Anna Meixner tog saken i egna händer och såg till att hamna i SDHL.
SDHL 1

Sugen på att lämna Österrike – då tog hon saken i egna händer: ”Jag skickade ett sms till coachen här”

ANNONS

Efter fem säsonger i den österrikiska ligan kände Anna Meixner att hon var redo att prova något nytt i sin hockeykarriär, och skickade iväg ett sms till HV71:s tränare. Nu ligger hon fyra i poängligan under sin debutsäsong i SDHL, trots att hon inte tycker att hon har spelat särskilt bra.
– Första tre, fyra matcherna var svåra eftersom tempot här så snabbt. Alla spelare här är väldigt bra, säger 22-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
HV 71 storsatsar i SDHL. Vid sidan av svenska stjärnor som Jenni Asserholt, Maja Jakobsson och Fanny Rask har HV71 den här säsongen elva utländska spelare. Fyra är från Kanada, tre från Tyskland, två från Finland, en från Norge och en från Österrike. Det är tjejen från Österrike som är lagets bästa poängplockare så här långt. På sex matcher har hon svarat för sex mål och totalt tio poäng.

Hennes namn är Anna Meixner, är 22 år, kommer närmast från Sabers Wien men är uppväxt i skidorten Zell am See.
– Jag började spela hockey i Zell am See, eller var första gången på is, när jag var tre år och spelade sedan där till det att jag var 16 eller 17 år. Nu hade Zell am See inte något tjejlag så jag bestämde mig för att flytta till ett lag där jag kunde spela med tjejer, säger Anna Meixner när hockeysverige.se träffar henne för en intervju på läktaren i Kinnarps Arena.
– När jag var 17 år flyttade jag till Wien. Det ligger ungefär fyra och en halv timmes resa från min familj hemma i Zell am See. Jag spelade fem säsonger i damlaget i Wien. Efter det ville jag göra något nytt och få nya erfarenheter, få spela professionellt. Jag hade hört mycket om HV71 så jag bestämde mig för att fråga coacherna om dom var intresserade av att jag kom dit och spelade. Nu är jag lycklig över att vara en del av HV71.

Blev det mycket skidåkning då du bodde hemma i Zell am See?
– Ja, jag åkte mycket skidor och snowboard. Jag tävlade däremot aldrig på skidor. Det enda jag var med på var tävlingarna man hade i skolan för barnen i området, men jag tävlade aldrig professionellt eller liknade. Jag åkte bara för att det var kul, säger den österrikiska forwarden med ett leende.

Hur var det att växa upp som hockeyspelare i en skidort?
– I Zell am See hade vi både bra tränare och bra träningsmöjligheter. Flera stora turneringar spelades där. Bland annat vet jag att HV71 varit där och spelat flera gånger. Tiden där var faktiskt den bästa jag har upplevt.

Är damhockeyn stor i Österrike?
– Inte så stor. Vi har många bra spelare, men man föredrar herrlag. Jag hoppas att det kommer att bli bättre.

Är ligan i Österrike bra?
– Ja, vi har tre, fyra lag som är väldigt bra. Lagen under är inte lika bra som topplagen. Trots det har dom lagen många talanger i laget. Jag hoppas att dom lagen och ligan kan växa utifrån det.

”TITTADE PÅ OLIKA MÖJLIGHETER I SVERIGE”

Efter att ha spelat fem säsonger i Wien valde alltså Anna Meixner att flytta till Sverige och HV 71. Sin bästa säsong i Wien gjorde hon 2013/14 då hon på 17 matcher svarade för 36 mål och totalt 67 poäng. Mycket imponerande. Förra säsongen blev det 20 mål och totalt 44 poäng på 17 matcher från hennes klubba.
– Jag hade tänkt under ett år på att jag ville göra något annat. Jag tittade på olika möjligheter här i Sverige. Jag skickade ett sms till coachen här och han var supersnäll som svarade mig. Efter det började vi prata om möjligheterna för mig att spela här, vilket gjorde att HV71 var det lag som jag ville spela för.

Anna Meixner har inledningsvis fått uppleva att det är en ganska stor skillnad på den hockey som spelas i SDHL jämfört med den som spelas i Österrike.
– Du har så otroligt många möjligheter till träning här, ”skill corner”, ”fitness corner” och fyra ishallar, vilket är galet bra.
– I Wien finns det också en stor ishall, men där har du inte samma möjligheter som i Sverige. Om du ska gå på gym och träna får du själv betala för det där. Du kan inte heller gå på is och träna när du vill där. Där har du bara tillgång till en eller två istider i veckan. Här kan du gå på is mer eller mindre när du vill, vilket är väldigt bra.

En av Anna Meixners bästa vänner från Zell am See är Sophia Volgger. Hon flyttade till Sverige och Linköping redan 2011, men nu har hon återvänt hem till Österrike.
– Hon är en väldigt god vän till mig. Tidigare spelade hon i Linköping, men nu är hon tillbaka i Österrike. Vi båda spelade tillsammans i Zell am See under många år.
– Jag vet att hon ville spela vidare i Sverige, men hon fick inget nytt kontrakt med Linköping och har efter det letat efter ett annat lag att spela för.

LIGGER FYRA I POÄNGLIGAN

Den här säsongen har Anna Meixner gjort stor succé i HV71. Med sina tio poäng ligger hon på en fjärdeplats i SDHL:s poängliga efter Michelle Karvinen (13 poäng), Denise Altmann (12 poäng) och  Erika Grahm (10 poäng).
– Första tre, fyra matcherna var svåra eftersom tempot här så snabbt. Alla spelare här är väldigt bra…

Men tio poäng på sex matcher är väldigt bra.
– Jag har väldigt bra lagkamrater och en grymt bra kedjekompisar (Jenni Asserholt och Riikka Välilä) som gör det lätt för mig att spela.

Jenni Asserholt. Foto. Ronnie Rönnkvist

Nu tränar du och spelar med svenska stjärnor som Jenni Asserholt, Fanny Rask och så vidare, vad har det betytt för din utveckling som spelare?
– Dom du nämner är stora namn. Jag har känt till dom sedan jag var 15 år eller något och hört mycket om dom. Dom är verkligen supertrevliga och bra lagkamrater så jag är verkligen glad över att få vara här.
– Under första tiden här har jag nästan lärt mig mer än på jag vet inte hur många år tillbaka. Det är så annorlunda spel här med system och så vidare.

Är det svårt att spela efter svenska spelsystemen?
– Nej, inte svårare men det går mycket fortare och det är ett spel som jag älskar att spela. Det är även stor skillnad i det fysiska spelet här jämfört med i Österrike.

Nu har ni spelat sex matcher, men var förväntar du dig av resterande delen av säsongen?
– Vi har en väldigt talangfull grupp och ett bra lag. Vi tränar hårt både själva och i laget vilket är väldigt inspirerande. Nu har vi spelat sex matcher. Det har blivit fyra vinster och två förluster. Det är en bra start på säsongen.
– Vi tar match för match. Alla lag är så pass bra här så man kan slå alla. Vi kan inte göra annat än att ge 100 procent. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga