Timothy Liljegren.Foto: Bildbyrån

Röglebacken Timothy Liljegren kan ta sig in i ett exklusivt svenskt sällskap nästa år. Rögles supertalang rankas nämligen som nummer två enligt en ny ranking inför nästa års draft.

Vi kan få en svensk draftrysare om ett år. Timothy Liljegren förväntas gå bland de allra första, och när sajten Yahoo med hjälp av Future Considertions tagit fram sin första draftranking till nästa år är den svenske backen tvåa på listan.

Han har bara favoriten Nolan Patrick från Brandon Wheat Kings före sig. Patrick toppar samtliga draftrankingar, inte minst tack vare sin centerposition.  Supertalangen kan dessutom slå sig in i Kanadas JVM-lag som underårig till vintern.

Timothy Liljegren, till vardags i Rögle, beskrivs som en framtida hörnsten i en backbesättning i NHL. En scout beskriver honom som ett givet förstaval bland backarna i årskullen, och det är inte minst hans offensiva kreativitet som imponerar på det kunniga hockeyfolket. Han fick chansen att SHL-debutera redan förra säsongen, som 16-åring, och noterade 1+4 på 19 matcher.

Skulle Timothy Liljegren draftas som nummer två går han in ett exklusivt svenskt sällskap. Mats Sundin valdes ju som nummer ett av alla år 1989, och det är bara tre stycken ytterligare som valts så tidigt som tvåa. Det är Daniel Sedin (1999), Victor Hedman (2010) och Gabriel Landeskog (2011). Dessutom är det bara ytterligare en, Henrik Sedin, som valts bland de tre första.

Frölundas Kristian Vesalainen rankas som nummer nio. Med det är han bara tredje bästa finländare.