Filip Westerlund och Emil Olsén
SHL

Kometbackens mentor – mannen bakom Karlsson och Klingberg: ”Har hjälpt mig väldigt mycket”

ANNONS

Han har gjort över tio SHL-matcher och snittar nära 13 minuter per match. Och just det, han är 17 år. För hockeysverige.se berättar Frölundas backtalang Filip Westerlund om genombrottet, oron över mammas stolta hjärta och samarbetet med rådgivaren Emil Olsén.
– Vi snackar om smådetaljer och vad jag kan göra bättre. Det har hjälpt mig väldigt mycket, säger Filip Westerlund till hockeysverige.se

När Filip Westerlund, 17, fick chansen i Frölundas A-lag inför den nuvarande säsongen kände han direkt att han hittat hem. Trots sin ringa ålder har backlöftet visat att han förtjänar en plats hos de stora grabbarna. Men resan har hissnande fort. Målet inför säsongen var att ta en topp sex-plats bland backarna i Frölundas J20-lag. Nu står han på Scandinaviums is tillsammans med de regerande svenska mästarna.
– Jag trodde verkligen inte att det skulle gå så fort. Och det är klart jag var förvånad från början. Men jag har växt in i det under tidens gång, säger Härnösandssonen.

Filip Westerlund.

Den spelskicklige högerskytten, som redan spelat till sig ett rookiekontrakt med A-laget, berättar att han nästan tycker det är lättare att spela med seniorerna än med juniorerna. Han säger att han sällan får ut max av sin kapacitet i juniorhockeyn.
– Det går lite snabbare hos seniorerna och man får vara med lite extra i skallen och fötterna. Det passar mig bättre, säger Filip.

Men han svävar inte iväg, hybris är inte en ingrediens i backtalangens recept till framgång. Och någon som bidrar till att Filip håller fötterna på jorden och fortsätter att lita på sina förmågor är hans rådgivare Emil Olsén, som tidigare tränat Frölundas juniorer och numera arbetar som scout och spelarutvecklare på A.M.A. Sports Agency.

Emil Olsén. (Foto: Privat)

– Vi har pratat om att behålla ödmjukheten i allting man gör, det är lätt för en ung kille att sväva iväg. Men Filip är så pass mogen i skallen. Även om han skulle ner och spela i J20 igen är det viktigt att inte börja göra svåra saker, och fortsätter att vara ödmjuk Det är det jag känner är viktigast för honom, säger Emil.

Han vill också få den unge talangen att insupa stunderna han upplever, det är få förunnat att få den chans som Filip har fått.
– Han är i en organisation som satsar på unga spelare, så det är bara att njuta och ta vara på allt han får.

VILL INTE JÄMFÖRA FILIP MED NÅGON: ”ALLA ÄR SIG SJÄLVA, I SITT”

Emil Olsén var tränare i Frölundas juniorlag under åren då stjärnbackarna Erik Karlsson och John Klingberg blommade. Och Filip Westerlund har tidigare jämförts med just Erik Karlsson. Men Emil är noga med att Filip och Erik är två helt olika spelare.
– De enda likheterna just nu är att de spelar åt rätt håll, säger Emil med ett skratt och fortsätter:
– Jag brukar faktiskt inte jämföra spelare. Det är jättesvårt. Alla är sig själva, i sitt. Filip Westerlund är Filip Westerlund och det ska han fortsätta vara. Det är klart att om man bara tittar på talangnivå är de lika. Men de är två helt olika karaktärer. Jag skulle kunna sitta en hel dag och prata om alla tokigheter Erik gjort genom åren. Men Filip är lugn och sansad. Filip är Filip och han ska bli den som andra unga ser upp till.

Även om Emil inte jämför det unge stjärnskottet med den redan strålande storstjärnan rent spelmässigt påminns han om det som hände för snart nio år sedan.
– Jag var ju med när Erik kom upp första gången och stod där med galler som sjuttonåring. Och känslan är samma nu. Fortsätter Filip att utvecklas har han en skön framtid framför sig.

OROLIG FÖR MAMMA – MEN INTE FÖR SIG SJÄLV

Filip Westerlund har stora drömmar. NHL är den största. Och efter höstens framgångar har de nordamerikanska klubbarna nu fått upp ögonen för honom. I söndags hade han sitt första möte med en NHL-klubb inför den stundande draften i Chicago.
– Jag var inte alls nervös, jag tycker det gick bra. De ville lära känna mig lite bättre och se hur jag var som individ. Jag fick ett bra intryck av dem, och jag hoppas och tror att de fick ett gott intryck av mig, säger Filip om mötet med den ännu hemliga klubben.


Filip Westerlund och hans kollegor tackar publiken efter en vinst i Scandinavium i oktober 2016. Foto: Bildbyrån

Emil Olsén är övertygad om att Filip kan gå långt. Så länge backlöftet får tid att utvecklas och behåller sina fötter på jorden ser han inga gränser.
– Han är så ambitiös i allt han gör. Han är en smart kille, lugn och svävar inte iväg. Får han jobba vidare i lugn och ro i Frölundas miljö kommer han få hjälp att bli ännu bättre.

Hur bra kan han bli?
– Han kan gå hur långt som helst. Men det är svårt att säga nu. Hade någon sagt om Erik Karlsson att han skulle bli världens bäste back hade jag inte trott dem. Jag visste att han skulle bli bra, men inte så bra. Det går inte att förutspå. Och det är samma med Filip. Vi har alla en känsla av att han kan gå långt.

Resan har bara börjat. Filip Westerlund har nu fullt upp med hänga med i vuxenhumorn i Frölundas omklädningsrum och ta in allt som hans nya tränare, kapten och kollegor bjuder in honom till.
– Alla tar hand om mig. Victor Olofsson tar hand om mig, han är schysst. Och så hänger jag med de flesta backarna, säger Filip.

Hur är det att ha Joel Lundqvist som kapten?
– Det är bra. Han visar vägen klart och tydligt. Han kan hockey, det märker man. Han är en lagspelare och det är någon man velat spela med.

Hur är Roger Rönnberg som coach?
– Jävligt bra, tycker jag. Och så är han rolig.

Är du någon gång rädd att det ska gå för fort, Filip?
– Lite, ibland. Men inte för min skull, mer för mammas. Hon tycker det är så roligt och blir så exalterad.

Är du orolig att hon ska spricka av stolthet?
– Ja, nästan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch