa säsong. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar sportchefen Stefan Bengtzén om pressen att jobba för Brynäs, värvningen av Gunderson, och jakten på ett fjortonde SM-guld.
–  Jag tycker att vi är på god väg. Sedan är det en utmaning i sig att nå dit, men helt klart är ambitionen att vinna SM-guld.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att kliva in i rollen som sportchef i en av svensk hockeys mest klassiska och framgångsrika klubbar, Brynäs IF, är ingen enkel sak. Dessutom att ta över jobbet efter Michael Sundlöv som tog laget till klubbens senaste SM-guld, 2012, gör utmaningen ännu tuffare. Brynäs valde att rekrytera den rutinerade Stefan Bengtzén till det jobbet. Redan 1997 klev 53-åingen från Karlskoga in som sportchef i hemmaklubben Bofors. Sedan dess, förutom säsongen 2012/13, har han varit aktiv i sportchefsrollen i Bofors, Karlskrona och nu alltså i Brynäs. Och visst har det blåst en del kring Bengtzén sedan han kom till Brynäs.
– Det som kittlade med att ta över Brynäs var att det är en anrik klubb och för mig personligen som jobbat 15 säsonger i Hockeyallsvenskan att ta livet in i SHL. Att det dessutom var Brynäs var något extra, säger Stefan Bengtzén till hockeysverige.se när vi träffar honom på klubbens kansli i Gavlerinken.
– Jag utmanar gärna och jag förstod att det skulle bli tufft att komma hit eftersom alla vet hur det ska vara, det var bättre förr och så vidare. Det finns mycket anor här på både gott och ont. Klart att dom här 13 flaggorna som hänger i taket är en tillgång men dom är även ett ok för alla som jobbar här.

Har det blivit som du hade tänkt dig?
– Ja, ungefär. Det är speciellt i Gävle så till vida att det gamla lever kvar och kraven är höga. Sedan bryr man sig väldigt om Brynäs. Samtidigt kan jag tycka att när det finns 100 000 invånare i Gävle så borde flera gå på ishockey eftersom man, som sagt var, bryr sig så förbannat mycket om Brynäs. Det är inte alla som sluter upp, men man tycker en väldig massa. Samtidigt gillar jag det. Det vore värre om inte någon sa någonting.

Hur ofta har du fått höra att det var bättre då Michael Sundlöv var sportchef?
– Inte så ofta ändå utan mer att det var bättre förr, 60- och 70-tal. Folk pratar även mycket om SM-guldet 2012. Det här gör man rent generellt och det gör även personalen här. Det var en häftig upplevelse och det var faktiskt inte så himla länge sedan.
– Det guldet kom mycket av att Brynäs fick upp några kullar egna spelare vilket var fantastiskt lyckosamt. Nu frågar folk sig när nästa kull kommer, men sådana kullar ramlar inte bara in.

DSC_0004 (1)

Stefan Bengtzén

Stefan Bengtzén har fått en hel del ”skit” i media och av klubbens fans för det lagbygge han är chef för, men kritiken tar han med en viss ro.
– Jag läser inte… Där kommer erfarenheten in tror jag. När det blåste kring mig för tio, tolv år sedan i Bofors fick jag rådet att ”försök att inte läsa”. Sedan dess är jag ganska njugg.
– Jag får ju frågan här på kansliet ”Hur är det med dig nu när dom går hårt åt dig” men jag kan jag vet ju inte vad man skrivit. Jag läser varken då det går bra eller dåligt. Jag gör mitt jobb, jobbar med laget, folket runt om och ledarna och känner mig trygg med det.

Är det så enkelt som att bara stänga av media?
– Nej, men det hjälper till. Jag tycker det i alla fall. Exempelvis vad man skriver i GD (Gefle Dagblad) om mig har jag ingen aning om.
– Sedan är jag i den åldern att jag inte käkar allt det som nätet ger. Jag har exempelvis varken Facebook eller Twitter. Sedan är jag otroligt noga med att, till åtminstone 95 procent, svar jag på sms och mail. Jag svarar för mig och det har jag inga problem med.

Läser du någon hockey alls i media?
– Jo, men det gör jag, fast ganska ytligt. Jag skummar och har lite koll. SHL:s tabell och allt sådant har jag koll på per automatik. Annars läser jag mer om vad som händer i Europa och AHL, hur det går i dom ligorna. Det tillhör mer mitt jobb.
– Däremot slöläser jag inte så mycket och är inte den där hockeynörden. Det finns dom som kan berätta vilka som gjorde målen och passade fram i för mig någon oviktig match. Sådan är inte jag, men det tror jag också är en överlevnadsfråga. Det är antagligen också därför jag sitter här och är inne på 18:e säsongen. Jag orkar för att jag har ventiler som jag öppnar och stänger för att jag behöver det.

Vad vill du åstadkomma i Brynäs?
– En 14:e flagga i taket.

Hur ska du få klubben att nå tid?
– Genom att fortsätta jobba som vi gör. Jag tycker att vi är på god väg. Sedan är det en utmaning i sig att nå dit, men helt klart är ambitionen att vinna SM-guld och sätta avtryck på det viset.
– Hur vi ska göra det? Jo, genom att bygga hela träningskulturen som blivit bättre sedan man tillsatte en bra fystränare (Magnus Ågren). Där tycker jag att vi har gjort fantastiska framsteg. Vi får spelare hit som har spelat både i andra länder och i andra svenska lag som är djupt imponerade över vad han gör och på vilket sätt han jobbar. Han fördjupar sig i spelarnas enskilda behov.
– Det här gör även mig taggad och det är skönt att få in en sådan person i organisationen. Han är ingen Messerschmitt men han har ett jäkla engagemang och tillit till det han gör. Jag ser på spelarna att dom käkar det han förmedlar.

BB141230BB265

Tommy Jonsson.

Redan under sin första säsong i Brynäs får Stefan Bengtzén den trista uppgiften att byta ut uppskattade coachen Tommy Jonsson. In kom i stället tidigare Luleåspelaren och tränaren Tomas Berglund.
– Första säsongen var en otrolig utmaning. Jag kom in i Brynäs och hade inte satt en enda pjäs. Jag fick ta över ett befintligt lag. Det var då det blev lite pådrag, har jag förstått, efter att jag hade sagt i en mening efter att jag hade fått frågan om jag hade byggt laget så här om jag själv fått gjort det. ”Nej, det hade jag absolut inte gjort. Varje sportchef bygget på sitt sätt”. Då gick drevet att jag hade sågat Sundlöv, men det var allt jag sa och det handlade inte om någon sågning överhuvudtaget.
– Hösten var tuff. Tommy (Jonsson) hade blivit av med Janne (Larsson) som assisterande. Det lågs på från olika spelarhåll att man ville ha in något nytt. Då kom ”Dacke” (Andreas Dackell) och Ove (Molin) in som hade varit lite talangutvecklare och inte varit på A-lagsnivå. Båda hade varit bra spelare och är jättebra killar, men nu skulle dom komma in till Tommys stöd samtidigt som det blåste som det gjorde.
– Första säsongen var det kanske värre än vad jag trodde. Samtidigt var det bara att kavla upp ärmarna och då fick jag bekänna färg.

Hur kommer det sig att du då ringer till Norrland och kallar ner Tomas ”Bulan” Berglund till tjänstgöring som coach istället för Tommy Jonsson?
– Jag gillar hans attityd som jag hade upplevt då han var spelare. Det blir lite tillfälligheter när man står inför faktumet att byta tränare mitt i en säsong. Det är ungefär som med spelare. Man säger ”värva in något bra” utan att man förstår att dom bra spelarna redan spelar någon annanstans. Jag var mer inne på spåret vem kan tillföra energi.

Är nu nöjd med valet?
– Jättenöjd!

Varför?
– För att vi har lite liknande grundvärderingar. Han är från Piteå och jag från Bofors. Vi är skolade lite lika båda två. Det är hårt jobb varje dag som gäller. Det låter lite klyschigt, men det är faktiskt vad det handlar om. Att få spelarna att fatta att det är vad som gäller och fuskar du din djävul så kommer du inte att vara med oavsett om du har nummer ett eller nummer 25 på ryggen. Där är vi exakt stöpta i samma form, skulle jag säga, och vi har samma grundvärderingar.

BB140902JM092

Brynäs har fått kritik för att man inte släpper fram egna juniorer. Trots det har man idag fem spelare som är 20 år eller yngre i truppen. När samtalet kommer in på det ämnet så skrattar Bengtzén lite innan han fortsätter:
– Det är väl helt fantastiskt. Kul att du också uppmärksammat det. Det är vi och Skellefteå här i Sverige som gör det här på bästa sätt. Vi känner oss trygga i det vi gör. Nu vässar vi upp och kvalité säkrar och gör det ännu bättre. Vi vill utveckla hela tiden.
– Jag vet inte varför folk hackar på det. Kanske har det med det gamla att göra, men vi fyller på något så gruvligt. Jag tror att vi har haft 24 egna som varit uppe och spelat senaste fyra säsongerna, vilket är helt sagolikt.

gunderson

Ryan Gunderson.

Du har aldrig jobbat med Ryan Gunderson, hur kommer det sig att du var så mån om att få tillbaka honom till Brynäs?
– Jag har förstått under åren som jag har varit här vad han har gett Brynäs, Gävle och alla runtomkring. Ryan har varit guds gåva till den här föreningen. Så har det varit och självklart har det påverkat mig. Det finns inte någon som jag har pratat med som har sagt ett ont ord om honom. Varken spelare som spelat med eller emot honom, sponsorer, you name it. Det vore korkat om jag inte hade anammat det.
– Jag har sedan jag träffade honom första våren behållit kontakten och försökte bygga upp en relation. Dessutom träffade Ryan en flickvän i Gävle som han fortfarande är tillsammans med. Det har gjort att det hela tiden har funnits en viss koppling.

Var han jättedyr att få hit eller var det bara så att han ville hit med anledning av sina känslor för klubben och stan?
– Det var ett samband. Klart en spelare av hans kaliber kostar pengar, inget snack om den saken. Sedan skulle jag ha svårt att se att han skulle välja ett annat lag i Sverige.
– Nu har Ryan varit två säsonger i KHL och jag vet inte om han hade något KHL-anbud på bordet, men vi pratar inga KHL-pengar för det finns inte i Brynäs. Självklart är han en dyr spelare för oss, men från den dagen vi sajnade honom så är vi rörande överens om, att ”Stefan, får vi honom så kör för det hämtar vi hem”.

Känner du dig bekväm med det Brynäs-lag du ställer på benen inför nästa säsong eller saknar du några viktiga pjäser?
– Förra säsongen fick jag fylla på lite grann. Den här säsongen är första gången som jag får fylla på helt utifrån kontraktsläge och så vidare. Jag skyller inte på någon och det har jag aldrig gjort, men nu har jag fått sätta truppen samtidigt som jag har vuxit in i föreningen, och med våra tränare kring vad vi står för, vilka värderingar vi har och hur vi ska spela. Utifrån det känner jag mig jättenöjd, säger Bengtzén med ett leende.
– Jag bygger laget utefter en väldigt tajt relation med våra tränare. Jag tar inte in någon spelare utan att våra tränare är involverade. Sedan kan det bli att vi står inför ett val och då är det jag som säger att vi kör på han eller han.

Vilka förväntningar ska vi ha på Brynäs nästa säsong?
– Vi ska våga ha förväntningar på oss själva. Sedan ska vi inte gå händelserna i förväg. Där vi vill jag att vi, alltså laget, sätter målsättningen tillsammans när vi ses i augusti.
– Vi var med på slutspelspelsplats förra säsongen fram till jul sedan dog vi på grund av för många tunga skador på tunga pjäser. Om jag ser till laget vi har nu så har jag sagt att vi ska ha ett bredare lag eftersom vi var lite för sårbara förra säsongen, men vi får inte sjunka så långt som jag tyckte att vi gjorde. Nu tycker jag att vi har fler spelare som vi kan luta oss emot den här säsongen. Vi kommer få skador men vi är bättre av förberedda på det nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL