Ryan Gunderson.
SHL

‘Frälsaren’ drar ned förväntningarna: ”Hockeyn har ändrats mycket”

ANNONS

Han har kallats allt från Guds gåva till Frälsaren, men Ryan Gunderson behåller i vanlig ordning fötterna på jorden. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om skillnaderna mellan SHL och KHL – och Brynäs anno 2014 och det 2016.
– Det har faktiskt förändrats väldigt mycket, berättar återvändaren.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Stefan Bengtzén spände musklerna ordentligt när han värvade tillbaka Brynäs tidigare storstjärna Ryan Gunderson till klubben. I en intervju med hockeysverige.se menade han att amerikanen var ”Guds gåva” till föreningen.
– Jag har förstått under åren som jag har varit här vad han har gett Brynäs, Gävle och alla runtomkring. Ryan har varit guds gåva till den här föreningen. Så har det varit och självklart har det påverkat mig. Det finns inte någon som jag har pratat med som har sagt ett ont ord om honom. Varken spelare som spelat med eller emot honom, sponsorer, you name it. Det vore korkat om jag inte hade anammat det, var sportchefens ord då.

CMore-experten Sanny Lindström tippade under torsdagens upptaktsträff att backen kommer bli SHL:s MVP kommande säsong, men Gunderson själv håller i vanlig ordning båda fötterna på jorden. Han menar att svensk ishockey, samt Brynäs spelidé, ändrats mycket sedan han var i klubben för två år sedan.
– Det har faktiskt förändrats väldigt mycket, säger han med ett léende skratt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det kommer ta lite tid att komma in i det nya spelsystemet, och lära sig när man ska sätta press och när man ska avvakta. Bulan vill att vi ska ha ett spel där vi åker mycket skridskor och inte ger motståndarna mycket tid med pucken. Vi ska vara ett aggressivt lag.
– Men jag måste undvika att ta ut mig för mycket. Jag var slut redan efter första perioden i de första träningsmatcherna och det är jag inte van med, haha.

Har det varit svårt att komma in i det nya spelsystemet, tycker du?
– Egentligen har det inte det. Det kommer som sagt ta lite tid, men jag vet att jag kommer hitta mitt spel och min plats i det här spelsystemet också.

Jokerit vs Amur Habarovsk

Foto: All over press

Efter tre succéfyllda år där han tillhörde SHL:s bästa backar lämnade Ryan Gunderson Brynäs sommaren 2014, för spel i den då helt nya KHL-klubben Jokerit. Förra säsongen blev det spel i Dinamo Minsk. Amerikanen menar att det finns stora skillnader mellan SHL och den europeiska storligan.
– Det är en ganska annorlunda stil i ligan. Det är lite större och starkare spelare, och det märks speciellt för mig som är back. De flesta lagen spelar annorlunda också, med ett lite mer defensiv spel. Tempot är ofta lägre i KHL än det är här i Sverige, och det har jag märkt nu när jag kommit tillbaka.

Hur lockad var du att stanna i KHL?
– Det är klart man måste se sig om vilka alternativ man har rent affärsmässigt. Men samtidigt hade jag det ganska tufft i början av förra säsongen, med saker som inte hände på själva isen. Därför var det ett ganska logiskt val att komma tillbaka till Brynäs, där jag inte behöver fokusera alls på saker utanför isen utan att koncentrera mig fullt ut på mitt spel direkt.

Det är ganska skönt att vara tillbaka i Sverige, med andra ord?
– Det är väldigt bekvämt, framför allt. Det blir så enkelt att komma in i allt. Även om mycket är nytt i Brynäs, med en ny tränare och sportchef och en del nya spelare, så är många fortfarande kvar sen senast jag var här. Massören Glenn (Hallström) är kvar, och som sagt många andra runt klubben. Det känns väldigt bra.

120415 Ishockey, Elitserien, SM, final 4, BrynŠs - SkellefteŒ: Jakob Silfverberg, Calle JŠrnkrok och Ryan Gunderson, BrynŠs, jubel efter 3-3. © BildbyrŒn - 86129

Gunderson omfamnas efter guldmålet.

När Brynäs vann SM-guld 2012 gjorde Ryan Gunderson sin första säsong i klubben. Det var han som sköt det 2-0-mål som definitivt säkrade guldet i match sex av finalserien. Nu hoppas han på en repris.
– Jag tycker det är klart realistiskt att vi utmanar i toppen. Vi har vunnit alla matcher på försäsongen, och med det sättet vi har att spela har vi chans att slå alla lag så länge vi spelar tillsammans. Vi behöver bara fortsätta på den väg vi slagit oss in på.

Och om det, av någon anledning, skulle gå åt skogen med hockeykarriären nu kanske Ryan Gunderson kan luta sig tillbaka mot en annan talang…
– Haha, ja jag har extraknäckt lite som modell idag. Vi gjorde reklam för ett spelbolag, och det var definitivt en upplevelse jag inte varit med om förut, säger stjärnbacken med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Kazakstan - Lettland VM
16:20 Danmark - Norge VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
01:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
onsdag 15 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM